Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

pollinering och biologisk mångfald i trädgården granngården
Tips

Pollinering och biologisk mångfald i trädgården

Dela

Vår biologiska mångfald i trädgården ligger i mycket i händerna på bin, humlor och fjärilar. De naturliga pollinerarna är helt avgörande för fruktsättningen och blomningen i våra trädgårdar. Du kan själv skapa en vacker trädgård för fjärilar. Så här går du till väga.

Vi kan tacka våra fantastiska pollinerare – bina, humlorna och inte minst fjärilarna – för att vi varje år kan njuta av fantastiska blommor, frukter och grönsaker i våra trädgårdar.

Men såväl bin som humlor och fjärilar går en hård kamp för att överleva. Våra ängsmarker, fjärilarnas naturliga hemvist, håller på att försvinna till förmån för monokulturer vilket kommer att innebära förödande konsekvenser för våra vackra, bevingade trädgårdsvänner. Utan dem – ingen pollinering, blomning och frukt i trädgården!

 • pollinering i trädgården

  Skapa en trädgård för fjärilar

  Det finns givetvis saker vi kan göra för att ge pollinerarna rätt förutsättningar att överleva och må bra. Genom att odla många olika växter i din trädgård lockar du till dig bin, humlor och fjärilar, riktiga nyttodjur som dessutom är vackra att både titta på och lyssna till. Vad skulle en sommar vara utan binas och humlornas surrande och fjärilarnas fantastiska färger och former?

  Fjärilarna älskar när det finns mycket plats att landa på i en blomma. Därför njuter den extra mycket av bland annat Rudbeckia, Jätteverbena och Prästkrage som alla har mycket nektar och stora kronblad där fjärilarna enkelt kan slå sig ner.

  Låt gärna lite brännässlor och tistlar stå kvar någonstans på tomten där de inte gör skada. Nässelfjärilens larver äter nämligen nässlor.

 • Äppelträd för bin och pollinering

  Träd för bin, fjäril och humlor

  För dig som planerar att sätta ett nytt träd kan du välja ett som gynnar pollinerarna, till exempel ett äppelträd eller sälg. Två riktiga favoriter hos bin och humlor! Sälg är rik på pollen vilket är viktigt för att bygga nya bisamhällen. Pollen innehåller mycket protein som är nödvändigt för att binas larver ska klara sig. Om du vill odla buskar som gynnar fjärilarna så är syrenbuddlejan en favorit. Trivs inte syrenbuddlejan just där du bor, är syren ett bra alternativ.

 • växter för pollinering

  Varmt och vindstilla

  Det är inte bara vi människor som gärna njuter av solen, det gör även pollinerarna. Så plantera deras favoritväxter i soligt läge, helst där det är lä. Låt det också finnas tillgång till vatten om de blir törstiga. Du kan också bygga en bivattnare, kom ihåg att lägga i stenar så att inte bina drunknar när de dricker.

 • pollinering året om

  Blommande hela säsongen

  Det är också viktigt att ha växter som blommar olika tid på året så att pollinerarna alltid har nektar och pollen att tillgå. Vårkrokus och skilla är perfekta vårblommor medan du till exempel kan låta kungsmynta och andra örter gå i blom på sensommaren och hösten – det tycker både bina, humlorna och fjärilarna om.

 • Pollinering insektsholk granngården

  Insektsholk för biologisk mångfald

  Skaffa en insektsholk till din trädgård och placera det nära blommande växter eller träd för att insekterna enkelt ska hitta in. Det blir en naturlig övervintringsplats för bland annat fjärilar, bin och nyckelpigor. Vänd den mot öst så att insekterna får möta morgonsolen. Det finns olika varianter och det här insektshotellet rymmer många fjärilar och bin. Du kan också välja en humleholk då jordhumlan är mycket viktig för trädpollinering och vaknar tidigt på våren.

3 tips som gynnar pollinerarna

 • Ställ ut ett vattenbad där pollinerarna kan slå sig ner och dricka under de riktigt heta sommardagarna. Glöm inte att lägga i några stenar i vattenfatet så att bina och humlorna inte drunknar.

 •  Anlägg en sommaräng! Blommor som är vackra att se på – och populära hos pollinatörer.

 • Är du osäker på vilka blommor pollinerarna tycker om? En trädgård för fjäril får du genom att välja färgglada blommor som doftar gott.

Hitta pollinerar-favoriterna hos oss

Bland många andra! Hitta ännu mer inspiration här:

till fröer