Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Grillguide - vi hjälper dig välja bästa grillen och ger våra 10 bästa tips hur du blir en riktig grillmästare! Läs mer på granngården.se
Köpguide Tips

10 bra tips för att bli en riktig grillmästare!

Dela

Det finns inget bättre än att grilla! Det tycker i alla fall vi på Granngården. Därför ger vi dig våra 10 bästa tips på hur du blir en riktig grillmästare och vad du ska tänka på när du köper grill. Men hur var det nu, kol eller gasol?

Bästa grillen - vilken är det?

Köpa gasolgrill eller kolgrill är något av den eviga frågan! Det finns många argument för såväl gasolgrill som kolgrill men det viktigaste att tänka på är kvaliteten på din grill. Vi går igenom vad som skiljer gasolgrillar från klotgrillar, rökgrillar och braspannor så du kan välja den bästa grillen för dig. 

 • Lär dig allt om kolgrill och klotgrill i grillguiden online på granngården.se

  Kolgrill och klotgrill

  Den traditionella kolgrillen är kanske den grill som vi allra mest förknippar med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag. Den ger tjusning i smak, doft och väntan på den rätta glöden. Kolgrillen finns i flera olika storlekar och modeller men särskilt populär är den klassiska klotgrillen.

  En kolgrill bjuder på genuin smak och doft samtidigt som den tillåter dig vara social med dina gäster framför glöden. Vare sig du har en stationär klotgrill hemma i trädgården eller en bärbar bordsgrill eller engångsgrill kvarstår charmen med kolen. Många inbitna grillfantaster menar på att klotgrillen är den bästa kolgrillen 

  Ett gjutjärnsgaller gör att du älskar din klotgrill ännu mer. Du får ett fantastiskt resultat på din grillyta samtidigt som du berikar ditt kött med järn men även med smaker från gallret, på gott och ont. Det är därför viktigt att du sköter om ditt galler och att du ger det lite smak innan du använder det. Pensla det med skirat smör eller olja som du smaksätter med örter eller vitlök. Smakerna sätter sig i järnet och ger ett fantastiskt resultat. Med ett gjutjärnsgaller sparar du även energi eftersom det är en bättre värmekälla och fördelar värmen på ett bättre sätt.

  Välj en kolgrill om:

  • Du är ute efter den speciella grillsmak och doft som kolet ger
  • Du vill kunna applicera olika grillmetoder med kol och briketter
 • Läs mer om rökgrillar i grillguiden på granngården.se

  Rökgrillar och röktillbehör

  Att röka mat är en av våra äldsta matlagningsmetoder och ger oändligt många möjligheter och karaktärsdrag till maten. Med en rökgrill kan du variera både doft, smak och färg. Våga experimentera, blanda smaksättare och hitta din egen, unika smak.

  Allra vanligast är att röka kött men det går även att röka fisk, fågel och grönsaker. Smaken kan du förhöja med grillspån och rökflis. Ett tips är att ge dig ut i trädgården och skapa ditt eget spån med kombinationer från dina egna träd.

  I Granngårdens sortiment kan du köpa rökgrill och grillspån, perfekt utformade för att skapa den bästa rökiga smaken. Det går dessutom alldeles utmärkt att röka i en vanlig klotgrill om du har grilltillbehör som röklåda, rökspån och en köttermometer. 

 • Köp braspanna från Espegard online på granngarden.se

  Braspannor

  Vill du njuta av känslan kring en sprakande varm braspanna eller stämningsfullt gasolbord året runt? Då är en braspanna det du söker. På Granngården kan du köpa den popuära braspannan från Espegard med tillbehör i gjutjärn.

  Vira en filt omkring dig på kvällen och titta in i de den vackra glöden som en braspanna skapar. Med en braspanna från Espegard kan du dessutom tillaga mat eller koka kaffe över öppen eld. Braspannan kan användas året om, kyliga sommarkvällar så väl som friska vinterdagar. 

 • Därför ska du välja gasolgrill. Läs mer i grillguiden på granngården.se

  Gasolgrill

  Vill du grilla ofta och lätt är gasolgrillen det bästa valet för dig. Med en gasolgrill kan du ha grönsakerna eller köttet på grillen på tio minuter från start. En bra gasolgrill med hög kvalitet håller länge och det enda som behöver bytas ut är gasoltuberna. Ett tips är att välja en större gasolgrill från landmann eller ett utekök för att få större grillyta och på så sätt förhöja smak och grillupplevelse.

  Investerar du i en riktigt bra gasolgrill kan du dessutom köpa med ett koltråg så får du det bästa av två världar. Det fina med ett koltråg är också att du bara behöver ha lågan på under ett litet tag. Du kan lätt kontrollera temperaturen med gasolbrännaren och skippa tändvätskan, skönt och enkelt.

