Odla i pallkrage 

Är du också sugen på att komma igång med odling i pallkrage?

Vi har vi samlat allt du behöver veta för att komma igång med din egna pallkrageodling!

Bygga pallkrage
Tips för nybörjare 
Växthus till pallkrage
Odla i pallkrage höst/vinter

 

Bygga pallkrageodling -  6 steg

Odla i pallkrage - placera din odlingskrage rätt!

1. Pallkragens placering

En av fördelarna med odling i pallkrage, eller odlingskrage och odlingslåda som de också kallas, är att de kan placeras nästan var som helst. Eftersom de saknar botten spelar underlaget i princip ingen roll, supersmidigt!

Pallkrage i trädgården
Tänk på att försöka ställa din krage på en så solig plats som möjligt så dina odlingar får så mycket värme och sol som det bara går. Det är också bra att ha den rätt nära huset så du har lätt att skörda ofta.

Pallkrage på balkongen
Du som har kragen på balkong eller altan behöver tänka lite mer på solens läge. En balkong i söderläge lämpar t.ex. bäst för odling av tomater, frukter och bär. På väst- och öst-balkonger kan det mesta odlas då solen går jämnt över dagen, medan norrbalkonger lämpar sig bättre för odling av kål och gröna bladgrönsaker som tål mer skugga. 

Odla i pallkrage! Köp pallkragar online på granngården.se

2. Bygg på höjden

Beroende på tycke, smak och framförallt vad du odlar kan det vara bra att sätta flera kragar på varandra. Olika rötter kräver nämligen lite olika förutsättningar. För dig som odlar sallat kan det gott och väl räcka med en krage då sallat har ett mindre rotsystem. Vill du odla potatis i pallkragen eller blommor och växter med djupare rötter, krävs två-tre kragar på varandra för att odlingen ska bli framgångsrik.

Tänk på att du med fördel kan bygga på höjden när du planterar i pallkrage även om dina odlingar har små rotsystem. Det sparar både på ryggen då du slipper böja dig samtidigt som extra djup för rötterna aldrig kan skada, i alla fall inte om du vattnar tillräckligt.  

Tips! Vill du odla ekologiskt? Välj då obehandlad krage i trä och ekologisk jord. 

Odla i pallkrage! Köp pallkragar online på granngården.se

3. Grunda botten på pallkragen

I trädgården
Äntligen dags att sätta igång på riktigt! Börja med att täcka botten på odlingskragen med markduk eller markväv. Detta är extra viktigt för dig som odlar på gräs då du vill skydda odlingarna från ogräs underifrån. Markduken kan fästas mot kanterna på odlingskragen så ser du till att inget ogräs kan tränga upp.

På balkong och altan
För dig som har odlingslådan på balkongen eller altanen kan du istället fästa plast eller till exempel soppåsar i botten och på hela kanterna av din krage, för att se till att vätska inte rinner nedåt. För att dränera ytterligare kan du täcka plasten med två lager lecakulor.

pallkrageodling-granngarden-373x230px52532.png

4. Jord, gödsel och vatten

Recept på pallkrageodling
Planteringsjord, gödsel, fröer och vatten. Ja, svårare är det inte faktiskt! När grunden är lagd är det alltså dags att fylla på med planteringsjord. Räkna med ungefär 200 liter jord per pallkrage som bäst blandas ut med gödsel. Beräkningen är ungefär 1 + 5, det vill säga en påse gödsel per 5 påsar jord.

Välja jord och gödsel
Vilken jord du väljer spelar såklart roll och bäst lämpat är planteringsjord, u-jord och ekologisk planterinsjord som alla lämpar sig för utomhusodling. Vad gäller gödsel väljer du bäst den sort som lämpar sig efter din odling, till exempel grönsaksgödsel, kogödsel eller hönsgödsel. När du fyllt på med jord och gödsel kan du vattna på jorden i kragen så jordblandningen sjunker ner något, och därefter fylla på ytterligare om det behövs.

Odla i pallkrage! Köp pallkragar online på granngården.se

5. Så fröer i kragen

Den roligaste delen måste ändå vara att så fröer och äntligen kicka igång pallkrageodlingen. Börja så dina fröer genom att genom att göra en skåra eller fålla på ungefär en halv centimeter ner i jorden. Vattna ordentligt och lägg sen fröna med ungefär fem centimeters mellanrum. Anledningen till att du vattnar innan fröna är sådda är för att undvika att de skuffas omkring.

När du väl lagt ner fröna är det dags täck över med jord som du plattar till så dina fröer får ordentlig kontakt med jorden. För dig som har kräsna odlingar eller fröer kan det vara bra att lägga lite såjord i fårorna innan du lägger ner fröerna. 

Tips!
Vilket sådjup du ska ha och vilket avstånd det ska vara mellan fröerna kan variera och anvisas alltid på fröpåsarna. 

pallkrageodling-granngarden-373x230px.png

6. Sköt om din odling

Fiberduk skyddar mot ogräs
Täck över din pallkrage med fiberduk eller odlingsnät beroende på vad du odlar. En fiberduk skyddar mot kyla, insekter och fåglar medan odlingsnätet enbart håller insekter och fåglar borta. För till exempel kål räcker odlingsnät bra, medan de flesta känsligare odlingar behöver en fiberduk för att få en bra växtstart.

Vatten och näring
Håll din odling fuktig utan att för den delen vara droppande blöt. Ett tips är att använda droppslang eller en strilad vattenslang. Enda gången det krävs ordentlig genomvattning är när odlingen börjar växa och rötterna behöver ordentlig rotblöta. Tänk också på att fylla på med gödsel efter tre-fyra veckor och sedan kontinuerligt efter ungefär lika lång tid. 

