Gå till huvudinnehållet
Tips

Plantera om tomaterna – tre enkla steg

Dela

I en liten kruka får den unga tomatplantan de bästa förutsättningarna att växa till sig. Men snart kommer du att behöva byta till en större. Att plantera om tomaterna ger perfekta förutsättningar för en stor skörd.

omskola tomat.jpg

Plantera om tomaterna – välj rätt kruka

Omskola hellre flera gånger än att ta en för stor kruka. Den stora mängden jord och den fukt som bildas kan annars få rötterna på en liten planta att börja ruttna. I en för stor kruka kommer plantan dessutom att fokusera på att bilda rötter för att fylla den, istället för att lägga sin energi på att växa till sig ovan jord. Välj därför ut en lagom stor kruka, och var beredd att omskola ytterligare en gång. Du kan också låta tomaterna mellanlanda i en pappkruka.

Plantera om i bra jord

Placera plantan långt ner i krukan för att ge rotsystemet de bästa förutsättningarna för att utvecklas. Fyll på med planteringsjord av hög kvalitet. Se till att jorden är väl genomvattnad innan du planterar. Har du använt pappkruka kan du sätta ner den direkt i en ny kruka, i friland eller pallkrage.

Ge skyddad miljö och näring

Se till att nattemperaturen är minst åtta grader innan du ställer ut dina tomatplantor. Var också noga med att långsamt vänja dem vid den nya miljön genom att börja med att ha dem ute enbart under dagen i några dagar. Tomatplantor trivs i lä på en solig plats, skydda dem gärna med odlingsväv. De behöver mycket vatten och näring, så glöm inte att använda naturgödsel.

Visst du att tomaten…?

Se även