Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Vätskebrist katt
Kunskap Tips

Så slipper din katt vätskebrist

Dela

Får din katt i sig för lite vätska? Att hålla en jämn vätskebalans är viktigt då katter som dricker för lite riskerar att få urinvägsproblem och förstoppning. Ta reda på allt du behöver veta för att förebygga vätskebrist hos din katt!

 • Kattens vattenbehov

  Katter dricker av naturen väldigt lite vatten och hur stort vattenhehov en katt har beror på flera faktorer såsom aktivitetsnivå, ålder, storlek och vikt, samt huruvida katten äter våt- eller torrfoder. Generellt behöver katter cirka en halv deciliter vatten per kilo vikt och dag – vuxna katter behöver egentligen bara dricka vatten som en del av en balsanserad och hälsosam kost. Det är därför viktigt att kattens vätskeintag främst kommer från maten du serverar. 

I sommarvärmen kan kattens förmåga att dricka vatten vara ännu svagare och det är då viktigt att du observerar katten och känner igen vätskebrist och eventuell uttorkning snabbt. När katter inte får i sig tillräckligt med vätska ökar nämligen risken för förstoppning och urinvägsproblem såsom urinsten och idiopatisk cystit. Om du misstänker att din katt är uttorkad kan du kontrollera kattens tandkött genom att känna på det. Det ska vara glatt och inte klibbigt. Du kan också lyfta lite försiktigt på huden i nacken eller på huvudet – när du släpper ska huden snabbt dra sig tillbaka igen. Om den inte gör det är det högst troligt att katten är uttorkad. En katt som kräks eller har diarré kan riskera att bli uttorkad och det kan då finnas ett behov av vätskeersättning. Kontakta din veterinär innan du själv börjar ge din katt vätskeersättning framför vanligt vatten.

Se till så att katten alltid har fri tillgång till friskt vatten oavsett årstid. Byt ut vattnet ofta och håll skålen full. Ibland kan det vara svårt att få katten att dricka från vattenskålen, men det finns några saker vi kan göra. Placera vattenskålar och matskålar en bit från varandra då katter i det vilda fångar sitt byte och äter på plats, för att sedan gå och dricka vatten på annan plats. För att öka kattens vätskeintag kan du också testa att ställa ut vattenskålar på lite olika platser i hemmet. Vissa katter föredrar att dricka ur en liten skål, medan andra föredrar en glasbehållare med lägre kanter. Undvik gärna skålar där kattens morrhår vidrör skålens sidor – det är generellt inte så populärt bland många katter.  

Vattenfontän – spännande för katten

Visste du att katter älskar rinnande vatten? Det är därför så många katter gillar att dricka sitt vatten direkt från vattenkranen! En vattenfontän eller vattenautomat är en riktigt god investering för att få din katt att dricka sitt dagliga intag av vatten. Dessutom förser en vattenfontän katten med friskt och fräscht vatten då vattnet är i ständigt rörelse. Presenttips? En kattfontän är en riktigt uppskattad födelsedagspresent eller julklapp till katten!

Vattenfontäner katt

 • Vätskebrist Blötmat

  Ge katten våtfoder

  Historiskt sett har katter fått i sig mycket vätska genom kosten, vilket innebär att de inte haft ett lika stort behov av att dricka vatten. Idag är det dock vanligt att många tamkatter får en kost som till största del består av torrfoder vilket innebär att katten behöver få i sig mer vatten för att inte bli uttorkad. Många torrfoder innehåller ofta mindre än 10% vatten, medan blötmaten generellt innehåller över 70% vatten. 

  För att öka kattens vattenintag är det därför bra att du ger din katt blötmat eller våtfoder. Om din katt äter mycket torrfoder, försök att byta ut en del av torrfodret till blötfoder istället. Om blötmat inte är ett alternativ – addera vatten till kattens torrfoder.

  Våtfoder till katt