Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Höns i hönshus. Så bygger du ditt eget hönshus. Läs mer på granngården.se
Guide

Bygga hönshus – en hönas drömliv

Dela

Sugen på att bygga hönshus själv? Genom att själv utforma hönsens hus kan du få det precis som du och dina höns vill. Vi tipsar om saker som är bra att tänka på när du bygger ditt eget hönshus.

Det är inte konstigt att allt fler väljer att skaffa höns – de är lättskötta och trevliga djur som belönar dig med närproducerade ägg. Som hönsägare är det viktigt att förse hönsen med ett tryggt och trivsamt hönshus och en hönsgård där de kan vistas utomhus om dagarna. Såväl hönshus som hönsgårdar går förstås att köpa färdiga, men för dig som vill starta igång nästa byggprojekt delar vi med oss av våra bästa tips på hur du planerar och bygger ditt alldeles egna hönshus! 

Planera ditt hönshus

Om du vill ha ett riktigt roligt och givande byggprojekt framför dig ska du planera och bygga ett drömhus för dig och dina höns! Varför inte återbruka en gammal lekstuga som barnen vuxit ur eller en friggebod som inte längre kommer till användning? För dig som vill bygga från grunden kan du själv välja utformning och sätta din alldeles egen prägel på det. Du kan exempelvis samla ihop rester och återanvända olika material efter tidigare byggprojekt när du planerar bygget av ditt hönshus. Hönshus är fuktkänsliga och slits snabbt ner av ammoniak, väder och vind, så återanvänd intakt material som inte blivit fuktskadat.

När du planerar bygget av ditt hönshus finns det några små och stora saker att ha i åtanke. Om du inte har höns i nuläget ska du först och främst kontrollera med din kommun att det är tillåtet att skaffa höns. Vanligtvis är det tillåtet att skaffa höns, men om du vill skaffa tupp krävs ofta tillstånd. När du fått tillstånd och läst på om vad som gäller i kommunen där du bor kan du börja med bygget av ditt hönshus. Börja med att planera huruvida det ska vara ett stort hönshus eller ett litet hönshus, om det ska kompletteras med en större hönsgård eller en liten hönsgård. Fundera sedan över om det ska vara ett flyttbart hönshus på hjul eller om det ska stå på en särskild plats i trädgården.

Fundera också över om det vara ett isolerat hönshus. Huruvida du faktiskt behöver isolera hönshuset beror dels på var i landet du bor, dels på vilken hönsras du har. När du bygger ett hönshus är det dock bra att isolera mellan inner-, och ytterväggar, tak och golv för att kunna hålla några plusgrader över vinterhalvåret, oavsett. Fundera över alternativa lösningar för att hålla värmen i hönshuset om du inte isolerar det i grunden. Ett kamrörselement fyllt med sand är exempelvis ett bra och brandsäkert alternativ som värmekälla. Här kan du läsa på om vad du som hönsägare behöver tänka på med höns på vintern.

Höns klarar sig vanligtvis utan värme och gamla svenska lantraser är generellt mer köldtåliga. Möjligheten att koppla in en värmelampa under vintertid ger dock bättre förutsättningar att hålla vattnet frostfritt och flytande. Dricksvattnet är nämligen en av de viktigaste sakerna att hålla koll på under vintern då vattnet inte får frysa. Det är också bra att ha de praktiska aspekterna i åtanke för att göra skötseln av dina höns enklare. Ta med förvaring och el i beräkningen när du planerar bygget av ditt hönshus, dels för att kunna koppla in värmelampor men också för att kunna erbjuda allt dina höns behöver. Hönsen behöver foder, vatten och en trygg plats att bo på med sovplatser, värpreden, samt en hönsgård där de kan springa omkring utomhus.

För att dina höns ska må bra året runt behöver de andras frisk luft och röra på sig regelbundet. Utöver hönsgården kan det vara bra att bygga ett uterum täckt med genomskinlig plats som komplement för att skydda hönsen mot regn, vind och snö. Låt hönsen vistas utomhus trots regn och snö om de vill det förutsatt att de har ett varmt och trivsamt hönshus när de vill komma undan vädret. Under vintern spenderar hönsen generellt mycket tid inomhus och det är viktigt att göra det trivsamt och aktivera hönsen. För att hönsen ska sova gott och hålla värmen under vinternatten kan du mata dem med favoritmaten kvällstid, samt sätta upp olika leksaker som aktiverar hönsen.

