Gå till huvudinnehållet
Guide

Sätta upp fågelholk – 8 tips

Dela

Mycket död ved ute i skogarna gör att många fåglar idag saknar naturliga bohål. Men du kan göra skillnad! Genom att sätta upp fågelholk kan du rädda många småfåglar och hjälpa till att bevara den biologiska mångfalden. Häng med i vår holkskola för att få reda på hur du sätter upp en fågelholk, hur du ska tänka kring väderstreck, när du ska sätta upp holken och andra smarta tips!

 • sätta upp fågelholk i träd - så gör du. läs mer på granngården.se

  Sätta upp holk i träd

  Om det inte är din egen trädgård du tänkt sätta upp fågelholken på, tänk först och främst på att höra med markägaren. I de allra flesta fall går det jättebra!

  Undvik spik och ståltråd om du vill förhindra att skada trädstammen eller grenar när du sätter upp fågelholken. Använd istället ett mjukt band med utrymme för trädet att växa på bredden i. Tänk också på att fågelungar som hoppar ur boet och ska lära sig att flyga behöver extra skydd. Placera därför holken på en stam eller en vägg där det finns undervegetation på marken som de kan gömma sig i.

 • placering av fågelholk - så väljer du rätt plats. läs mer på granngården.se

  Placering av holken

  Fågelholken kan placeras både på husväggar och träd och behöver inte sitta särskilt högt. Två meter räcker gott. Det ger fåglarna dessutom extra skydd mot rovdjur på marken. Det allra viktigaste för att skydda mot rovdjur är dock holkens konstruktion.

  Ta bort eventuella sittpinnar utanför holkhålet så skator och ekorrar inte tar sig dit för att plundra holken.

  Extra plus är förstås om du kan välja en placering av fågelholken i anslutning till en fågelmatare eller ett fågelbord. Då hittar fåglarna tillbaka till holken år efter år!

 • vilket väderstreck för fågelholken - på granngården.se

  Väderstreck

  Fågelungar är väldigt duktiga på att reglera sin kroppstemperatur men det kräver mycket energi av dem. Energin skulle istället bättre behövas till ungarnas tillväxt. Hur varm våren blir kan ju dock variera mycket från år till år och det är därför svårt att förutse vad som är ett bra väderstreck att sätta upp fågelholken i. Riktigt varma vårar är ett skuggigt läge som inte vetter åt söder att föredra, för att slippa riskera överhettning hos fågelungarna. Dock är det sällsynt att det blir så varmt om våren här i Sverige. Kyliga vårar kan istället vara ett större problem för ungarna, vilket tyvärr även det är svårt att spå om i förväg.

 • när sätta upp fågelholk - tips på granngården.se

  När ska man sätta upp fågelholken?

  När du sätter upp din fågelholk spelar faktiskt inte så stor roll. Det går bra att hänga upp den när som helst! Det kan dock ta olika lång tid för fåglarna att flytta in i holken. Ibland går det på några dagar, medan det ibland kan ta ett år.

  Vill du tajma in häckningsperioden när du ska sätta upp fågelholken är det bra att känna till är att exempelvis mesfåglar börjar bygga på sitt bo redan tidigt i april i södra Sverige. Idag häckar dock många mesar även i maj pga bristen på bon. Så beroende på var i Sverige du bor och vilken möjlighet du har att sätta upp holken kan du hänga upp den senare på året också.

 • hål i fågelholk - läs mer på granngården.se

  Hål i fågelholken

  Storleken på fågelholkens hål påverkar vilka fåglar som flyttar in i din holk. En liten blåmes flyttar till exempel inte in i en fågelholk med stort hål, vilket exempelvis en talgoxe gärna gör. Tänk därför på att välja fågelholk med olika stora hål om du vill ha mångfald i trädgården. Är hålet runt tre centimeter i diameter kommer blåmesen, entitan, talltitan, rödstjärten eller svartvit flugsnappare göra sig hemmastadda. Även talgoxen, pilfinken och gråsparven kan flytta in i holkar med hål runt tre centimeter men trivs även i större. Fåglar som rödstjärt, sädesärla och rödhake vill ha ett boende med större, kantig öppning.

  Här hittar du en tabell över vilken storlek på hål som passar vilken fågelart.

 • olika fågelholkar - granngården.se

  Olika fågelholkar tillsammans

  Vill du ha en riktig fågelfest i trädgården? Häng då upp flera olika typer av fågelholkar så kommer du locka en variation av fågelarter. Tänk dock på att inte sätta likadana holkar för nära varandra. Som tumregel kan du ha 25 meter mellan två holkar av samma sort. Annars kan det bli konkurrens mellan två hanar av samma art som ogärna ser andra i sitt revir. Men precis som vi människor är fåglar olika. Vissa arter, som till exempel talgoxe och blåmes, gillar sällskap och kan ha bygga bo i samma träd. Andra arter, som exempelvis stare eller pilfink, vill ha längre än tio-femton meter till sin närmsta granne.

 • fågelholk med kamera - granngården.se

  Fågelholk med kamera

  Ett roligt tips är att bygga in en kamera i din fågelholk. Då kan du följa vad som händer i fågelhuset och se både häckning, kläckning och matning av fågelungar. Tänk bara på att kameran måste vara mycket liten för att inte störa fåglarna i holken. 

 • städa fågelholken - se mer på granngården.se

  Städa holken

  Se till att städa rent i fågelholken när säsongen är slut! Studier har visat att en holk som rengörs är populärare bland fåglarna nästa säsong. Liksom vi människor slipper nämligen även fåglarna helst loppor som kan vara kvar från förra årets invånare. Dessutom kan gammalt bomaterial dra till sig vatten och ruttna, så att städa fågelholken gör att den håller längre. Töm holken och släng skräpet i en plastpåse som du lägger i soptunnan.

Hålmått för olika fåglar

Välj rätt hål till fågeln som är på besök hos dig!

hål i fågelholk

Fler tips

Tre snabba knep för att sätta upp fågelholken – se filmen!