Gå till huvudinnehållet

Avlivning

Avlivningar är aldrig trevligt men ibland helt oifrånkomligt. Det är en del i vårt ansvar som djurägare att våra produktionsdjur inte ska lida och då också avlivas så snabbt och effektivt som det bara går. Läs på ordentligt i vad som krävs och vad du behöver tänka på vid mekanisk bedövning.

Bultpistolens laddning

Bultpistolens laddning resp. ammunition skall anpassas till djurarten och djurets storlek. Skötseln skall innefatta rengöring, smörjning och kontroll av ev. packningar varje dag det används. Motsvarande skötsel skall ske inför användning efter längre uppehåll. Den som använder bultpistol skall efter varje skott säkerställa att bulten återgår till utgångsläget.

Bedövning

Om bultpistol eller kulvapen används för att bedöva djur skall djuret skjutas så att hjärnan träffas och skadas på ett sådant sätt att djuret omedelbart förlorar medvetandet. Tänk på att bedövningvinkeln mot huvudet är olika beroende på vilket djur som skall bedövas. Är du osäker, kontakta din veterinär eller se Jordbruksverkets anvisningar.

Avblodning = Avlivning

Djuret måste direkt efter en mekanisk bedövning avlivas genom t.ex. avblodning. Avblodning skall påbörjas, vid bedövning med bultpistol eller skjutvapen, inom 60 sekunder efter utförd bedövning. Avblodning av ett djur skall utföras genom att båda halspulsådrorna eller det gemensamma blodkärl från vilket dessa utgår öppnas.

Källa: Utdrag från Jordbruksverkets hemsida www.jordbruksverket.se

Kategori & Filter
    • Populära
6 produkter

Visar sida 1 av 1

Kategorier