

Hundens kroppsspråk – så lär du känna och förstå din hund
Hundar kommunicerar främst genom kroppsspråk, både med andra hundar och människor. Vi vill ofta att de förstår våra signaler, men vi har också mycket att lära från deras sätt att uttrycka sig. Här får du tips på hur du kan tolka hundens kroppsspråk, läten och signaler.
Hundens känslor och beteenden
Alla som har tillbringat tid med en hund vet att de har lika unika personligheter som vi människor. Som hundägare förstår vi också att hundar upplever känslor som på många sätt liknar våra egna.
- En nöjd hund är avslappnad och förnöjd. Kroppen är avslappnad, ögonen snälla, och svansen hänger rakt ner. Hunden är intresserad men inte orolig.
- En glad hund har ett avslappnat kroppsspråk och vill leka. Munnen är ofta öppen, tungan ute, och svansen viftar kraftigt.
- En arg hund har spänd kropp, visar tänder och morrar. Den kan resa ragg och stirra intensivt på det som provocerat den. Ge hunden utrymme.
- En rädd hund kan krypa ihop, lägga sig på rygg eller stå stilla. Ögonen är ofta vidöppna eller kisande, och öronen ligger platt mot huvudet.
- En orolig hund har en sänkt kroppshållning, slickar sig nervöst och undviker ögonkontakt. Svansen kan vara stilla eller viftande.
- En frustrerad hund visar sig i stel kropp, intensivt fokus på frustrationen, och ibland skällande eller nafsa. Långvarig frustration kan leda till depression, vilket kräver uppmärksamhet.
- En lättad hund slappnar av, skakar eller sträcker på sig för att bli av med spänningar. Ögonen blir rofyllda, och hunden kan undvika ögonkontakt.
- En fokuserad hund har uppmärksam blick, kropp riktad mot objektet och öronen framåt. Den kan darra om den är riktigt upphetsad.
- En sjuk hund kan ändra beteende, exempelvis förändrade matvanor, ökad sömn, eller ovilja att leka. Sök veterinär om beteendet förvärras.
- En löpande tik har blödningar och kan vara mer irriterad eller vilja vara ensam. Hon kan även skälla mer och vara extra intresserad av dofter.
Hundskall och läten
Hundar skäller för att kommunicera, och att förstå deras skällande kan ge dig viktiga ledtrådar om deras känslor och behov. Här förklarar vi olika typer av skall och vad de betyder:
- Varningsskall
Varningsskall är hundens sätt att uppmärksamma sin familj på en främling eller ett oväntat ljud. Skallet är ofta högt och snabbt och slutar när hotet är borta. - Kravskall
Kravskall sker när hunden skäller för att få något, som uppmärksamhet eller mat. Det är viktigt att ignorera detta beteende för att inte förstärka det. Om hunden inte får vad den vill ha, kommer den att sluta skälla efter ett tag. - Tvångsskall
Hundar som tvångsskäller gör det på allt och alla, ofta på grund av rädsla eller uttråkning. För att minska tvångsskall är det viktigt att ge hunden tillräcklig fysisk och mental stimulans. - Ensligt skällande
Hundar med separationsångest skäller ofta när de är ensamma. Detta kan innebära att de söker närhet och vill kommunicera. Att jobba med ensamhetsträning kan hjälpa. - Lekskall
När hundar leker, kan de skälla av glädje. Lekskall är ofta snabba och uttrycker att hunden har roligt. I hundgrupper kan en hund ta på sig rollen som "domare" och skälla medan de andra leker. - Ylande
Ylande används för att kommunicera över längre avstånd, som när hundar hör sirener. Det kan också vara ett tecken på stress eller rädsla, eller att hunden vill varna för ett intrång på sitt territorium. - Åldersrelaterade skall
Äldre hundar kan utveckla kognitiv dysfunktion, vilket kan leda till förvirring och överdrivet skällande. Hundar med demens kan skälla utan tydlig anledning, så det är viktigt att ge dem extra stöd och trygghet.