Placering av hönshus

Innan du bygger ett hönshus behöver du också bestämma var i trädgården du tänkt placera ditt hönshus. Fördelen med ett flyttbart, mobilt hönshus är att du med hjälp av handtag och hjul kan flytta hönshuset till nya platser för hönsen att upptäcka i trädgården. Du kan köpa eller själv bygga hönshus på vagn med hjul för att förflytta hönshuset efter säsong och hur solen står. Med ett mobilt hönshus har du också möjligheten att flytta in hönshuset i en lada eller annat förrådsutrymme under vinterhalvåret. Om du bygger ett hönshus som är tänkt att stå på en enda plats är det viktigt att du placerar hönshuset på en plats som erbjuder skugga såväl inomhus som utomhus i hönsgården.

Tänk på vindens riktning och hur solen står under året – placera hönshusets fönster med vintersolen i åtanke, men tänk också på att du ska kunna täcka över fönster för att skydda hönsen från den värsta sommarvärmen. Det måste finnas minst ett fönster, helst i söderläge för solljus, men bygg gärna in ytterligare ett större fönster åt annat väderstreck så att det inte blir för varmt i hönshuset. Ljuset i sig påverkar hönornas dygnsrytm och äggläggning. Höns gillar inte när det blir för varmt och risken för ohyra ökar om det blir för varmt i hönshuset. För att säkerställa att hönshuset har en bra luftfuktighet och temperatur är det bra att ha en termometer/hygrometer i hönshuset. Hönsens hälsa är beroende av en väl fungerade ventilation. Det skapas ammoniak i hönshus och ventilationen är helt avgörande för att ditt hönshus inte ska drabbas av fuktskador.

Hönshus på hjul skapar flexibilitet för såväl dig som för dina höns som får tillgång till färskt gräs och förbättrat skydd utifrån väderlek. Flyttbara hönshus och rastgårdar kan dessutom skydda din gräsmatta då hönsen dyker ner på ogräs, luftar, gödslar och håller gräsmattan kort – samtidigt som det öppnar upp för möjligheten att ändra utseendet på din trädgård. För dig som har höns kommer det att bli en hel del hönsgödsel som du med fördel kan samla upp och använda som gödsel till växterna i din trädgård.

Tänk ett steg före

När du planerar och bygger ditt hönshus är det bra att ha praktiska lösningar i åtanke. Tänk för egen del på att det ska vara enkelt att rengöra värpreden, sittpinnar, foder- och vattenautomater i hönshuset. Hönskvalster och andra otrevligheter stortrivs i skrymslen och vrår som är svåra att komma åt och rengöra, så tänk på att bygga ett lättstädat hönshus. Måla gärna med kalk- eller våtrumsfärg som tål högtryckstvätten då och då, blanda lite aska i strömedlet för att förebygga ohyra och motverka hönskvalster med en kiselgur som torkar ut kvalster. Det är viktigt att du städar hönshuset och att avföring tas bort regelbundet för att hönsen ska trivas. Rengör brädor och värpredor med en gödselskrapa. Efter några år behöver hönshuset målas om och fräschas upp för att panelen ska hålla bra. Skrapa då bort lös färg, tvätta och måla på nytt. 

Tips!

Om du bygger ett litet hönshus är det praktiskt att placera plast under ströet på golvet. Då kan du enkelt städa genom att vika in plasten till en rulle, dra ut och tömma i en skottkärra.

Minimikrav

För att hönsen ska få det så bra som möjligt finns det en del regler – dels sådana som du måsta följa, dels rekommendationer. Varje höna ska ha en yta på minst 0,2 kvm enligt djurskyddslagen, men för att dina höns ska trivas och värpa många ägg är det bättre att ta till lite större ytor såväl i hönsgården där hönsen kan springa fritt, som i hönshuset där det bör vara en yta på cirka 1,5 kvm om du har 5 - 6 höns. Andra minimikrav är bland annat att det ska finnas fönster för tillgång till solljus, värpreden där hönan ruvar, tillgång till sittpinnar, ett sandbad, färskt vatten och kontinuerlig föda, samt halm, kutterspån eller sågspån på golvet. 

Tips! På Jordbruksverkets hemsida hittar du all viktig information och regler om hönshållning. Där hittar du också mått att gå efter och regler för antal höns per yta.

