Kompost
Kompost – hållbart och superlätt! Förvandla matavfall och trädgårdens grenar, löv och gräsklipp till näringsrik jordmylla. Halleluja! Jordförbättring deluxe, alltså. Naturen säger tack!
Hos Granngården hittar du några av marknadens bästa komposter. Vi har allt från skadedjurssäkra varmkomposter till komposthinkar för bokashi, trädgårdskompost, kompostgaller och pallkragar för egenbyggd pallkragekompost i trädgården.
Vad är kompostering?
Kompostering av trädgårdsavfall är ett kretsloppssystem där organiskt avfall initialt bryts ner och slutligen blir jord. Avfallet bryts ner naturligt av mikroorganismer och större organismer som till exempel maskar, och kvar återstår en naturlig matjord. För att du ska lyckas locka dessa viktiga organismer är mat, syre och vatten A och O. Det är också de komponenterna som får nedbrytningsprocessen att fungera som den ska. Avfall som innehåller mycket fukt är till exempel fisk och kött medan löv och kvistar innehåller mer kol. Båda delar behövs för att mikroorganismerna ska trivas.
Komposten är själva stället eller behållaren där du lägger trädgårdsavfall och/eller hushållsavfall för att slutligen bli jord som kan användas för att odla och plantera. Du bygger själva innehållet genom att helt enkelt samla organiskt avfall och låta det brytas ner av mikroorganismer.
Att starta en kallkompost är en enkel process som hjälper dig att minska avfallet samtidigt som du skapar näringsrik jord för din trädgård. Genom att inkludera grillkol i komposten ökar du luftcirkulationen och förbättrar strukturen, vilket ger optimala förhållanden för nedbrytning och tillväxt. Det är ett unikt och effektivt sätt att ta hand om ditt avfall samtidigt som du gynnar din trädgårdsmiljö.
Så startar du din egen kompost
- Välj rätt behållare! En isolerad behållare är viktigt för dig som bor i landets norra delar, och för dig som vi bryta ner matavfall. Detta för att skydda mot kyla och skadedjur. För dig som vill kompostera trädgårdsavfall kan det också samlas i kompostgaller eller pallkrage.
- Lägg ett 10-20 cm luftigt lager med kvistar och trädgårdsavfall i botten för att tillföra syre. Du som startar under vintern kan använda några liter gammal kompostjord eller t.ex. stallgödsel.
- Dags att börja fylla behållaren! Tänk bara på att varva de olika delarna, ett lager matavfall och därefter ett lager trädgårdsavfall. Strö över kompostströ på varje lager för att hjälpa nedbrytningsprocessen och slippa få en för tät, tung och kväverik nedbrytningsprocess..
- Rör regelbundet i ditt avfall. På så sätt märker du om den behöver med fukt eller mindre. En för torr process lockar till sig myror och behöver vattnas, medan en för vår fyller maskarnas gångar och för lite syre skapas.
- Mata din kompost, särskilt under vintern. Regeln är "hellre ofta och lite än sällan och mycket".
Vill du läsa på ännu lite mer? Se vår guide om hur du får den bästa jorden från din kompost!
Vad kan komposteras?
Vilka material kan komposteras? Och vad behöver jag tänka på när jag lägger dem i komposten?
- Aska från kamin och öppen spis går bra men i små mängder. Inte mer än 2dl per 100liter kompost. Grillkol är ok men bryts i princip inte ner och tillför inget mervärde.
- Bark, kvistar, grenar och vass går bra om de är finfördelade. Ju mindre delar ju snabbare går komposteringen. Passar även bra som strömaterial.
- Barr och kottar kan du lägga i din kompost men särskilt granbarr är inte uppskattat av flera växtarter.
- Fjädrar och fågelben kan fungera, tänk på att ben bryts ner väldigt långsamt så krossa dem gärna för att underlätta komposteringen.
- Frukt, grönsaker och annat matafall fungerar utmärkt. Som alltid ju mer finfördelat, ju snabbare nerbrytning.
- Klippt gräs, grästorv, ogräs och löv. Tänk på att det inte ska bli för kompakt så blanda med annat luftigare material.
- Latrinavfall och kattbajs kräver ofta särskilda tillstånd och ska inte användas i komposter som används till köksväxter, bärbuskar och annat ätbart.
- Hushållspapper, servetter, papperspåsar, tidningar, äggkartonger och liknande förpackningar kan du kompostera i små mängder.
- Hö och halm bör du tillsätta blandat med ett kväverikt material t.ex. gräsklipp.
- Stallgödsel är kalas i din kompost
- Sjögräs och Tång är kväverikt och passar bra om det tillsätts med t.ex. torra löv eller kutterspån. I begränsade mängder så inte saltet i tången påverkar dina växter negativt.
- Äggskal
- Kaffesump
Undvik plast, textilier, cigarettfimpar, kalk, metall, kemikalier och kattens små fångster i naturen.
