Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Guide

Årets pelargon 2023

Dela

Årets hedersutnämnande går till Moonlight ’Guido’ – en kaxig pelargon som flirtar med 70-talets trendiga färgkombinationer.

Årets jury beskriver Moonlight ’Guido’ som personlig, modern och retro. En pelargon som med sina orangeröda blommor, solbrända stjälkar och mörkgröna blad erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023!

 

 • Moonlight ’Guido’

  Moonlight ’Guido’ har stora, halvfyllda blommor och en modern inredningskulör som anspelar på 1970-tal. Kompakt och sammanhållande växtsätt och mörkgrönt bladverk som ger mörka bordeauxfärgade blomstjälkar vid exponering av sol. Moonlight ’Guido’ trivs såväl på fönsterbrädan inomhus som i en kruka vid entréen, på balkongen eller i trädgårdlandet utomhus. Låt stå ljust i ett frostfritt uterum eller på fönsterbrädan tills dess att nätterna blivit frostfria. 

 • Skötsel

  • Plantera om din pelargon i en större kruka med dräneringshål eller lecakulor i botten

  • Välj en lucker och näringsrik blomjord eller pelargonjord av god kvalitet

  • Vattna regelbundet men låt jorden torka upp något mellan vattningarna

  • Låt stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början

  • Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö

  • Tillför växtnäring när plantan vuxit till sig lite

Årets pelargon genom åren


För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner. Förra Årets Pelargon bjöds vi på den voluminösa Calliope L ’Soft Coral’ och året dessförinnan förtrollades vi av ’Astrid’. 

Pelargonens historia


Pelargonen,
Pelargonium x hortorum, tillhör näveväxterna och härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former. Med sina tjocka, vattenfyllda stammar fungerar pelargonen som reservoarer vid torka. Starkt solljus, värme och torr luft är en bidragande faktor till att pelargoner trivs just där.

Pelargos kommer från grekiskan och betyder ”stork”, i vilket syftar till pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb. Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma som idag finns i tusentals korsningar på marknaden.

Juryns motivering


"I dagens inredning ser vi likheten med den under åren 1968–1976. Där briljerade den mustiga orange färgen, som ihop med den bruna basen var allenarådande.1970-talets tonårsrumsmystik har inspirerat de unga och är den ledande markörfärgen för rätt känslostyrning och onekligen ytterst trendig.
Våra vardagsrum utomhus stylas ofta färgkoordinerat i personlig stil, där svarta blommor och blad bildar en solid och prestigefylld bas, vilket får den orange Pelargonen att bli en kaxig men också en bedårande ”Balens Drottning”.

Med sina klara, orange blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad har Moonlight ’Guido’ förtrollat juryn och därför erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023. Vi i juryn står i spänd förväntan inför, vart färgsättningen och färgkombinationerna tar vägen, när dagens unga får blanda fritt ur hela Pelargonens palett". 

Jury 2023


I juryn 2023 sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 30 trädgårdsmästare i Skåne, Björn Höjrup som företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendanalytiker med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen.