Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Röda och gröna tomater. Läs våra 6 tips när du ska odla tomater!
Tips

Odla tomat – allt du behöver veta

Dela

Hur odlar man tomat och vilken sort ska man välja? Och hur planterar man om tomatplantor? Ta reda på allt du behöver veta för att lyckas med tomater – från tomatfrö till tomatplanta!

Tomater behöver förodlas inomhus då sommaren är för kort för att tomaterna ska hinna mogna utomhus. Så tomatfrön mellan februari-april och plantera ut tomatplantorna efter ett par månader, när det blivit varmare utomhus. Om du har ett växthus kan du förstå tidigare och plantera ut så tidigt som i februari.

  • Så väljer du rätt tomatfrön. Läs mer om att odla tomater online på granngården.se

    Tomatfrön – vilken sort?

    Vill du odla tomater i växthus, på friland, inomhus eller på balkongen? Det har ingen större betydelse vart du odlar – alla kan odla tomater! Det enda du behöver tänka på när du väljer tomatfrö är vilken sort som trivs i ditt odlingsland. Växthustomater som tagits fram för odling i växthus kommer exempelvis inte att trivas på friland där det blir stundtals torrt och betydligt kyligare i luften. Låt fröpåsarna guida dig när du väljer tomatsort – frilandstomater är betydligt härdigare för vårt svenska klimat.  

     

  • Plantera tomaterna i rätt tid. Läs mer om att odla tomater online på granngården.se

    Så tomatfrö – när och hur?

    Tidpunkten för tomatsådd beror på två saker – vart i landet du bor och hur du odlar dina tomater. Låt det ta sin lilla tid, solmogna tomater blir väldigt smakrika till skillnad från de tomater som plockas innan de mognat för att säljas i butik. Sommaren är kort i Sverige vilket betyder att vi måste börja med att förodla våra tomater inomhus. Börja förså tomatfrön mellan februari och april för att ge tomaterna ett försprång när det sedan blir varmt nog att plantera ut de små tomatplantorna.

    Räkna med att det tar cirka två månader från tomatsådd till utplantering. Om du tänkt plantera dina tomater utomhus behöver du vänta tills dess att risken för frost är helt över – tomaterna behöver minst 6 timmar solljus om dagen. Plantera ut dem i bäddar, större krukor och kärl. I ett uppvarmt växthus kan du så tomater redan i februari.

    Sol, värme, vatten och näring är A och O för att tomaterna ska trivas – de är riktiga soldyrkare och det är solen som lockar fram alla härliga aromer och vitaminer. Om tomaterna själva skulle få välja är det sol och en jämn temperatur på cirka 20-30 grader som gäller, men det kan ingen svensk sommar lova. Därför är det viktigt att skydda tomaterna från vind, regn och kyla, placerat mot en vindskyddad vägg i söderläge, en inglasad balkong eller i ett växthus.

  • Så tomatfrö – så gör du

    Oavsett hur du tänkt plantera ut dina tomatplantor behöver du förså dina tomatfrön inomhus. För att komma igång behöver du såkrukor eller ett minidrivhus, såjord och tomatfröer avsedda för ditt ändamål. Under årets mörkaste månader är det också viktigt med växtbelysning. Använd såjord eller blanda med fördel ut det med tomatjord för godare smak. 

    Förodla tomatfrön

    • Mellan februari – april kan du börja med att förodla dina tomatfröer i såkrukor inomhus

    • Fyll krukorna med 2/3 tomat- och chilijord och 1/3 såjord

    • Sätt ett par tomatfrön i varje kruka – cirka 1 centimeters djup 

    • Strö över lite extra såjord och vattna varsamt

    • Placera sådden varmt, runt 25 °C – i ett miniväxthus eller en odlingstråg med lock

    • Använd växtbelysning cirka 16 timmar per dygn (dagtid) – i mitten av april kan dagsljuset från ett fönster i söderläge räcka

    När plantorna är runt fem centimeter höga kan du skola om dem från såkrukor till lite större krukor. Ställ tomatplantorna ljust men inte för varmt till en början. Svala nätter och mycket sol på dagarna ger kompakta fina plantor, medan för mycket värme och lite ljus ger höga magra skott.

    Viktigt att tänka på är att tomater är törstiga, det går åt mycket vatten för att bilda alla goda söta tomater. De trivs dessutom i fullt solsken, vilket gör att mycket vatten dunstar. Spara på ryggen och få optimal skörd genom att tänka igenom och sätta upp ett bra bevattningssystem för dina odlingar. Se hela vårt utbud inom Bevattning

  • Tomatjord

    Tomatjord – jord till tomater

    Tomater såväl som andra grönsaker ställer lite högre krav på den jorden de ska växa i. Jorden ska ha bra struktur och hög mullhalt, samt förmåga att binda vatten och näring. Tomat- & Chilijord är som namnet antyder anpassat för odling av tomater och chili, men passar även till förodling och omplantering av andra grönsaker. Använd jorden när du förodlar tomatfrön i krukor, omplanterar tomatplantor eller planterar ut i växtbäddar på varma, vindskyddade platser. 

