Förberedelse: plöj marken för att säkerställa bästa etableringen.
Harvning: en till två gånger för att skapa en jämn och lös såbädd.
Vältning: för att packa översta jordlagret så att fröerna inte kommer för långt ner.
Gödsling: det kan vara bra att grundgödsla med NPK-gödsel i jorden före sådd för att de nya plantorna ska få så bra näring som möjligt.
Sådd: i etableringsfasen är plantorna känsliga för uttorkning. Så gärna när jorden är fuktig och uppvärmd (minst 10 grader), direkt efter att jorden behandlats.
Undvik: idegran, skelört och kabbeleka är giftiga. I stora mängder kan även smörblomma, ekollon och åkerfröken vara farliga för hästarna.
Slåttervall är den mark som används för att producera vinterfoder till våra hästar, kor och får. Slåttervallen bör sås med växtslag som ger en hög och näringsrik skörd för att kunna tillgodose djurens energibehov under årets kallare månader. Artrika blandningar med ett brett och varierat innehåll av gräs, baljväxter och örter ger näringsmässigt ett bra vallfoder med en bred sammansättning av olika mineraler, fibrer, protein och kolhydrater.
Med rätt utsäde kan både du och dina djur få fantastiskt näringsrikt foder. Det finns några faktorer som du ska ha i åtanke när du gör ditt val. Vad ska säden användas till? Olika sädesslag passar olika jordar och klimat och skillnaden kan vara stor mellan exempelvis Norrland och Skåne. Avkastning och skördefönstret är också viktigt att ha med i beräkningen – högavkastande sorter kräver i regel mer tid och planering än lågavkastande.
Det finns rena grässorter och baljväxter om du vill kombinera själv till dina djur och jordar. Timotej är exempelvis bra till hö, rajgräs har hög sockerhalt och rödklöver är den vanligaste baljväxten att blanda i fröblandningar.
Tänk på att lägga om din vall var tredje till var femte år, det är en investering både för dig själv och dina djur. Näringsinnehållet blir sämre och sämre för varje år som går innan du plöjer upp och sår nytt frö.