Gå till huvudinnehållet

Så slipper din katt vätskebrist

När katter inte får i sig tillräckligt med vätska ökar risken för till exempel urinsten. Under varma sommardagar är det extra viktigt att se till att katten får i sig vätska. Nedan finns våra bästa tips listade, så att du som husse eller matte kan göra vad som krävs för att förebygga vätskebrist hos ditt djur.

  • Fri tillgång till vatten

    Det mest självklara tipset att ge är att se till att din katt alltid har fri tillgång till friskt vatten. Testa att sätta ut mer än en vattenskål, gärna en bit från där katten får sin mat. Det eftersom katter i det vilda fångar sitt byte och äter på en plats, för att sedan gå och dricka på ett annat ställe. 

  • Komplettera med våtfoder

    Under varma sommardagar är det extra viktigt att se till att katten inte slarvar med att dricka. Då kan du komplettera kissens mat med våtfoder. Katter är ökendjur och kan ibland ha svårt att få i sig tillräckligt med vätska eftersom den koncentrerar urinen innan den börjar dricka. Att ge katten våtfoder är därför ett bra sätt att säkerställa att den får i sig tillräckligt med vätska. Under den varma sommarperioden är det en bra idé att ge katten våtfoder med extra hög vätskehalt. Du kan även blanda ut våtfodret med ännu mer vatten för att säkerställa att katten får i sig tillräckligt.

  • Våtfoder i aktiveringsleksak

    Ett annat tips är att fylla aktiveringsleksaker med våtfodret och frysa in. Det blir som en djurvänlig variant av isglass som oftast uppskattas av både hundar och katter.