Gå till huvudinnehållet

Välj rätt kattmat

Som kattägare vill du självklart att din katt ska må så bra som möjligt. Din kisse förtjänar det bästa och inte bara för att du ska skämma bort den, utan för att den faktiskt behöver få i sig tillräckligt och rätt näring, få fin lyster i pälsen och må bra.

Ska du välja torrfoder, färskfoder, våtfoder eller blötmat till din katt? Det är inte lätt att veta. En innekatt kanske kräver lite mer lättsmält kattmat än en utespringande liten vilde. Här reder vi ut några begrepp om kattmat och du får våra bästa tips om hur du väljer rätt för just din lurviga vän.

 

 • Välj kattmat för syn och hjärta

  En viktig ingridiens är taurin som är en livsnödvändig aminosyra för kattens syn och hjärta. Katten kan inte producera taurin själv, men ämnet finns naturligt i kött. Därför är det viktigt att välja rätt kattmat som innehåller animaliska produkter.

 • Hög proteinhalt i kattmaten

  Kött innehåller taurin som är livsviktigt för din katt. Katter är köttätare och ett bytesdjur i det vilda innehåller ungefär 50-60 procent protein. Av den anledningen behöver din katt ett foder med hög proteinhalt. Det är också vanligt att vissa katter är känsliga eller allergiska mot spannmål och då passar spannmålsfritt foder utmärkt. Låt smak och behov avgöra. 

  Tips: Kattungar har ofta lite känsligare mage och då passar lite mer lättsmält kattmat, som innehåller fågel och fisk, bättre än till exempel ox- eller griskött.

 • En kombination av torr och blöt kattmat

  Vad ska du som husse eller matte välja för typ av mat till ditt djur? Ute i det vilda får katten i sig det mesta av vätskan från sina bytesdjur. Därför bör du ge din tamkatt en variation av både vått och torrt foder. Och glöm inte att katten alltid har fri tillgång till vatten.

 • BONUS – det lilla extra!

  Kattgodis är perfekt som belöning, sysselsättning eller fodertillskott. Välj ett bra och nyttigt kattgodis som innehåller viktiga vitaminer och näringsämnen.