Tips för nybörjare på pallkrage

Vad kan du odla i pallkrage?

I princip vad du vill! Det är populärt att odla grönsaker i pallkrage som till exempel gurka, tomat och sallat då det är lättodlat. Det går dock lika bra att odla kryddor, blommor och bär som jordgubbar, smultron och hallon. Lika bra går det att plantera sättpotatis, rotfrukter och du kan faktiskt till och med odla bambu och andra spännande växter. Tänk bara på att bygga upp tillräckligt höga pallkragar så odlingar med större rötter får plats att breda ut sig. 

Rensa & skörda ofta

För att hålla dina odlingar friska och välmående är det viktigt att du kontinuerligt rensar bort ogräs och gallrar bland växtraderna. Lika viktigt är det att komma ihåg att skörda dina snabbväxande odlingar, till exempel kryddor och sallat som snabbt kikar upp ur jorden. Då lämnar du plats för det andra odlingarna att växa upp, samtidigt som du kan fylla på med nya fröer och nya sorter där det lämnas tomt. 

Bättre skörd med bin & fjärilar

Lyckas du locka pollinerande insekter du räkna med en betydligt bättre skörd! Du vill såklart inte ha skadedjur i din odling, däremot kan du med fördel släppa fram bin, humlor och fjärliar. Du lockar såväl fjärliar som bin och humlor med nektar-rika kryddor som timjan, mynta, oregano, lavendel och rosmarin. Även blommor och prydnadsbuskar lockar till sig insekterna. 

Undvik skadedjur - locka småfåglar

Småfåglar äter skadeinsektier och håller de på så sätt borta från dina odlinga när väl fiberduken åkt av. Därför är det en bra idé att försöka locka småfåglarna till trädgården genom att sätta upp fågelmatare eller plantera bärbuskar av olika slag. Dessutom är ju fåglarna ett trevligt inslag i trädgården och hjälper till att öka den biologiska mångfalden i din trädgård.

Värmekabel för tidigare odling

Ett bra tips om kylan hänger i sig är att lägga en värmekabel i botten av din odlingskrage. På så sätt värms jorden upp och du kan driva upp dina odlingar snabbare och sätta fröer tidigare. 

Ny säsong - ny odling

För att ge jorden och din odling de bästa förutsättningarna bör du inte odla samma sak i samma jord varje år. Gör du det så försvinner successivt näringen i jorden och bakterier, svampar och skadedjur har lättare att frodas. Se därför till att antingen variera vad du odlar i odlingskragarna eller ha som rutin att byta ut jorden från säsong till säsong.

Ekologisk odling i pallkrage

Om du vill odla ekologisk i krage ska du använda en obehandlad pallkrage tillsammans med ekologisk planteringsjord och ekologisk gödsel.

Växthus till pallkrage 

Enkelt och prisvärt skapar du ett växthus av din odlingslåda. Med ett växthus över odlingskragen kan du odla tidigare och längre in på säsongen. 

Det är enkelt att skapa sitt eget minväxthus eller drivhus med hjälp av träpallen du redan har. Hos oss på Granngården hittar du flera olika modeller i plast och fibernät, trä och glas som enkelt sätter på eller fäster över odlingskragen.

Fördelar med växthus och lock över pallkragen:

  • Odlingssäsongen kan starta tidigare och pågå längre
  • Du kan odla växter och grönsaker som kräver mildare klimat 
  • Betydligt billigare att sätta växthus över kragen än bygga ett helt nytt

Alla växthus >

Odla i pallkrage - köp växthus till pallkrage online på granngården.se

Pallkrageodling på hösten

Utnyttja din krage även under hösten! Flera sorters grönsaker och växter klarar sig bra under hösten och tål att odlas innan vintern faller på. 

Tidig höst 

Under sensommaren och början på hösten, augusti-september, kan du odla vissa typer av kål och sallat, kryddor och spenat. Dessa växer snabbt men bör skördas i lagom tid innan vintern, eller skyddas med en värmande fiberduk. 

När det börjar närma sig oktober är det dags att så lök som vitlök och salladslök för att de ska växa sig fina lagom till vår och sommar. Just vitlök bör odlas när det är ungefär 7-8 grader i marken då den behöver en kall odlingsperiod för att bilda nya klyftor.  

Sen höst 

Under den senare hösten, oktober-november, är det dags att så grönsaker som ska skördas under våren. Nu kan du sätta både palsternacka, spenat och morötter i pallkragen. Rädisor, dill, persilja och vintersallad kan också planteras i odlingskragen nu innan frosten börjat komma.

Vissa fröer av perenner och blommor, till exempel prästkrage, vallmo och blåklint, mår bra av övervintring och behöver en kall period för att gro till våren. Dessa blommor sträckar sig naturligt  upp mot ljuset när våren närmar sig. 

Odla i pallkrage på hösten och vintern -  vi visar hur. Läs mer om odling online på granngården.se

Pallkragen under vintern?

Bygg en kompost av din pallkrage

För att undvika att ogräs tar över ska du inte låta kragen stå med jord utan odling i under vintern. Istället kan du bygga en kompost av din krage genom att täcka den med löv, kvistar, vissnade odlingar och ny jord. Under vintern förmultnar din tillfälliga kompost och du är redo för ny pallkrageodling till våren. 

Rensa ur och ställ in kragen

Ska du inte odla under hösten? För att spara på slitage och ge din odlingslåda lång livslängd är det bra att helt rensa ur den inför vintern och ställa den torr under tak.