Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Kunskap

Grillkol & briketter – välj svanenmärkt

Dela

Grillsäsongen är här och vi lägger middagen på grillen. Vad är väl då bättre än att grilla med gott samvete? Välj svanemärkt grillkol och briketter med schyssta villkor!

När du väljer svanenmärkt grillkol och briketter bidrar du till att minimera det klimatmässiga avtrycket. Globalt pågår skogsavverkning som skövlas illegalt utan arbetsmiljöförhållanden i åtanke. All träråvara i Svanenmärkt grillkol och briketter kommer däremot från välskötta skogar runt om i Europa – skogen växer mer än den avverkas och man har tagit hänsyn till djur och natur. Grilla med gott samvete!

 

 • Grillkol eller briketter?

  Valet av grillkol och grillbriketter påverkar glöden på din kolgrill, klotgrill eller rökgrill. Skillnaden mellan kol och briketter ligger helt enkelt i hur snabbt och på vilket sätt glöden tar fart och glöder. Grillkol tänder snabbt medan briketter tänder mer långsamt men ger dig en längre glödtid. Briketter är exempelvis fördelaktigt om du vill lägga större köttbitar på grillen. Ett tips är att blanda kol och briketter för att få fördelarna av båda sorter, och en fin och jämn glöd i kolgrillen.

 • Svanenmärkt grillkol och briketter – ett hänsynsfullt val

  Genom att välja svanemärkt grillkol och briketter väljer du också produkter med mindre klimatpåverkan. Svanemärkning innebär färre hälsofarliga produkter och effektivare resursanvändning och du kan i sin tur njuta av välgrillat med gott samvete.

  Utöver Svanenmärkningen är Granngårdens grillkol och briketter DNV- och FSC-certifierade. Det är ytterligare kvitton på en hållbar framtagning som tar hänsyn till både natur och människor. 

  • DNV-certifierade (kvalitetscertifiering): en kvalitetscertifiering med marknadens högst ställda krav gällande grillkol/briketter. DNV är den enda normen som inte bara certifierar slutprodukten utan även hela produktionsprocessen.

  • FSC-certifierade (Miljöcertifiering): 100% FSC certifierad (Forest Stewardship Council) råvara från väl skött och återplanterad europeisk (EU) skog. FSC är en oberoende internationell medlemsorganisation som uppmuntrar till miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.
 • Undvik "fulkol"

  I Sverige grillar vi mycket. Ja, vi grillar så mycket att vi köper upp till 20 000 ton grillkol och briketter varje år. Det motsvarar så mycket som 9 miljoner påsar. Undvik den "fulkol" som i många fall skövlats illegalt och som fortfarande finns till försäljning under falskt ursprung. Svanenmärkt grillkol och briketter gör stor skillnad för både miljön och de som arbetar med att ta fram produkterna.

Välj svanemärkt

All träråvara i vårt grillkol och briketter kommer från europeiska välskötta skogar där tillväxt av skog alltid är större än uttag. Svanenmärkningen (Miljöcertifiering) garanterar att kolen lever upp till hårt ställda krav på råvara och produktion och är certifierat enligt Naturskyddsföreningens tuffa miljökrav för Bra Miljöval.