Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Mäster Grön

Mäster Grön är ett svenskt varumärke som specialiserar sig på närodling av växter. Utbudet av krukväxter, blommor, säsongsväxter, samt krydd- och grönsaksplantor är både fantastiskt och av högsta kvalitet. Mäster Grön ägs av odlarna själva och har över årtionden byggt upp gedigen kunskap och yrkesskicklighet.

Svenskodlade växter från Mäster Grön

När du köper närodlade växter från Mäster Grön får du krukväxter, blommor, säsongsväxter samt krydd- och grönsaksplantor som håller längre. Växterna har betydligt kortare transporter till butik eftersom odlarna är lokaliserade i Skåne och Blekinge, med tyngdpunkt i regionerna runt Helsingborg och Kristianstad. Våra korta avstånd till butik är värdefullt för både för miljön och växterna. Genom att köpa svenskodlade växter stödjer du också svensk odling, och värdefull kunskap kan leva vidare. Mäster Grön är en odlarägd ekonomisk förening som ägs av odlarna. Handelsträdgårdarna är entreprenörsdrivna familjeföretag, där generation efter generation arbetar och förvaltar hantverket.

Mäster gröns rötter går tillbaka till 1950-talet då ett antal producenter av frukt grönsaker och prydnadsväxter gick ihop för att skapa en gemensam försäljningsorganisation. Idag är de Sveriges i särklass största tillika odlarägda leverantör av kruk och utplanteringsväxter.

Trädgårdsmästarens hantverk – vår stolthet

Trädgårdsmästaren med sina gedigna kunskaper och sin ansedda yrkesskicklighet vet att ta naturen och årstidsväxlingarna till hjälp för att odla härliga kruk- och utplanteringsväxter. Mäster själv hittar metoder för var och en av sina olika kulturer för att få ut den bästa kvaliteten. Växthusen är grunden till att kunna driva fram en produkt, men även andra former av skydd kan användas.

Närodlat – lyxigt för dig, skonsamt för miljön

Svenskodlade växter innebär kortare transporter och därmed skonar miljön. Samtidigt mår växterna bättre, eftersom de kommer hem till dig fräscha och i god kondition. Något som ger dem bättre hållbarhet, snabbare etablering och en längre blomningstid. När du köper närodlade växter bidrar du också till att den hantverksbaserade, svenska odlingen lever vidare. Växterna transporteras till stor del av miljöcertifierade åkerier och för Mellansverige och norrut nyttjas om möjligt järnvägsnätet.

För att kunna ta hand om dina fina växter på bästa sätt har vi ett brett sortiment av jord när de behöver planteras om, växtnäring så de håller sig friska och starka och givetvis vill vi även ha det snyggt i hemmet med läckra krukor som både lyfter växten och inredningen till nya nivåer!

Naturligt och smart växtskydd

Renlighet är ett hedersord som banar väg för kvalitet i odling där biologiskt växtskydd på kort tid blivit en norm. Mäster själv bekämpar eventuella angrepp av sjukdomar och skadedjur med deras egna fiender. I det arbetet använder trädgårdsmästaren bland annat målsökande nyttosvampar och rovkvalster. Det kallar man för Biologiskt Växtskydd, naturligt och helt rätt i tider med hållbarhet i fokus. Arbetssättet bereder plats i vår miljö för vackra fjärilar, insekter och nyttiga bin.

Svenskodlat är vår styrka och din fördel

Med stöd av våra 35 ägare, tillika krukväxtodlare, i Skåne och Blekinge, är vi lyhörda för våra kunders behov och utvecklar odlingarna efter marknadens önskemål. Föreningens samarbete ger dig en bred palett av svenskodlade produkter.

Växter skapar blomstrande miljöer

Ta in en del av naturen! Få en skön, grön innemiljö med friskare luft att andas. Våra växter bidrar till en estetiskt vackrare miljö att vistas i såväl ute som inne. Se dem som en levande inredningsdetalj, oavsett om de skall pryda en fönsterbräda, en borddukning, planteras på altan och balkong eller du vill skapa stämning i entrén inför våra högtider.

Hos våra trädgårdsmästare finner vi olika produkter möjliga för odling i Sverige. I vårt sammanhållna utbud finns kring 1 500 olika produkter. Därför kan vi bara nämna några här, för att du skall kunna skapa dig en bild av det vi odlar.

