Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Tips för dig som ska skaffa valp! Läs mer på granngården.se
Tips

Valp - tips för dig som ska skaffa valp

Dela

Har du fått hem en liten valp eller går du kanske i väntans tider? Det en hundvalp behöver mest av allt är såklart kärlek, gos och lek i mängder. Det finns dock en hel del annat som är bra att känna till och införskaffa innan du får hem din underbara lilla hundvalp.

Viktigt att tänka på innan du får hem din valp

  • Välj rätt valpfoder. Läs mer i guiden på granngården.se

    Valpfoder - vilket ska du välja?

    Valpfoder är speciellt utformat för hundens första tid i livet med all utveckling och faser som det innebär. Hundfoder för valpar innehåller bland annat näringsämnen som stärker hundens tillväxt och främjar ett friskt skelett.

    Ofta skickar uppfödaren med en påse av det foder valpen utfodrats med innan den flyttar hem till dig. Vilket foder du själv ska fortsätta med beror på hur aktiv din valp är, om den ska tränas till jakt eller annat arbete och hundens egna förutsättningar. En del väljer att inte byta foder eller varumärke medan andra hittar alternativ som passar just sin hund bättre.

    Tänk bara på att inte byta foder med en gång, vovven står inför tillräckligt stora förändringar bara genom flytten. Dessutom är valpens mage känslig för foderbyten första tiden. Ska du byta foder rekommenderas att du gör det successivt under 1-2 veckor tid så valpens mage hinner vänja sig. 

    I vårt sortiment finns ett stort urval av valpfoder från bland annat Appetitt, Granngården, Royal Canin, Hills, ProPlan, Doggy och Mush.

    Valpfoder

  • Välj matskål och vattenskål till valpen- Läs mer på granngården.se

    Matskål och vattenskål

    Anpassa matskål och vattenskål efter hur stor din valp är och hur snabbt den kommer växa sig större. Tänk också på att valpar gillar att tugga på plast, så en matskål i stål eller keramik kan vara ett lämpligare alternativ. 

    För dig med en hund som gillar att glufsa i sig maten för snabbt har vi speciella matskålar som får hunden att äta långsammare. Vi har också skålar med gummibotten som står stadigt för vovvar som gillar att putta runt på sin matskål.

    Tänk på att din hund alltid ska ha tillgång till rent vatten så och dricka ungefär 20-70 ml/kg per dygn för att hålla en bra vätskebalans. Med andra ord, håll skålen välfylld!

    Matskål & vattenskål

  • Hundbädd till valpen online på granngården.se

    Hundbädd för en mysig sovplats

    För att din valp ska känna sig trygg och välkommen i sitt nya hem är det viktigt att ha en dedikerad sovplats till vovven. Oavsett om du väljer en hundbädd, filt, hundsäng är det bra om den är tvättbar eftersom du räkna med små "olyckor" första tiden. 

    Ett tips är att ta med en snuttetrasa eller leksak som valpen haft hos sin mamma och lägga i hundsängen. På så sätt känner sig vovven direkt tryggare och har lättar att anpassa sig. Tänk också på att små valpar behöver sova mycket. Låt därför inte välmenande gäster eller barn störa sömnen för mycket hur söta valparna än är.  

    Hundbäddar

  • ta hand om valpens päls, klor och tänder. Lär dig hur på granngården.se

    Pälsvård, tandvård och klovård

    En liten valp växer snabbt och det är viktigt att sköta om din nya familjemedlem på rätt sätt. Att regelbundet klippa klor, hålla hundens tänder rena och pälsen välborstad är en god förutsättningen för en glad hund.

    Bra att ha hemma när valpen kommer:

    • Klotång, valpens klor växer fort

    • Puppy Pads skyddar golvet mot "olyckor" och tränar rumsrenhet

    • Hundschampo, valpar är proffs på att smutsa ner sig ordentligt

    • En hundborste eller kam att kamma ut pälsen med om du har en långhårig ras

    • Fästingmedel och fästingsborttagare. Många valpar föds under de varmare månaderna när färstingarna vaknar till liv

    • Tandborste till valpen. Ju tidigare du vänjer vovven vid att få tänderna borstade desto bättre. En god munhälsa gör en glad hund och håller dessutom anderdräkten i skick.