Sittpinnar


Sittpinnar är viktigt då det är på sittpinnarna som hönsen burrar upp sig och skapar ett fluffigt skydd från kylan av sina fjädrar. Det måste finnas sittpinnar anpassade efter storleken på hönorna, och där alla höns får plats. Om du ser en höna på marken nattetid är sittpinnen för trång för alla höns att få plats. Flera sittpinnar på olika höjd (20 cm sittpinne per normalstor höna) och en ramp upp till sittpinnarna är bra att ha, samt gödselbrädor som samlar upp avföring under för att lättare hålla rent i hönshuset. Sätt upp rejäla och något oregelbundna sittpinnar som du hittar i naturen, men satsa på enkelt, flyttbart och lättstädat – undvik att bygga väggfasta sittpinnar. Hönor känner sig trygga högre upp och varken värpreden eller sittpinnar bör placeras på marknivå. 

Sandbad


Det bör finnas tillgång till ett tillräckligt stort sandbad i hönshuset, gärna också ute i hönsgården. Gör ett bad med plats för flera höns att sandbada samtidigt – höns behöver dagligen bada sig i sand eller liknande för att hålla smuts och ohyra borta mellan fjädrarna. Om du strör med spån på golvet kan detta fungera som ett sandbad, men om du strör med halm kan du ha en rejäl balja med torv eller sand i hönshuset för sandbad. Tänk på att ströet måste hållas rent och torrt. Oavsett vilket typ av sandbad du erbjuder dina höns, måste det finnas ett torrt och luckert golvunderlag. Kutterspån, halm eller sågspån har bra uppsugningsförmåga och är lätta att kompostera. 

Värprede


Det måste finnas minst ett värprede för sex hönor. Värpredet ska ge avskildhet, vara mörkt och ha lite halm i botten för hönorna att lägga sina ägg. Redet behöver vara minst 24 x 31 cm i storlek, men bygg gärna ett något större. Undvik med fördel att bygga väggfasta reden – satsa istället på flyttbart och lättstädat redan från början. Rekommendationen är att placera värpreden minst 60 cm från marknivå då hönorna inte vill ruva i redet på marknivå.

Hönsnät


Det viktigaste att ha i åtanke när du bygger ett hönshus är att rovdjur inte ska kunna ta sig in till hönsen. Det är viktigt att såväl hönshus som hönsgård skyddar hönsen från rävar och rovfåglar med stängsel och nät. Sätt upp ett rejält hönsnät som täcker runtom hela gården – såväl underifrån där rävar och grävlingar härjar som på gårdens ovansida för att skydda mot rovfåglarna som kommer ovanifrån. Rovdjurssäkra genom att gräva ner kanten på nätet 30 cm under marken och ha ett nättak på ovansidan. När du bygger din hönsgård kan du också använda ett putsnät som minskar risken för småfåglar att fastna – putsnät är något tätare än ett vanligt hönsnät, så täck med fördel lufthål och fönster med putsnät.

Hönslucka


När du bygger hönshus från grunden behöver du också bygga egen hönslucka. Gör en rejäl ingång till hönsgården för att komma in med en skottkärra vid storstädning, samt två vägar in till hönshuset – en för dig och en för hönsen. Enligt jordbruksverkets rekommendationen ska luckan ha en storlek på 35 x 40 cm, men anpassa efter storleken på din hönsras. Bygg en stadig och rejäl stängningsmekanism med en anordning som gör att den kan stå öppen när hönsen ska ha möjligheten att gå ut och in. Med en automatisk hönslucka kan du välja mellan timer, ljussensor och manuell hantering för att hålla oinbjudna gäster utanför hönshuset.

Hönsfoder & vatten


Tänk på att dina hönor behöver en matplats under tak och att det ska finnas tillräckligt med plats för alla dina hönor att äta samtidigt. En matplats på cirka en decimeter är ett bra riktmärke per höna. Foderautomater och fodertråg gör utfodringen enkel och effektiv, samtidigt som de minskar spill och främjar en ren och hygienisk miljö såväl i hönshuset som ute på hönsgården. Tänk också på att ett vattenfat snabbt blir fullt av smuts. Satsa istället på en vattenautomat – de lämnar endast en vattenfylld kant för hönsen att dricka ur och kan kompletteras med en värmeplatta för att hålla vattnet frostfritt under vintern.

Tips!

Granngårdens egen serie hönsfoder är svenskproducerade och riktiga storsäljare på marknaden – riktigt prisvärda hönsfoder att lägga i foderautomaten för såväl hönor som små kycklingar. Förutom foder tycker höns om det mesta som du normalt annars slänger som matavfall – prova dig fram och se vad just dina höst gillar!