 • Krukväxter, såväl blommande som bladdekorativa, odlas året om: Begonia, Våreld, Krysantemum, Primula, Kornettblomma, Höststjärna som blommar i säsong. Lökväxter som Narcisser, Påskliljor, Hyacinter och Amaryllis Säsongens högtider speglas med Julstjärnor, gula blommor till påsk och orange till Halloween. Frodigt gröna växter, små till fönsterbräda eller de som växer sig stora, torktåliga, rankande och de moderna med mönstrade blad eller de som blir till skulpturala inredningsdetaljer.
 • Utplanteringsväxter, som speglar säsongerna, från mars till oktober: Frosttåliga Penséer, Förgätmigej, Tusensköna och Vårflörtsväxter Petunia, Margerit, Pelargon, Lobelia med flera som hör sommaren till Bollformade Krysantemum och Trädgårdsfägring till sensommar och höst Höstens frosttåliga Cyklamen, Silverväxter och växter i tema Höstglädje.
 • Kryddväxter för hemmaodling från april till juli: Rosmarin, Basilika, Mynta, Citronmeliss och flera smaker av Timjan.
 • Grönsaksplantor för hemmaodling från april till juni. Tomat, Gurka, Paprika, Chili, Aubergine, Melon, Kronärtskocka och Kapkrusbär.
 • Jordgubbs- och Bärplantor under lämpliga planteringsperioder: Smultron och jordgubbsplantor från certifierade producenter.
 • Perenner de som är ständigt återkommande ser du i säsong: Salvia, Lavendel, Solhatt, Astilbe, Veronica, Riddarsporre och Alunrot
 • Prydnadsgräs när de är i sin finaste fas: Blodgräs, Starr, Fjädergräs, Elefantgräs, Tofsäxing och former av Borstgräs.

När du flanerar på stadens gator och torg möts du av färgstarka och inspirerande säsongplanteringar i krukor och urnor vilka bidrar till en fin upplevelse. Ofta är det någon av Mäster Gröns trädgårdsmästare som odlat upp dem redo till utplantering. Besöker du några av landets slottsträdgårdar, parker eller andra upplevelsemiljöer är det professionella kreatörer som skapar visuella Miniträdgårdar av våra odlares produkter.

Då vi även producerar Kryddväxter, Bärplantor och Grönsaksplantor bidrar vi också till att främja Hemmaodlandet i landet.

Vackra och välskötta växter

Våra produkter hör till kategorin upplevelser - en vacker växt skapar och sprider så mycket glädje. Skönheten i växten och dess kvalitet är subjektivt - men självklart skall växten vara frisk, välvuxen och vacker så att du upplever, att växten är tilltalande och prisvärd.

I detta arbete är många viktiga aktörer involverade för att uppnå odling av attraktiva produkter och i en önskvärd kvalitet.

 • Förädlingsföretagen som leder utvecklingen i utbud och sortiment. De säkerställer produktionsmetoder och förodlar certifierade småplantor till vidare kultur för våra odlare.
 • Substrattillverkarna som blandar kulturspecifika recept på den odlingsjord som är bäst för kulturen. Stor andel av substratet består av svensk torvråvara. Därav vänder sig odlaren till leverantörer som har certifierat sin verksamhet.
 • Odlaren har certifierat sin odling via IP-Sigill Prydnadsväxter och IP-Sigill Arbetsvillkor.
 • Odlaren själv som har gedigna odlingskunskaper och erfarenhet av sin mekaniska verktygslåda i växthus, i odlingstunnlar och på friland.
 • Specialiserade odlingskonsulter som bistår svenska odlare med ny kunskap och bidrar till lösningar på avvikelser i produktionen.

Certifierade trädgårdsmästare

Eftersom våra ägare är producenter och omfattas av ett producentansvar, kan vi inte bara ta hänsyn till det välbefinnande som våra produkter bidrar till - det som odlas måste också produceras mot hållbara kvalitets- och miljömål. Samtliga odlare certifierar därför sin produktion till certifieringsorgan med globala regelverk adderat med stärkta lokala anpassningar.

IP-Sigill är en oberoende standard för certifiering av livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöansvar för företag inom odlings-, livsmedels- och prydnadsväxtbranschen. Certifieringen sker under ackreditering, vilket innebär att certifikatet har en hög trovärdighet. Det gör att både säljare och köpare av certifierade produkter kan känna sig trygga.

IP-standarden ska bidra till en hållbar produktion av prydnadsväxter. Certifieringen innebär, ett grundligt arbete med dokumentation och säkerställande av en resurseffektiv odling. Detta innebär att odlaren hushållar med resurser, förebygger avvikelser och ser biologiskt växtskydd som en norm. Några viktiga punkter i arbetet:

 • Produktsäkerhet med egenkontroller och revisioner
 • Odlingsplats, vatten och biologisk mångfald vårdas med omtanke
 • Kontinuerlig modernisering för en miljövänligt hållbar produktion
 • Hygienrutiner med friskt utgångsmaterial med spårbarhet bakåt i värdekedjan
 • Växtskydd, där biologiska målsökande nyttodjur och svampar är en norm
 • Energieffektivisering och optimering av uppvärmning och belysning
 • Nöd- och olycksfallsberedskap

Våra IP-sigillcertifierade odlare märker sina produkter. Märkningen kan ske med Svenskt Sigills olika logotyper men framför allt för fack- och detaljhandel märks produkterna med den numera väl kända Från Sverige-logotypen.

Titta efter Från Sverige-märket

En växt med märket Från Sverige är odlad, skördad, hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige. För att få använda märket Från Sverige på̊ växter är kravet att växterna är certifierade enligt IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola, som är den största standarden för växter i Sverige.

