Småfågelguide - Ta hand om småfåglarna 

Visst är det trevligt att se och höra småfåglarna samsas kring fröautomater, talgbollar och fågelbord? Talgoxen är vår vanligaste övervintrande småfågel, tätt följd av fåglar som Pilfink, Domherre, Blåmes, Grönfink, Gulsparv och Koltrast. När du lägger ut mat gör du en god insats för svenska småfåglar som kan ha det svårt på vintern.

Läs vår småfågelguide online på granngården.sePå Granngården hittar du det du behöver för att göra de svenska småfåglarna glada! Vi har både kunskap, fågelmat, fågelbord och matare, fågelholkar och annat som får fåglarna att trivas och må bra. Vår filosofi är att att erbjuda högkvalitativ fågelmat av rena råvaror som ger god näring, fett och energi. 

Tänk på att gärna mata fåglarna året runt! Självklart behöver våra fåglar extra mycket näringsrik mat under vintern för att klara kylan, men även under vår, sommar och höst behöver de hjälp av oss fågelvänner. 

Locka småfåglar till trädgården

Kvittrande småfåglar kan verkligen berika din trädgård! Det finns en hel del du kan göra för att öka mångfalden och få fler fågelarter att trivas.
Locka fler fåglar till din trädgård! Läs mer online på granngården.se
Att ha en giftfri trädgård utan kemiska bekämpningsmedel är väldigt viktigt för att fåglarna ska trivas. Visst ökar då antalet insekter, men dessa lockar i sin tur till sig fåglar som äter upp dem. Det blir helt enkelt en naturlig insektsbekämpning som alla vinner på. Tack vare att vi har en relativt giftfri trädgårdskultur i Sverige har vi också ett rikt urval av svenska småfåglar i jämförelse med andra länder där kemisk insektsbekämpning är betydligt vanligare.

Att ha en varierande trädgård med både kortklippta ytor och vildvuxna partier där blommor, olika sorters gräs och ogräs får frodas är allra bäst. De vilda ytorna lockar till sig insekter som fåglarna äter och en kortklippt gräsmatta lockar till sig arter som Sädesärla och Trastar som gärna pickar efter mat där. Ett tips är också att ha vatten i trädgården. Finns det inte naturligt kan du bygga en damm eller sätta upp ett enkelt fågelbad, det räcker långt.