Gå till huvudinnehållet
Tips

Hjälp ditt sto att hitta sin superkraft – även under brunstperioden!

Dela

Alla som haft förmånen att få jobba med ett sto vet att hennes Girl Power kan vara oslagbar på tävlingsbanan, men som i perioder också innebära en del utmaningar. Humörsvängningar och minskad samarbetsvilja under brunstperioden är något som många av oss är bekanta med. Men vad beror det på och hur kan vi hjälpa henne?

Hästens brunst styrs till största del av dagsljuset. För de flesta ston varar därför brunsten under vår och sommar och går sen in i en viloperiod under vintern. En del ston brunstar dock året runt. När solljuset sakta återkommer under tidig vår startar brunsten upp igen, där varje cykel är i genomsnitt 21 dagar. Men det är sällan stoet kommer in i en regelbunden brunstcykel direkt. Istället sker en varierande lång övergångsfas, där hon ofta kan uppvisa längre brunstcykler och kraftigare symptom som kan vara väldigt jobbiga för både stoet och ryttaren.

Symptomen kan delas in i två kategorier, beteendemässiga och fysiska tecken, vilka kan variera mycket mellan individer och under cykelns gång. Beteendemässiga tecken kan tex vara att stoet blir tjurigt/aggressivt, mer intresserad av andra hästar eller ofokuserad vid arbete. Fysiskt kan hon vara känslig vid hantering, ha svårare för att ta ut stegen, hoppa och arbeta korrekt med ryggen samt att hon protesterar mot skänkeln genom att bocka eller slå bakut. Förklaringen ligger dels i en hormonpåverkan, men också i att äggstockar och reproduktionssystem är placerade bakom sadeln och under ryggraden. Därför upplever ston ofta spänning och kramper i rygg- och bakparti under sin brunst.

Brunstigt sto.jpg

Så vad kan vi göra för vårt sto?

NAF Oestress är ett tillskott utvecklat för att hjälpa ston som upplever en besvärlig brunst. Produkten innehåller bland annat Munkpeppar, en ört som hjälper stoet till bättre hormonell balans. Detta kombineras med magnesium och örter som ger stöd för den kramp, spänning och svullnad som annars skapar ömhet och obehag hos stoet. Med Oestress kan vi hjälpa stoet att bli mer bekväm och må bra under sin brunstperiod så att hon kan använda sin fulla styrka av envis beslutsamhet, kvicktänkthet och ledarskap som en positiv superkraft.

Är du nyfiken och vill veta mer om Oestress? Klicka här