Gå till huvudinnehållet
Hemlösa katters vecka på Granngården - läs mer om att adoptera katt på granngården.se
Tips

Att adoptera katt

Dela

Hemlösa katter är tyvärr ett stort problem i Sverige idag. Genom att adoptera bidrar du till att minska antalet katter utan hem och får dessutom en tacksam misse på köpet! Läs mer om hur adoption från katthem går till, andra sätt du kan bidra på och om Hemlösa Katters Vecka, ett initiativ av Mjau.

Hemlösa katter är ett av de största djurskyddsproblemen i Sverige idag. Man beräknar att det finns över 100 000 utan hem. Många av katterna har övergivits av sina ägare, men de kan också ha sprungit bort eller fötts av en redan hemlös katthona.

så adopterar du katt - läs mer på granngården.se

Tyvärr kan antalet lätt öka snabbt eftersom de katter som blivit hemlösa i sin tur förökar sig. Det har gjort att flera kattkolonier av hemlösa katter uppstått. Där lever katterna ett tufft liv där sjukdomar, löss och öronskabb lätt sprids. Kyla och brist på mat gör också att många svälter eller fryser ihjäl.

Katthem arbetar hela tiden med att fånga in de hemlösa katterna för att kunna ge dem ett bättre liv i ett riktigt hem, men tyvärr är platserna för få för att kunna hjälpa alla. Det är pengarna som är den största begränsande faktorn i de allra flesta fallen. Det gör att flera av de kattkolonier som rapporteras in inte kan få någon hjälp.

Vad beror det på?

Orsaken till att vi har så många hemlösa katter idag beror framförallt på okunskap bland kattägare. Det kan handla om okunskap kring vad det innebär att skaffa katt, vilket gör att många överges, eller vikten av att kastrera sin katt.

Vad kan du göra?

 • Adoptera en katt

  Genom adoption av en katt hjälper du faktiskt två stycken hemlösa missar på samma gång. Du ger en katt ett nytt hem och en annan en plats på katthemmet.

 • Ge bidrag till katthem

  Ekonomin är ofta knapp för många katthem och det är den som styr hur många katter de har möjlighet att ta emot. Därför tar de tacksamt emot alla bidrag!

 • Sprid kunskapen!

  Sprid kunskap om de katthem som finns nära dig! Känner du någon som är sugen på att skaffa katt? Passa på att tipsa om att katthem är ett bra alternativ att vända sig till! Där kan du oftast adoptera både kattungar och vuxna katter.

 • Kastrera

  Är din katt inte en avelskatt minskar du problemet med hemlösa katter oerhört genom att kastrera din egen katt. På så vis garanterar du att din katt inte bidrar till att fler missar blir utan hem.

 • ID-märk och registrera

  Du bör även ID-märka din katt och se till att den blir registrerad i ett ägarregister. Det gör att du som ägare enklare kan hittas om din katt skulle spinga bort.

 • Vaccinera

  Genom att vaccinera din katt förhindrar du att sjukdomar sprids, både bland katter med och utan hem!

 • Försäkra katten

  En god idé är också att försäkra din misse, vilket är en stor hjälp och trygghet om olyckan skulle vara framme. Läs mer här om djurförsäkringar som Granngården erbjuder tillsammans med Sveland Djurförsäkringar.

Om katthem och adoption

 • Katthem, så fungerar det

  Katter till katthemmet – hur går det till?

  Så hur kommer katterna till katthemmet? Första steget är att lokalisera dem, mata, fånga in och köra katterna till de katthem där det finns lediga platser. Det här arbetet görs idag främst av ideella privatpersoner.

  När katterna kommer in till hemmet är det vanligt att de är sjuka eller har diverse hälsoproblem. Därför undersöks de av veterinär och får den vård de behöver. De flesta av katterna är också okastrerade.

  Sedan får de flytta in bland de andra katterna och får mat och kärlek i väntan på en husse eller matte.

 • adoptera katt från katthem - läs mer på granngården.se

  Hur är det att adoptera en katt?

  En förvildad katt från ett katthem går jättebra att adoptera och beter sig precis som andra katter. Katter som varit ovana vid människor har fått vänja sig vid mänsklig kontakt på hemmet. När du adopterar är de även friska, ID-märkta, vaccinerade och kastrerade. Genom att erbjuda dem ett tryggt hem med mat, vatten, kärlek och omvårdnad får du en nyfiken, lojal och tacksam katt som sällskap där hemma.

 • Vad kostar det att adoptera katt? Guide på granngården.se

  Vad kostar det att adoptera katt?

  Priset för att adoptera en katt varierar. Det kan kosta allt från någon hundralapp till drygt tusen kronor. Hör av dig till katthem nära dig och hör efter vad en adoption kostar där och vad som ingår i det priset.

 • Skänk kattmat till katthem på Hemlösa katters vecka på Granngården

  Hemlösa katters vecka

  Hemlösa Katters Vecka är ett initiativ av Mjau där Granngården i samarbete med Mjau vill öka kännedomen om hemlösa katter, stötta katthemmen och sprida kunskap om hur du också kan bidra.

  Veckan inträffar vecka 43 varje år. Då hittar du insamlingslådor i Granngårdens butiker där du kan lämna valfri kattmat som du köpt hos oss. Maten skänks sedan till behövande katthem. Alla bidrag gör skillnad!

Hittat en hemlös katt?

Har du hittat en katt du misstänker kan vara hemlös? Börja med att se om den har något halsband eller öronmärkning. På så vis kan du se om katten hör hemma någonstans eller inte. Har du tur kan du då hitta ett namn eller telefonnummer till ägaren!

Om inte kan du sätta upp lappar i området eller berätta om att du hittat en katt på sociala medier. Lyckas du få fatt på missen kan du också ta med den till veterinär för att se om den är ID-märkt eller registrerad hos en ägare.

Hittar du inte någon ägare till katten eller om den inte har något halsband kan du vända dig till närmaste katthem och få hjälp att ta hand om missen genom dem.

köpa vuxen katt - guide på granngården.se