Placera kompostbehållaren rätt
Tänk på att placera behållaren i ett skuggigt och vindskyddat läge. Materialet i behållaren mår bra av att hållas lätt fuktig och ska därför inte stå på platser där solen gassar och torkar ut jorden. Tänk också på att ställa din behållare på lagom avstånd från huset så du har nära att slänga ditt hushållsavfall, men inte har den direkt in på husknuten för att slippa insekter.
När är komposten klar?
När din efterlängtade jord äntligen är klar beror på vilken behållare du använt och vad du fyllt din behållare med. Du kan ha färdig jord redan efter 2-5 månader, men det kan också ta upp till ett år. För den som är otålig kan Bokashi-metoden passa bättre. Bokashi innebär att du fermenterar matavfall i en hink inomhus, och jorden kan vara klar redan efter ett 4-5 veckor om du har tur.
Köpa färdig eller bygga egen kompost?
För den som vill ha en smidig lösning erbjuder Granngården färdiga kompostbehållare i flera olika storlekar från bland annat Greenline. För dig som istället är sugen på att bygga en egen kompost av pallkragar går det förstås lika bra men kräver lite mer jobb. Tänk på att du bör använda flera pallkragar på höjden, vi rekommenderar minst 3 stycken, så du får ett bra djup. Komplettera dessutom gärna med ett lock till din pallkragekompost men tänkt på att luft är viktigt, och att det måste gå att öppna lätt. Skydda gärna kanterna genom att fästa markduk eller soppåsar mot kragens insidor.
Varmkompost GreenLine Master
En varmkompost har isolering mot skadedjur och kyla vilket gör att säsongen förlängs, och att du kan bryta ner köksavfall året runt. Du kan dessutom slänga hushållsavfall för att både minska sophanteringen och hjälpa miljön på traven.
Om du vill använda din behållare även för köksavfall är det viktigt att välja just en varmbehållare med slutet kärl som är isolerad mot ovälkomna besökare. Kika gärna på vårt utbud av från Greenline Master som är tätade mot skadedjur men också behåller lagom lufttillflöde. Tänk även på att processen stannar av vid kallare årstider. Välj då varianten Greenline Master+ som är extra isolerad för att klara kompostering på vintern och kallare perioder.
Bokashi-metoden - kompostera matavfall
Så kallad bokashi är egentligen en kompost för matavfall inomhus. Med andra ord kan med en bokashi-hink enkelt göra matjord av ditt hushållsavfall, och låta dina sopor ge nytt liv. Denna typ av behållare är perfekt för dig som söker ett smidigt sätt att matåtervinna på och skapa högkvalitativ jord av naturligt avfall. Bokashi är från början namnet på ett varumärke, men har kommit att bli ett samlingsbegrepp för denna typ av inomhusbehållare.
I Granngårdens sortiment finns smidiga Greenline Urban Garden, en hink för bokashi. Placera hinken under diskhon, på balkongen eller någon annanstans i hemmet och strö kompostströ varje gång du fyller på med matavfall. Inom kort har du omvandlat dina sopor till kvalitetsjord och näringsvatten för dina växter.
Läs mer i vår guide om bokashi-metoden för att kompostera.
Trädgårdskompost i trädgårdslandet - funkar det?
Självklart! Kompost blandat med jord ger en fördelaktig jordblandning för din odling som är effektiv och miljösmart. Som extra bonus behöver du inte släpa på lika många säckar med köpt jord, du har redan den processade jorden på plats i trädgården! Ett tips är att rensa bort grövre bitar innan du använder den färdiga jorden som planteringsjord i ditt trädgårdsland.
Välj den behållare som passar ditt behov i trädgården eller inomhus. Köp din kompost i Granngårdens butiker eller online på granngården.se.
Kategorier
- Populära
Kompostströ Greenline 50L
Kompostkvarn Ryobi Vals RSH3045U 3000W
Luckringsstav Greenline Termo 75cm
Kompostströ Greenline Urban Garden 1kg
Komposthink med lock Greenline 7L
Kompost Greenline TerraFlow 200L
Kompost Greenline Master Plus 375L
Bioströ Nitor Kompost & Mulltoa 20L
Kompostgaller Granngården 4-sidigt Grön 530L
Kompostbehållare Granngården 600 l
Släckt teknisk kalk Nordkalk 10kg
- Svenskproducerat
Kompost Greenline Urban Garden 18L 2-p
Kompostkvarn Ryobi Kniv RSH2545B 2500W
- Svenskproducerat
Kompost Greenline Urban Garden 18L
Kompostspray Greenline Urban Garden 1L
Skopa för kompostströ Greenline
Trädgårdskompost Hasselfors Jordglob 310L
Varmkompostbehållare Hasselfors 225L
- Utgående
SoptunneDeo Neudorff 500g
Visar sida 1 av 1