Gå till huvudinnehållet

Hammarkalk

Kvalitetsäkrad och traditionellt framställd vedbränd släckt kalk.

Hammarkalk -traditionell vedbränd släckt kalk

Kalkbruk har använts i tusentals år över hela världen. I Sverige har kalk använts som material i över tusen år. Eftersom transporter av tungt material över landet varit begränsade fram till 1800-talet bryts kalkstenen traditionellt i lokala stenbrott och vedbränds på byggarbetsplatsen.

Målarkalk som säljer Hammarkalk vill tillgängliggöra vedbränd kalk för alla som inte har möjligheter att bygga egna kalkugnar. Idag levererar de kvalitetssäkrade och traditionellt framställda produkter med mer än 20 års erfarenheter.

Hammarkalk® - slagen kalkpasta

Kalkpasta tillverkad på släckt teknisk kalk och vatten i vårt kalkslageri. Den har som sin stora fördel gentemot så kallad "torrkalk" att den är helt lagringsstabil vid frostfri lagring. Den är helt fri från tillsatser. Hammarkalk® används efter blandning med vatten till kalkning på puts av lufthärdande kalkbruk, vissa typer av hydrauliskt kalkbruk samt på ytor tidigare målade med traditionell kalkfärg.

Hammarkalk® kan även användas för att tillreda kalkvatten, kalkmjölk till kalkskurning av golv och lufthärdande kalkbruk.

Hur du kalkskurar ett trägolv

Att kalkskura golvet med kalk och såpa gör ytan motståndskraftigare mot väta och slitage. Träer blir också lite ljusare än rent såpskurade golv.

Gör så här:

  1. Blanda kalkmjölk av 1 del hammarkalk och 5 delar vatten.

  2. Låt blandningen stå över natten

  3. Vispa upp blandningen och stryk flödigt över golvet med en panelborste.

  4. Torka upp all överflödig (=synlig) kalk. Den hårdnar när golvet såpas och blir omöjlig att få bort annars.

  5. Låt golvet torka.

  6. Såpskura med en såplösning på 1 del såpa och 5 delar vatten.

Därefter håller man golvet rent med våttorkning och skurning med såpvatten efter behov. Golvet blir efterhand stenhårt och mycket motståndskraftigt mot inträngande smuts.

Målarkalk AB

Är ett familjeföretag som grundades 1948. Finns idag i Skåne, utanför Helsingborg, med kalkslageri, vårsläckning, produktion, lager och kontor. Idag är de Sveriges största leverantör av traditionellt vedbränd kalk som förädlas till olika typer av kalkfärg och kalkprodukter.

Vi hjälper dig gärna!

Klicka på produkterna för att läsa mer om deras specifika egenskaper och innehåll. Om du har några frågor, glöm inte att du alltid kan kontakta vår kunniga kundtjänst för hjälp och råd! Vi finns för dig på chat, mail och telefon.

2 produkter

Visar sida 1 av 1