Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Video Kunskap

Mata småfåglar – tips på favoritmaten

Dela

Tillvaron är inte helt lätt för de småfåglar som övervintrar i Sverige. Genom att mata småfåglar kan vi dock hjälpa våra bevingade vänner som behöver energirika frön med fleromättade fetter för att klara av kylan.

För dig som vill börja mata småfåglar är det bra att variera kosten genom att växla mellan olika sorters frön, fallfrukt, äpple och rönnbär. En alltför enformig kost ökar risken att de får i sig höga halter tungmetaller – många fåglar äter stora mängder solrosfrön på vintern i vilket ackumulerar kadmium i fåglarnas kroppar. En del fåglar äter i princip endast solrosfrön under vinterhalvåret, men kadmium är väldigt toxiskt för de fåglar som äter det i stora mängder. Variera fågelmaten och tänk på att framförallt välja fågelmat med fetter som solros- och hampafrön framför mättat fett som ister och kokosfett för att fåglarna ska få i sig bra energi.

Småfåglar rör sig fritt och har oftast fler än ett matställe. Tidigt på morgonen fyller fåglarna på med nya fettreserver, medan de under eftermiddagen fyller på med ny energi för att klara nattens kyla. Häng upp fröautomater och andra fågelmatare för fåglarna att söka upp när maten tagit slut på ett ställe, men satsa med fördel på just fröautomater för en mer hygienisk matning. Fågelbord har förstås fördelen att många småfåglar får plats att äta samtidigt, men smittorisken blir högre samtidigt som de kan dra till sig ovälkomna gäster såsom råttor och möss. Med foderautomater riskerar inte fåglarna att förorena maten med sin avföring.

Granngården Fågelmat

Vilken fågel äter vad?

Precis som för oss människor har olika fågelarter preferenser vad gäller mat, men de flesta småfåglar äter lite av varje. För att lista ut vilken fågel som föredrar vad, kan du titta närmre på näbben. Exempelvis kan smala näbbar pilla fram insekter, medan kraftigare näbbar är skickliga på att knäcka hårda fröskal.  

  • Ge mat åt din favoritfågel

    • Hampfrö 
      Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita

    • Solrosfrö
      Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka

    • Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö
      Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

    • Hasselnötter
      Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett

    • Osaltade jordnötter
      De flesta mesar, nötväcka och siskor

    • Talg, ister, späck, kokosfett
      Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes

    • Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär
      Olika trastar, sidensvans 

Småfåglar på vintern

Tänk också på att det råder stor brist på naturliga bohål för våra småfåglar. Genom att sätta upp fågelholkar hjälper du många småfåglar som har det tufft på bostadsmarknaden. Med fågelholkar ger du också fåglarna ett bo där de tryggt kan föda upp sina fågelungar. Köp en fågelholk eller bygg din egen!