Gå till huvudinnehållet
Tips

Pollenallergi hos häst – så kan du hjälpa till

Dela

Vår och sommar är för de flesta en härlig period, men det är också den tid på året då andelen partiklar och pollen i luften är som högst. För vissa hästar kan detta innebära en rejäl utmaning för luftvägarna. Vilka tecken ska vi leta efter vid pollenallergi hos häst och hur kan vi underlätta för de hästar som besväras under pollensäsongen?

Pollenallergi-i-hagen.jpg

Pollenallergi – vad beror det på?

Pollen är en vanlig trigger för luftvägsproblem och kan öka till mycket höga nivåer under de varma månaderna. Andningshälsan är väldigt viktig för hästens allmänna välmående och därför något vi bör vara uppmärksamma på. Varför vissa hästar är känsliga och andra inte är ännu oklart, men troligen beror det på flera olika faktorer så som genetisk predisponering, särskilda miljöförhållanden och framför allt exponering av specifika triggers, i det här fallet pollen. Vid upprepad exponering för ett allergen, t.ex. pollen, blir immunsystemet överkänsligt (sensibiliserat) och kroppen börjar producera antikroppar specifika för det allergenet som nu ses som ”en inkräktare”. Detta följs av en kraftig frisättning av histamin, som sedan ger de symtom vi ser vid en allergisk reaktion.

Olika symptom vid pollenallergi hos häst

Symptomen kan vara olika kraftiga, men innefattar vanligen ökat flöde i näsborrarna, ansträngd andning eller hosta. Om hästen endast har mindre besvär visar den kanske bara symptom vid ansträngning eller som sänkt prestationsförmåga, men inte ens en mild hosta ska avfärdas som ingenting. Hästar har en väldigt svag hostreflex. Detta innebär att en häst med luftvägsbesvär inte nödvändigtvis hostar, men att en hostande häst med stor sannolikhet har luftvägsbesvär.

Försök att hitta vad som är triggern för just din häst och ta bort den så gott det går från hästens miljö. Under våren är det oftast trädpollen och grödor, t.ex. raps, som är den främsta utlösande faktorn. Tidigt på sommaren är nivåerna av gräspollen höga, medan pollen från ogräs ökar senare under säsongen och vidare in på hösten.

Underlätta för hästen i sommar

Hjälp din häst med tillskott

Bästa upplägget är att börja med ett fodertillskott redan innan pollensäsongen drar i gång. Ge det sen kontinuerligt under den besvärliga perioden. NAF Respirator Boost är ett snabbverkande tillskott som ger stöd för hästens immunförsvar och känsliga slemhinnor. Detta via en kombination av naturliga örter, msm och kraftfulla antioxidanter, så som echinacea, lakrits, blåbär och nypon. Respirator Boost är godkänd att tävla på enligt FEIs regler. I Sverige gäller 48 timmars karens. Ett karensfritt alternativ är NAF Easy Breathing som ger ett bra stöd för underhållet av friska och rena lungor.

Genom att kombinera noggrann hantering med fodertillskott för hästens luftvägar, kan vi främja en god andningshälsa hos våra hästar så att de också får möjlighet att njuta av en riktigt härlig sommar!

Läs om hur du kan hjälpa hästen mot fler sommarplågor.