Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Gräsfrö

Gräsfrö – vägen till en frodig gräsmatta! Hos Granngården hittar du ett stort urval av olika gräsfrön och gräsfröblandningar som hjälper dig att så den perfekt gröna gräsmattan. Bästa gräsfröna hittar du hos oss, flera av dem är utnämnda som bäst i test! Välj från vårt breda sortiment och få en härlig fin gräsmatta av den typen av gräs som just du föredrar.

Köp gräsfrö online hos granngården.se
Köp gräsfrö online hos granngården.se

Det kan vara svårt att välja när man ska köpa gräsfrön. Vad är viktigt att tänka på? I sortimentet finns såväl Granngårdens egna fröer som välkända Masterline- och Turfline-serierna. Vi har gräsfrö för skugga som lämpar sig för just skuggiga ytor trädgården, men även fröer som motverkat mossa och snabbväxande gräsfrö. Behöver du riktigt slitstarka gräsmattor eller är önskemålet att det ska vara en riktigt tät gräsmatta? Vi löser det också!

Här hittar du helt enkelt de bästa gräsfröna för en tät, slitstark, tålig och fin gräsmatta.

Anlägga gräsmatta

Det går att så eller anlägga en gräsmatta både tidigare och senare på året än många tror. Granngården erbjuder bland annat fröer som etablerar sig snabbt och gror redan när jorden är fem grader varm. Planera din odling så att du kan hålla den fuktig de första veckorna, vilka är de mest kritiska eftersom fröet är som allra mest känsligt för uttorkning just när det har grott.

Hos oss hittar du även professionella gräsfröblandningar för anläggning där särskilda krav ställs. Det kan handla om slitstyrka för offentliga miljöer, reparationsfröer att använda under eftersäsong eller där finishen måste vara något utöver det vanliga. Extra tåligt gräsfrö eller slitstarkt gräsfrö är vägen att gå i utmanande miljöer för det ger en gräsmatta som är funktionell och vacker även där förutsättningarna är utmanande.

Så sår du gräsmatta

Det är lite jobb med att så en gräsmatta och därför är det av stor vikt vilket gräsfrö men också vilket skick jorden är i. I vårt sortiment finns flera olika gräsfröer av högsta kvalitet som passar för olika ändamål. Här nedanför får du bra tips på hur anlägger du en gräsmatta. Vi har även samlat de bästa tipsen för dig som är ute efter kvarterets grönaste gräsmatta! Vi har även extra bra info om att så gräs på hösten

Gör så här:

  1. Förbered jorden – Hårt sammanpackad jord ska luckras upp. Jordfräs kan vara ett effektivt hjälpmedel. Plocka bort stenar, rötter och ogräs och blanda eventuellt ut med planteringsjord.
  2. Gör jorden porös – Vatten eller regn ska kunna tränga genom gräsmattan och rötterna ska kunna växa obehindrat. Tung och lerhaltig jord blandas med fördel upp med grus. Jorden ska likna brödsmulor.
  3. Gå på gräsmattan – Mjuka partier och luftfickor i jorden vid anläggning av gräsmatta kan plattas eller trampas till med fötterna.
  4. Jämna till noggrant – Använd en lastpall i trä, anläggningskratta eller stege för att jämna till ytan med. Kratta lätta som avslutning.
  5. Så och gödsla – Så för hand på längden och sedan på tvären över hela ytan. Sprid ut gräsmattegödsel jämnt och avrunda med lätt krattning. Vattna lite vid behov.
  6. Klipp gräset högt första gången – Var försiktig med din nysådda gräsmatta. Klipp topparna, 1-2 cm, första gången när gräset är 6-8 cm långt. Minska sedan gradvis klipphöjden till 3-4 cm.

Efterså gräsmattan – hur då?

Bäst tid för att eftersr du din gräsmatta är vid tidig vår eller sensommar. Varför? En gräsmatta blir gles med tiden eller vid slitage och då angrips den lättare av ogräs och mossa. Gräset från gräsmattefröer fröar inte av sig som ogräs heller. Se därför till att efterså med gräsfrö av den kvalitet och med de egenskaper du vill se i din gräsmatta. Här finns bra alternativt som är särskilt anpassade just för eftersådd.

Gör så här:

Kratta rent på gräsmattan och avlägsna dött gräs, mossa och annat oönskat inspel. Vertikalskär gärna mattan vid behov och gör den luftig i jorden. Fördela ut frö jämnt över mattan, se så de har god kontakt med jorden och toppdressa med fördel (särskilt viktigt om du har uppsamlare på klipparen). Eftersådd och toppdressa är exemplariskt att kombinera med gräsmattegödslingen. Vattna gräsmattan vid behov.

Givetvis vill du sedan också ta hand om din gräsmatta på bästa sätt! Läs vår guide om hur du gödslar din gräsmatta på bästa sätt

Ta hand om din gräsmatta och få till den perfekt gröna och täta mattan med bra fröer. Köp marknadens bästa gräsfrö online på granngården.se eller i butik!

Vanliga frågor:

Vad ska jag tänka på när jag sår gräsfrön?

Jorden bör ha en viss värme och luften hög fuktighet, bäst att så gräs är på våren eller hösten. Glöm inte att gödsla samtidigt som du sår, så att gräset har tillgång till god näring direkt från början.

Vad ska jag tänka på när jag klipper min gräsmatta?

På årets första klippning, klipp inte kortare än 4cm. På sommaren ungefär 3cm och på höstens sista klippning återgå till 4cm. Om gräsmattan klipps regelbundet behöver du inte samla upp gräsklippet. Tvärtom är det bra om klippet får brytas ner och ge tillbaka sin näring till jorden.

Skulle det vara så att du har kommit lite efter med klippningen kan du behöva kratta bort klippet så det inte lägger sig som ett tjockt lock över gräsmattan so blockerar både ljus och luft. Och glöm inte bort att gödsla regelbundet, hellre lite och ofta än mycket och sällan. Sista gången på hösten ungefär 3 veckor innan sista klippningen. Använd ett gödselmedel anpassat för gräsmattor.

Mossa och ogräs, tar det aldrig slut?

Mossa trivs när det är skuggigt, fuktigt och näringsfattigt -gräs älskar det motsatta så genom att ge ditt gräs de allra bästa förutsättningarna kan du mota bort mossan. Gräs när det mår bra och frodas dominerar oftast över alla typer av ogräs i gräsmattan. Om du börjar få ogräs som etablerar sig, ta bort dem mekaniskt och stärk upp gräset med bättre gödning.

Kategorier

Kategori & Filter
    • Populära
45 produkter

Visar sida 1 av 2