    Jorden är kraftigt gödslad, men såväl tomat som chili har en lång växtperiod i vilket innebär att mer växtnäring behöver tillföras under växtsäsongen.

  • Odla tomater i växthus

    Fördelen med växthus är att du kan odla det mesta och välja i stort sett vilken tomatsort som helst. I växthus kan du odla dina tomater direkt i jordbäddar med ett mellanrum på cirka 40-50 cm mellan tomatplantorna. Det går också bra att odla tomaterna i större krukor som du placerar i växthuset. Fördelen med växthus är att du kan sätta ut tomaterna tidigare än på friland, och om du använder frostvakt eller en värmefläkt kan du plantera ut dina tomater så tidigt som i februari.

    Avhärda tomater

    Tänk på att tomatplantorna måste få tid att vänja sig vid den nya miljön. I ett växthus bör temperaturen ligga på över 15 grader och inte skifta för mycket i temperatur. Du kan med fördel placera en fiberduk över tomatplantorna ett par dagar så att de hinner vänja sig vid det starka ljuset. 
  • Odla tomater på friland

    Odla tomater på friland

    Det går alldeles utmärkt att plantera ut dina tomatplantor i trädgårdslandet. Börja med att förså dina tomatfröer inomhus och plantera sedan ut dina plantor i en rabatt eller odlingsbädd när det blivit tillräcklingt varmt. Innan tomatplantorna flyttas ut helt är det viktigt att du avhärdar tomatplantorna. Låt plantorna stå ute en stund varje dag, så får de chans att vänja sig vid utelivet innan de planteras ut i trädgårdslandet. När du planterat ut dina tomater kan du låta en fiberduk ligga ovanpå som ett extra skydd mot kyliga nätter under någon vecka eller så.

    För att tomatplantorna ska trivas i trädgårdslandet är det 3 saker som är extra viktigt att tänka på: att odlingsplatsen är skyddad från hårt väder och vind, att tomaterna placeras på en plats dit solen når till största delen av dagen, och att jorden är väldränerad, porös och näringsrik. För dig som bor i Sveriges norra delar kan även de tuffaste frilandssorterna vara en utmaning att odla. Det handlar inte om bristen på värme och sol utan på att säsongen är för kort för att dina tomater ska få chansen att hinna mogna. Men den som odlar får se!

  • Odla tomater inomhus

    Om du inte har en balkong, uteplats eller trädgård går det att odla tomater inomhus, förutsatt att du har ett fönster med många timmars solljus. Ett större fönster i söderläge är att föredra. För dig som vill odla tomater på fönsterbrädan är körsbärstomaten Tiny Tim ett litet tips!

    Vill du odla tomater hela året? Växtbelysning är A och O för att lyckas med inomhusodlingen – oavsett säsong!

    Växtbelysning

  • Plantera om tomater

    I en liten kruka får den unga tomatplantan de bästa förutsättningarna att växa till sig. Men snart kommer du att behöva byta till en större. Att plantera om tomaterna ger perfekta förutsättningar för en stor skörd.

    Tomat i kruka


    Omskola hellre flera gånger än att ta en för stor kruka. Den stora mängden jord och den fukt som bildas kan annars få rötterna på en liten planta att börja ruttna. I en för stor kruka kommer plantan dessutom att fokusera på att bilda rötter för att fylla den, istället för att lägga sin energi på att växa till sig ovan jord. Välj därför ut en lagom stor kruka, och var beredd att omskola ytterligare en gång.

    Jord till tomater


    Placera plantan långt ner i krukan för att ge rotsystemet de bästa förutsättningarna för att utvecklas. Fyll på med planteringsjord av hög kvalitet. Se till att jorden är väl genomvattnad innan du planterar. Har du använt pappkruka kan du sätta ner den direkt i en ny kruka, i friland eller pallkrage.

    Tomatnäring


    Se till att nattemperaturen är minst åtta grader innan du ställer ut dina tomatplantor. Var också noga med att långsamt vänja dem vid den nya miljön genom att börja med att ha dem ute enbart under dagen i några dagar. Tomatplantor trivs i lä på en solig plats, skydda dem gärna med odlingsväv. De behöver mycket vatten och näring, så glöm inte att använda naturgödsel.

  • Visst du att tomaten…?

    • Är den mest odlade grönsaken i Europa.
    • Är rik på C- och A-vitaminer
    • Är en potatisväxt och egentligen ingen grönsak, utan ett bär.
    • Att vi i Sverige äter 10 kilo tomater per person och år.

Läs också