Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Gör din höanalys och foderstatsberäkning till hästen på granngården.se

Foderstatsberäkning & Höanalys

Dela

Välj rätt foder till din häst! Som kundklubbsmedlem hos oss på Granngården får du en kostnadsfri foderstatsberäkning baserad på din höanalys. Här kan du läsa mer om hur du gör.

Vi på Granngården älskar hästar lika mycket som du gör och vi vill att hästen ska må bra och äta rätt. Hästar behöver rätt mängd energi, protein, salt, vitaminer och mineraler för att må bra och kunna prestera.

Höanalys lägger grunden

Med hjälp av en höanalys och information om din häst kan vi ge förslag på en passande foderstat. Observera att höanalysen och dina uppgifter om hästen är det underlag vi använder för att göra en foderstatsberäkning. Ju utförligare information vi får, desto bättre kan vi anpassa foderstaten efter just din hästs förutsättningar. Vi som beräknar foderstaterna till er är Granngårdare med ett genuint hästintresse som har utbildats inom foderstatsrådgivning.

Det är viktigt att du som hästägare är observant på hästens mående vid en uppdaterad foderstat, då alla hästar är individer och reagerar olika, reaktioner som inte går att förutse vid en beräkning. Foderstatsförslaget är en vägledning och vid minsta tvekan så bör veterinär kontaktas.

Gör såhär

 • Gör en höanalys till din häst på granngården.se

  Höanalys

  Som klubbmedlem får du klubbpris på din höanalys! I länken längst ner på sidan fyller ni i era uppgifter för att skickas tillsammans med prov till eurofins.

  Glöm inte att era kunduppgifter måste skickas i pappersform tillsammans med ert prov till eurofins adress som finns att hitta i länken. eurofins använder uppgifterna de får tillskickats sig och fakturerar endast efter utförd höanalys. Har du frågor om din analys, kontakta eurofins via agro@eurofins.se

  gör höanalys

  Klicka på länken för foderstatsberäkning:

  (Du blir besvarad inom 8 vardagar)

  Foderstatsberäkning

   

Praktiskt att veta vid höanalys

Granngården utför foderstatsberäkningen

Vi som beräknar foderstaterna till er är Granngårdare med ett genuint hästintresse som har utbildats inom foderstatsrådgivning. Vi är lyhörda för våra kunder och vill alltid lära oss mer, både om dig som kund men även om din häst. Vi följer utvecklingen inom vetenskap och på marknaden och brinner för häst- och foderkunskap.

Hösilage

Vid provtagning i storbalar är det lämpligast att använda jordborr eller ensidill. Om borr inte finns att tillgå använd en kniv och skär i gaveln på fyrkantsbalar eller på den välvda sidan på rundbalar så du får ett genomsnitt. Dra aldrig ut strån. Ta gärna prover ur flera balar. Se till att plasten runt hålen är ren och torr innan de tejpas igen. Det är viktigt att tejpen fäster ordentligt. Använd riktig lagningstejp så att det blir ordentligt tätt. Tejpa igen hålen så fort du är färdig med provtagningen.

Proven läggs i en ren plastpåse. Pressa ut så mycket luft som möjligt innan påsen försluts. Lämplig provmängd på ej borrat material är ca 2 liter. Önskar man samla från flera balar kan man frysa ner proverna från varje bal och sedan skicka dem samlat.

Provtagning av löst, inlagt hö skall göras från flera ställen. Försök att komma ner i höpartiet. Undvik att rycka till dig hötussar, då även näring finns i bladspillet.

Vid balat hö plockar man ut minst 5 balar som delas isär försiktigt. Ta några nävar i varje bal och blanda lämplig mängd. Om provet klipps ner i mindre bitar (ca 5 cm) är det lättare att blanda om provet.

Bästa sättet att ta ut prov på både löst och balat hö är med höborr. Med höborr kan du borra flera meter ner i höet och få ut prov utan att tappa bladmaterial. Lämplig mängd att skicka för analys är ca 2 liter.

Gör din höanalys