Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Saltsten & Slicksten

Hos oss hittar du flera olika sorter saltstenar och slickstenar för ditt djur. Utöver saltstenar för häst, kor, får och vilda djur erbjuder vi även Himalaya-salt i en praktisk saltsten med fästrep för enkel upphängning. Vi har även olika sorters saltstenshållare och slickstenshållare för praktisk upphängning i hage, stall eller skog.

Köp saltsten och slicksten online hos granngården.se
Köp saltsten och slicksten online hos granngården.se

Varför behöver djuren salt?

Salt är en livsnödvändig mineral som består av natrium och klorid. Natrium behövs i djurens kropp för att hjälpa följande funktioner:

  • reglera blodtrycket
  • reglera balansen mellan syra och bas
  • binda vätska
  • glukostransport inne i kroppen

Saltsten till häst

Alla hästar behöver ha fri tillgång till salt för att kunna reglera sin salt- och vätskebalans. Saltstenar innehåller viktiga mineraler och spårämnen som främjar hästens hälsa. Enbart bete eller grovfoder innehåller inte alla de viktiga näringsämnen som hästen behöver, vilket mineraler till häst eller en saltsten hjälper till att reglera.

Slickstenshållare eller Saltstenshållare

Superpraktiskt så saltstenen skyddas från onödig väta som kommer att lösa upp den om den blir stående i t.ex. blött underlag. De underlättar även genom att man på längre håll tydligt kan se när det är dags att byta saltsen.

Saltsten eller slicksten året runt

Tänk på att erbjuda dina djur saltsten eller slicksten året runt - både under installning och bete. Behovet är ofta störst under de varma sommarmånaderna men ett visst underhållsbehov för de grundläggande funktionerna i kroppen finns alltid.

Får dina djur i sig tillräckligt med mineraler genom sitt kraftfoder så kan en saltsten med enbart salt räcka men annars finns det även saltstenar med tillsatta mineraler. Saltsten med mineraler kan även vara ett bra alternativ om djuren ratar mineralfodret.

Saltbrist - är det allvarligt?

Saltbrist är allvarligt och kan leda till att djuren får en sämre tillväxt och dålig hälsa. Det som är positivt är att djuren själva kan reglera sitt saltintag om de har en väl uträknad foderstat i övrigt. Slickar djuren i sig orimligt mycket från sin saltsten är det oftast andra brister i sin utfodring som man får undersöka mer noga.

Om djuren har fri tillgång på salt (och alltid tillgång till friskt vatten såklart) så kan de själva slicka i sig den mängd de saknar efter sitt ordinarie intag av foder och mineraler. Har djuren tillgång till vatten så kan salt inte överdoseras utan det som "blir över" efter att djuren uppfyllt sitt saltbehov följer med urinen ut.

Saltstenar och slicksten online

Köp saltstenar och slickstenar till alla dina djur online på granngården.se eller i din närmsta butik!

Kategori & Filter
    • Populära
21 produkter

Visar sida 1 av 1