Därför kan söka upp produkter med Från Sverige-märket – då kan du känna dig trygg i att du valt en produkt odlad i Sverige och adderat med Mäster Gröns varumärke – då är den odlad i någon av våra trädgårdar.

KRAV-certifiering

För en stor andel av odlarnas produktion av Kryddväxter och Grönsaksplantor finns en efterfråga för de som odlas med stöd av ekologiska metoder. Plantor som du köper hem för att hemmaodla – som Tomater, Gurka, Paprika, Chili, Aubergine, Squash samt Kryddväxter – odlas därför under certifieringen KRAV.

Ett antal av Mäster Gröns handelsträdgårdar är certifierade för ekologisk produktion under KRAV:s regelverk.

KRAV-märket har växt fram ur ett engagemang för jorden, naturen, människorna, djuren och framtiden. KRAVs mål är att medverka till långsiktigt hållbar och förtroendeingivande produktion av livsmedel av hög kvalitet. Ända sedan 1985 har KRAV drivit utvecklingen av ekologisk och hållbar matproduktion, och tusentals aktörer i livsmedelskedjan har slutit upp bakom gemensamma mål.

Fem värden i certifieringen

 1. Renare miljö och bättre hälsa
  KRAV-märkt mat produceras utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
 1. Minskad klimatpåverkan
  KRAV har 37 regler som gynnar klimatet.
 1. Ökad biologisk mångfald
  Biologiska mångfalden skyddas och utvecklas.
 1. Bättre arbetsvillkor
  KRAV-certifierade företag ska ta ansvar för sina anställdas arbetsvillkor och arbetsmiljö.
 1. Alltid extra kontrollerat
  För att få producera KRAV-märkt mat krävs omfattande genomgångar av ett företags rutiner och processer. Oberoende certifieringsorgan kontrollerar regelbundet att reglerna för produktionen följs.

Framtiden för hållbara krukväxtleveranser

Med Agenda 2030 i kikaren synar vi innehållet i våra produkter med fokus på insatsvaror såsom krukor, etiketter och transportemballage. Detta för att minimera belastningen på vår miljö.

Målsättningen är att visa proaktivitet och kontinuerligt finna eller utveckla insatsvaror som bidrar till en minskad miljöbelastning. Vi genomför förbättringar utifrån cirkulära tankar, men detta utan att göra avkall på insatsvaror som krävs för en säker produktion med optimal kvalitet i produkt och leverans.

Plast är i fokus just nu. Plast är frekvent använt i produktion och leverans av krukväxter. Därav gäller det att nyttja så mycket återvunnet råmaterial vid tillverkningen som det är möjligt. Samtidigt gör vi genomtänkta val för att verka för cirkulation även i nästa led.

Vi förenklar återvinningen för konsument

Det skall vara enkelt och självklart för konsumenterna - hur de skall kunna hantera avfallet, källsortera så det kommer tillbaka på rätt plats i retursystemet. Därför tänker vi på detta redan vid utformning och design - att allt märks med för branschen rekommenderade symboler. Återvinningsföretagen rekommenderar att du lägger krukväxter till förbränning, medan utomhusväxterna kan lämnas för kompostering.

Krukan - kärlet som krävs för odling

Grå plastkrukor är vår standard för krukodling. De är tillverkade av 100% återvunnen råvara av Polypropylen och kan återvinnas igen

Avfall källsorteras som plastförpackningar

Stödkrage – korgen som omsluter och skyddar utplanteringsväxter

Tillverkad av 95% återvunnen Polypropylen

Avfall källsorteras som plastförpackningar

Skyddspåse som omsluter och skyddar krukväxten

Transparenta är tillverkade av Polypropylen.

Avfall källsorteras som mjukplast / plastförpackningar

Papperspåsar

Tillverkare är certifierade enligt branschstandard.

Avfall sorteras som Pappersförpackningar

Glitter på bladen utstrålar fest

Miljövänligt glitter, tillverkat av material från icke genmodifierade Eucalyptusträd.

Avfall rekommenderas sorteras som brännbart tillsammans med växten, men glittret är fullt komposterbart naturligt omslutet med jord.

Etikett i träfiber

Vi använder i första hand etiketter tillverkat av hårdpressad träfiber. Den tål utevistelse i sol och vind och förstörs inte av regn under en odlingssäsong.

Avfall källsorteras som trädgårdsavfall

Det finns sticketikett som tillverkas av Polypropylen vilket är det enda alternativ för de tillfällen som etiketten har jordkontakt.

Avfall källsorteras som plastförpackningar

Substratet – jorden – där rötterna får fäste för att suga vatten och näring

Framställd med bas av torv från svenska certifierade torvtäkter. Substratet kan också innehålla annat - såsom lera, näringskulor och sand.

Finner du små hårda korn i grått eller gult, är det skalrester från långtidsverkande näring som tillsätts vid planteringen. Skalen är nedbrytbara.

Kategori & Filter
  • Populära
345 produkter

Visar sida 1 av 12