Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Hustak med mossa
Tips

Ta bort mossa på taket - Så undviker du fuktskador och trasiga takpannor

Dela

Mossa på taket kan verka oskyldigt. Men om mossan får ligga kvar under en längre tid riskerar takpannorna att spricka, och bärläkten som pannorna vilar på fuktskada. Här kommer flera tips så att du kan ta bort mossa på taket själv.

Mossa på taket är vanligt, men kan i värska fall bidra till att takpannor och underliggande konstruktion skadas av den fukt som mossan suger åt sig. För att bli av med mossa på taket krävs handgripligt arbete med metoder som alla är tillämpliga för tak med pannor eller plattor av lera, betong och abest. Hösten är den rätta årstiden att ta tag i mossan för att undvika frostskador vid kommande minusgrader. 

 

  • Högtryckstvätt på taket

    Börja med att rengöra pannorna

    Det första du måste göra är att rengöra pannorna för att bli av med påväxten. Du kan använda dig utav en kraftig borste eller takskrapa, växtdödande medel eller en högtryckstvätt. 

    Spola bort mossan med högtryckstvätt

    Beroende på takpannor och gedigna förkunskaper kan du använda dig utav en högtryckstvätt som spolar bort mossan. Det är viktigt att du i sådana fall spolar uppifrån och ned för att undvika vatten från att hamna under pannor och underliggande konstruktion. Vissa takpannor kan bli mer hala än andra och det kan överlag bli halt när vatten spolas på mossa eller lav. Var därför noga med att födela vikten jämnt mellan båda fötterna om du planerar att vandra omkring på taket. Om du inte har förkunskaper av högtryckstvätt ska du inte använda dig utav det. Behandla sedan med ett mossmedel.

    Använd en takskrapa med teleskopskaft

    Högtryckstvätten är inte att rekomendera för alla typer av tak; en takskrapa med teleskopskaft kan vara att föredra om du har ett brantare tak. Använd din takskrapa stående på en säker och stabil stege; fäst en lina mellan hängränna och stege - du vill inte glida sidled med stegen när du skrapar bort mossan från taket.

Mossa - Såväl älskad som hatad

Till korsordet kan det vara bra att veta att läran om mossor heter bryologi. Ibland kallas renlav felaktigt för vitmossa, men en lav och mossa är i själva verket två helt olika typer av växter. En mossa känns igen på att den oftast är grön, och den vanligaste typen bladmossor har blad som växer ut från en stam. En lav kan ha alla möjliga färger och har inte samma tydliga uppdelning mellan stam och blad. Lav är ofta lågväxande medan mossa växer sig såväl högre som tjockare.

I Sverige finns cirka 1000 mossarter varav ungefär 75% är bladmossor dit arter som björnmossa tillhör. 270 arter är levermossor och endast 2 räknas som nålfruktsmossor. Idag vet man att de tre arterna är såpass olika som organismer att man inte valt att gruppera dem tillsammans. Vitmossor är en underklass av bladmossor, trivs i kärr och bildar vattendränkta, sammanhängande täcken där andra växter kan få fäste och bilda det som kallas för gungfly. När den nedre delen av mossan dör bildas torv.

En utav våra vanligaste mossor - björnmossa - sägs ha fått sitt namn då björnar tycker om att bädda sin ide med den.