    Hundskötsel

  • Tips för valpkoppel online på granngården.se

    Hundkoppel, halsband och sele

    Att gå i koppel är en konstig sak för den lilla valpen. I början har den svårt att förstå att den sitter vid oss via kopplet och försöker ta sig loss. För att ge hunden en bra introduktion till koppel är det därför viktigt att börja tidigt. 

    Tips när du ska lära valpen gå fint i koppel:

    1. Börja med att vänja vovven vid att bära ett mjukt hundhalsband eller hundsele. Skillnaden mellan halsband och sele ligger i hur trycket belastas på hunden. För dig som har en hund med mycket spring i benen eller en arbetande hund kan sele vara bra. Hundeselen sparar på nacken och lägger trycket jämnt över bröst och överkopp. Perfekt för till exempel spårhundar i lina eller hundar som hänger med på löpturen.
       
    2. Själva koppelträningen bör inledas inomhus. Låt valpen gå fritt i rummet och ge hundgodis som belöning när den är nära dig. Gå några steg och vänta in valpen, belöna på nytt och upprepa.
       
    3. När valpen lärt sig gå nära dig inomhus är det dags att lägga till ett koppel. Välj ett halsband som inte stryper och ha samma belöningssystem som tidigare, som du ger när valpen går i kopplet utan att dra.
       
    4. Dags att gå ut! Välj en lugn plats där hunden känner sig trygg. Tänk på att en utomhusmiljö är något helt nytt för hinden och kräver mer träning. Låt inte hunden röra sig framåt när den drar eller springa med kopplet sträckt hit och dit. I de lägena är det bäst att stanna upp och vänta tills hunden slutar dra och fokuserar på dig. 
       
    5. Belöna hunden när den kommer till dig på inkallning och när den går i koppel nära dig utan att dra.
       
    6. Tänk på att det tar tid! Ha tålamod, var lugn och belöna när valpen gör bra ifrån sig. Glöm inte heller bort att fira med en riktigt härlig långpromenad när valpen lärt sig gå fint i koppel, det är ni båda värda!

    Halsband & koppel

  • Tips för hundleksaker för valpar online på granngården.se

    Hundleksaker och träningsredskap

    Få är väl så bra på att leka som små energifyllda hundvalpar. Att leka med din hund är inte bara ett nöje för er båda utan också ett sätt att aktivera och stimulera hunden, både mentalt och fysiskt. Leken stärker också din och hundens relation.

    Det finns en mängd olika hundleksaker att välja mellan och det är bara att testa sig fram tills du hittat just din hunds favorit. Det finns leksaker i plast, gummi, tyg och andra material beroende på vad ni föredrar. För en valp med kliande tänder är en hållbar leksak att bita i, en tuggleksak, ett bra första köp. För hunden som älskar att springa, jaga är en boll eller apporthantel perfekt, medan spårhunden kommer bli stormförtjust i leksaker du kan fylla med mat eller godis som hunden får hitta och lirka ut. 

    Belöna valpen med valpgodis

    Hundgodis och tuggben är ett måste i livet med valp när du tränar kommandon, lydnad och rumsrenhet. Hundgodis som belöning motiverar de flesta hundar medan ett nyttigt tuggben hjälper mot kliande tänder. 

    Belöna hunden med klicker

    Att träna med klicker innebär att du berömmer hunden när den gör rätt och ignorerar beteendet när den inte gör som du vill, genom ett ljudligt klick. Vi har flera olika typer av klickers att välja bland, till exempel klicker för ljudkänsliga hundar. 

    Hundleksaker

Få valpen rumsren - 3 tips

  • Puppy pads!

    Lägg ut puppy pads i ditt hem och få valpen att kissa på dem. Flytta sedan padsen stegvis närmare ytterdörren. Tillslut kommer hunden förstå att det är ute den ska göra sina behov och drar sig till ytterdörren när det är dags att kissa.

  • Gå ut direkt!

    Valpar behöver gå ut direkt efter att de sovit, lekt eller ätit. Vänta inte! Olyckan sker på en sekund.

  • Belöna!

    Belöna mycket när valpen gör sina behov ute. Det är aldrig rätt att skälla på sin valp, än mindre för att det sker en olycka inomhus. Ignorera det och ge istället extra mycket beröm när valpen gör rätt. 

Pelles bästa hundtips

Spana in våra korta tips-filmer om livet med hund!