Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Kunskap

Landslagsveterinären ger årstidstråd om hovskötsel

Dela

Olika årstider ställer olika krav på hästägare och hästskötare. Här ger landslagsveterinären Rasmus Westgren goda råd vad gäller skötsel av hovar. – Nu behöver vi tänka på att det är ännu viktigare att hålla rent, säger han.

  • Hovarna på vintern

    Jämfört med sommaren är det lerigare ute och mer stenar. Det är svårare att hålla rent samtidigt som hovarna blir mjukare.

    Gör rent hovarna direkt när hästarna kommer in från hagen då risken för bakterier i hoven ökar när det blivit mer sten och lera utomhus. - Kan man hålla rent utan att blöta ner är det bra, säger Rasmus Westgren.

    Att inte blöta ben och hovar i onödan är viktigt med tanke på mugg som kan dyka upp så här års.

    – Fukt gör att hästarna lättare får mugg, vilket är viktigt att ta hand om. Om du upptäcket små sår i karleden ska du göra rent med en gång och hålla det så torrt som möjligt då mugg som inte tas hand om kan leda till lymfangit. Lymfanit är en infektion under huden som leder till feber, svullnad, ömhet och halt.

    – Om hästen får mugg, är halt och svullen är det viktigt att rådfråga en veterinär som kan titta på det, om man inte får bukt med det på några veckor, säger Rasmus Westgren.

    Lerigare väder gör också att hästarna lättare trampar av skorna, eller trampar dem på sned. – Det ska man alltid hålla koll på, men det är ännu viktigare nu.

    När det sedan kommer kallare väder kommer andra utmaningar.

    – Blir det fruset ute så kan hästarna bli ömfotade av det. Blir det isigt kan man behöva brodda men i de södra delarna av landet är det sällan behov varken av snösulor eller brodd då det är större risk än nytta, säger Rasmus Westgren, landslagsveterinär med ansvar för dressyr- och hopphästar.