Gå till huvudinnehållet

Veterinärbesök med hund – vad kostar det?

Dela

Många känner till att veterinärkostnader kan bli dyrt. Men hur mycket kostar det egentligen att gå med din hund till veterinären? Här delar vi med oss av statistik från veterinärkostnader från tre vanliga skador och sjukdomar för hundar.

Veterinärskostnader kan skilja mycket beroende på vilken behandling/undersökning du behöver göra på din hund. Det kan också skilja i pris beroende på var i landet du bor. Vissa sjukdommar eller olycksfall med större komplikationer kräver mer avancerad vård under en längre tid. Jour- och akuttider är också något som kan påverka veterinärkostnader. 

Här presenterar vi medelkostnad samt dyraste behandling på vanligt förekommande skador och sjukdomar. Vi tar upp okomplicerade- till mer avancerade fall. Syftet är att visa exempel på vad veterinärskostnader kan landa på. Priset kan såklart bli dyrare eller billigare än de siffror vi presenterar i enskilda individers fall. Priserna är baserade från Sveland Djurförsäkringas statistik från veterinärer under 2021. 

 • inflammation i livmodern tik

  Pyometra (livmoderinflammation)

  Pyometra är en inflammation i livmodern. Det drabbar ungefär var fjärde tik innan de fyllt tio år. I de allra flesta fall måste veterinären göra en operation där livmoder och äggstockar tas bort och i värsta fall kan sjukdomen leda till döden. Om tiken är sjuk kan hon visa ett eller flera symptom som exempelvis slicka sig runt vulvan, ökad urinering och törst, feber, dålig aptit, variga brunröda eller gulaktiga flytningar, feber eller nedsatt allmäntillstånd. Om du misstänker att din hund har livmoderinflammation ska du alltid kontakta veterinär. 

  För behandling av livmoderinflammation under 2021:

  • Medelkostnaden:13 209 kr
  • Dyraste kostnaden: 60 000 kr

  Statistik från Svealand Djurförsäkringar

 • Klobrott hund granngården

  Klobrott/klokapselbrott

  Klobrott är en annan vanligt förekommande anledning till att man uppsöker vård med sin hund. Det innebär att pulpan på klon blottas efter att klon fläkts. Klobrott kan orsakas av att hunden fastnat med klon eller för att klorna har varit för långa. Om din hund slickar på sina tassar och klor, har hälta eller blödning så kan det vara tecken på klobrott. För att minimera risken och undvika skador är det därmed viktigt att regelbundet klippa klorna på din hund.

  För behandling av klobrott under 2021:

  • Medelkostnaden: 1 793 kr 
  • Dyraste kostnaden: 14 278 kr

  Statistik från Svealand Djurförsäkringar

 • Främmande föremål i tarmen eller magsäcken för hund

  Främmande föremål i tarmen eller magsäcken

  Till sist då är det vanligt med hundar som fått i sig ett främmande föremål i tarmen eller magsäcken. Hundar kan råka svälja främmande föremål som i värsta fall kan orsaka svåra skador på tarmen. Tecken kan vara att hunden får diarré, kräks, slutar dricka, äta eller bajsa. Olika behandlingar sätts in beroende på vad det är för slags föremål, allt från kräkmedel till operation.  Kontakta alltid veterinär om du tror att din hund svalt något olämpligt. Försök aldrig själv få hunden att kräkas upp det. 

  För behandling av främmande föremål i tarm/magsäck under 2021:

  • Medelkostnaden: 7 302 kr
  • Dyraste kostnaden: 60 000 kr

  Statistik från Svealand Djurförsäkringar