  Välj gasolgrill om:

  • Du vill grilla ofta, snabbt och enkelt
  • Du vill ha en stor grillyta och möjlighet att reglera värme
  • Du vill att grillen blir varm snabbt
  • Du vill ha en grilll som håller länge och är lätt att underhålla
 • Svanenmärkt grillkol och grillbriketter hos Granngården

  Svanenmärkt grillkol och grillbriketter

  Vi på Granngården är stolta över att erbjuda Svanenmärkt grillkol och briketter från vårt egna varumärke. Köper du vår Svanenmärkta grillkol kan du vara säker på att kolen inte produceras av illegal skogsavverkning i tropiska regioner med dåliga arbetsförhållanden som följd. Genom att välja en Svanenmärkt produkt bidrar du till mindre klimatpåverkan, färre hälsofarliga ämnen i vardagsprodukter och ett rikare växt- och djurliv. 

  Grillkol & briketter

Bli en grillmästare - 10 tips

Allt du behöver veta för att bli kung vid grillen

 • Gasolgrill eller kolgrill?

  Välj rätt grill för dig efter storlek på grillyta och komfort. Enklare och snabbare grill blir det med gasol medan kol enligt många ger en mer genuin känsla. 

 • Grillkol eller kolbriketter?

  Vad är egentligen skillnaden mellan grillkol och kolbriketter? Kort sagt tänder grillkolet snabbt och briketterna gör att du får längre glödtid. Om du grilla större köttbitar som oxfilé är det därför en fördel att använda briketter eftersom de glöder längre, jämnare och dammar mindre. Nackdelen är att de tar lite längre tid på sig att börja glöda till skillnad från grillkolen. Ett tips är är blanda kol och briketter för en riktigt jämn och fin glödbädd.

 • Så får du en bra glöd

  För att få en bra grillglöd med kol behöver det glöda minst 20 minuter tills ett vitt lager av aska täcker kolen. Använder du istället briketter ska du tänka på att inte inte ösa på för många, 20 stycken räcker till ungefär 6-8 kotletter. Temperaturen på din glöd är perfekt när du kan hålla handen i fem sekunder ovanför glöden utan att bränna dig. Ett tips är att köpa Granngårdens Svanenmärkta grillkol och briketter.

 • Vad är BBQ-grill?

  Till skillnad från direkt grillning är barbecue (BBQ) en långsam tillagning i lägre temperatur, som även kallas för indirekt grillning. Maten tillagas på längre avstånd från glödbädden med hjälp av rökvärmen och ett stängt lock som ger maten sin smak och karaktär. Röksmaken varierar beroende på vilket träslag du väljer som bränsle. BBQ-grilla kan du göra både med gasolgrill, klotgrill och rökgrill så länge dina grillar har lock.

  Tips! Ska du BBQ-grilla eller grilla indirekt är det bra att placera briketterna på ena sidan av grillen så att du får en yta att lägga undan kött för eftervärme utan glöd. Kom ihåg att låta briketterna bli helt grå innan du börjar grilla.

 • Lägg på gallret innan du börjar grilla

  Lägg ditt rena galler på grillen 5-10 minuter innan du lägger maten på gallret. Då hettas gallret upp och maten grillas på ett bättre sätt, fastnar inte lika lätt och får snygga grillränder. 

 • Låt locket ligga på

  If you’re looking – it’s not cooking! Om du använder dig av indirekt grillning och öppnar locket släpper du ut värmen och röken. Då går också den naturliga smaksättningen i röken förlorad och det tar längre tid att bli klar. Så behåll locket på!

 • Planera din grillning

  När kommer gästerna och vad står på menyn? Starta i god tid för att hinna med alla moment. Ett tips är att lägga fram alla redskap du behöver tillsammans med kryddor och en vattenflaska. Den är bra att ha nära till hands och släcka lågor med om glöden blossar upp till eld.

   
 • Glöm inte tillbehören!

  Bra grilltillbehör är A och O för en lyckad grillning. Långa grillredskap håller dig på säkert avstånd från grillen medan en digital termometer hjälper dig få den perfekta köttbiten. En grillkolständare, även kallad skorstenständare, är det smidigaste grilltillbehöret man kan använda för att få en perfekt glöd. Det är snabbt och enkelt, och du slipper tändvätska. Du kan lägga tillskrynklat tidningspapper på grillens bottengaller, men det funkar ännu bättre med tändpåsar eller tändbriketter. Fyll därefter behållaren med kol och ställ på pappret och tänd på. Vänta ca 10 minuter och du har en vacker glöd som du enkelt kan sprida ut där du vill ha den!

  Allt sitter i detaljerna, så slarva inte med tillbehören!

  Grilltillbehör

 • Tänk på säkerheten

  Du har säkert hört det förut men det tål att påminnas: häll aldrig på tändvätska när du väl tänt på! Det är så flest grillolyckor sker.

 • Sköt om din grill

  Din grill håller i många år och ger bäst resultat om du sköter den regelbundet. Rengör gallret ordentligt med en bra borste och skydda grillen från väder, vind och damm med ett grillöverdrag.