Gå till huvudinnehållet
Hästar i sommarhage. Läs om hur du hjälper du ett brunstigt sto på granngården.se
Tips

Brunstigt sto - så hjälper du din häst under brunstperioden

Dela

Alla som haft förmånen att jobba med ett sto vet att hennes Girl Power kan vara oslagbar på tävlingsbanan. Det uppstår dock perioder som är mer utmanande då brunstperioden leder till humörsvängningar och minskad samarbetsvilja. Men vad beror det på, och hur kan vi hjälpa en brunstig häst?

sommar-hästhage.jpg

Hur ofta brunstar en häst? Brunstcykeln hos hästen styrs till största del av dagsljuset. För de flesta ston varar därför brunsten under vår och sommar och går sen in i en viloperiod under vintern. En del ston brunstar dock året runt. När solljuset sakta återkommer under tidig vår startar brunsten upp igen.

Varje cykel är i genomsnitt 21 dagar, men det är sällan stoet kommer in i en regelbunden brunstcykel direkt. Istället sker en varierande lång övergångsfas, där hon ofta kan uppvisa längre brunstcykler och kraftigare tecken som kan vara väldigt jobbiga för både stoet och ryttaren.

Tecken på brunst hos stoet

Tecken på brunst kan delas in i två kategorier, beteendemässiga och fysiska tecken. Dessa kan variera mycket mellan individer och under cykelns gång.

 • Så kan du hjälpa en brunstig häst! Läs mer på granngården.se

  Så kan du hjälpa en brunstig häst

  • Håll hästen i hälsosamt hull. Övervikt kan påverka brunstcyklerna och forskning visar att fetma reducerar viloperioden, vilket innebär att brunsten pågår under en längre tid, ibland hela året.

  • Överväg naturlig ljussättning. Om stoet står i ett stall med lamporna på under vintern, i synnerhet i slutet av dagen, kan kroppen tolka det som att dagarna är längre än de egentligen är och leda till att hon brunstar året runt.

  • Välj en foderstat med hög andel fiber och begränsa mängden spannmål och stärkelserikt kraftfoder, som annars är förknippat med ett reaktivt beteende och därför sannolikt kan förvärra hennes uppförande under brunstperioden.

  • Riktat fodertillskott för brunst rekommenderas.
 • Tillskott som hjälper brunstigt sto. Hitta produkterna på granngården.se eller i butik

  Fodertillskott som hjälper vid brunst

  NAF Oestress är ett tillskott utvecklat för att hjälpa ston som upplever en besvärlig brunst. Produkten innehåller bland annat munkpeppar, en ört som hjälper stoet till bättre hormonell balans. Detta kombineras med magnesium och örter som ger stöd för den kramp, spänning och svullnad som annars skapar ömhet och obehag hos stoet. Med Oestress kan vi hjälpa stoet att bli mer bekväm och må bra under sin brunstperiod så att hon kan använda sin fulla styrka av envis beslutsamhet, kvicktänkthet och ledarskap som en positiv superkraft.