Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

häst och hovar i hage
Guide Tips

Hovhälsa efter betet

Dela

Upplever du att hästens hovar är torrare än vanligt efter sommarens bete? Kanske till och med lite spruckna och flisade i kanterna? Här kikar vi på hur hoven påverkas av den omgivande miljön och vad vi kan göra för att bibehålla återfuktade och hälsosamma hovar året runt.

Hovkvalitet

Faktorer som påverkar hovens kvalitet

Torka

Hornet i hovväggen har visat sig vara som starkast när fukthalten ligger runt 25%. Längre perioder av torrt väder eller uttorkande miljöer så som strö och sand gör att hornet krymper, eftersom fuktmolekyler försvinner och lämnar kvar efter sig. Dessa luckor kan leda till sprickor som gör att hornet blir sprödare. Sprickorna kan i sig orsaka stora skador och möjliggör också för olika bakterier att få fäste, vilket leder till en försämrad hornkvalitet, som i sin tur ger hovslagaren en betydligt svårare hov att arbeta med.

Blötläggning

Tidigare var det populärt att ställa hovarna i vattenbad eller spola med vatten för att återfukta dem, men detta rekommenderas inte. Om marken i hagen är torr, så kommer värme och direkt solljus göra att fukten avdunstar så fort du släpper ut din häst igen. Det sker då en hastig krympning, vilket kommer att få hovens väggar att spricka och bli svagare än normalt, eftersom de går från ett extremt läge till ett annat.

Blöta perioder

Mycket våta förhållanden, tex blöta och leriga hagar, riskerar också att försvaga hovarna eftersom vattnet tvingar sig in mellan de viktiga bindningarna som ger hovarna deras struktur. När detta händer expanderar hornet och hovarna kan bli mjuka, vilket resulterar i tappskor, bromsad tillväxt eller hovar som spricker och går sönder.

Skillnad på fukt och fukt

Vatten kan alltså göra hovarna mjukare, men har ingen återfuktande effekt. Hovarna tillhör samma organ som huden, läderhuden, så dina egna händer är ett bra exempel. Tänk dig att du är torr om händerna. Då kan du inte återfukta dem genom att skölja med vatten, men en fuktgivande handkräm kan var till hjälp. För hovarna är det viktigt att en fuktgivande produkt tillåter hoven att andas. En del oljor, fett och lack kan hindra hovens andningsförmåga, vilket istället har en negativ effekt på fuktbalansen. Den behöver också vara genomtränglig för att nå in och ge direkt stöd och näring till strukturerna inuti hoven.

Hovhälsa

Hur kan vi stötta hoven utifrån?

  • Regelbunden verkning via erfaren hovslagare. För långa intervall ger en torrare och svagare hovvägg som lättare spricker. Felaktig form på hoven påverkar även belastningen på andra strukturer med skador som följd.

  • Regelbunden rörelse stimulerar blodflödet till hela hoven, vilket i sin tur främjar en stark och hälsosam tillväxt.

  • Daglig användning av en bra återfuktande produkt kan hjälpa hoven att bibehålla en jämn fuktnivå och bättre hantera växlingar mellan olika miljöförhållanden.

NAF Farrier Solution och NAF Farrier Dressing är två utvärtes produkter som tillför näringsämnen och fukt för att bidra till att hovens hälsa och fukthalt bibehålls. De bildar även en skyddande barriär mot vattenburna bakterier. Formulan är utvecklad tillsammans med ledande hovslagare för att snabbt tränga in i hoven och ge stöd vid de dagliga miljömässiga utmaningar som hästens hovar utsätts för. NAF Farrier Solution är en droppfri gel, komplett med en naturlig pensel i locket medan NAF Farrier Dressing kommer som en lättarbetad kräm. Två olika konsistenser, men med samma goda egenskaper.

Har din häst mjuka eller tunna sulor, upplevs ömfotad eller rids barfota? NAF Rock Hard tillför extra förstärkning av sulan och hovkanterna.

När bör jag ge ett tillskott för hästens hovar?

Hovarna bör naturligt växa minst 6 millimeter per månad. Hovar som växer mindre än så, kan få problem med tappskor, sprickbildning eller att hoven bryts sönder längs kanterna. En bra utvärtes produkt kan skydda mot anaeroba bakterier i eventuella sprickor och tillföra näring till keratinet som bygger upp hornet. Det kan dock inte påverka själva utväxttakten eller keratinets strukturella kvalité inuti hoven. Här behövs istället stöd inifrån.

Nedsatt hovkvalité och tillväxttakt kan bero på näringsmässiga brister eller ärftlighet. Hästar som utsätts för höga nivåer av oxidativ stress kan dock trots en fullvärdig foderstat ändå ha nedsatt hovkvalité. Som det största organet i kroppen, speglar läderhuden ofta den allmänna hälsan och dåliga hovar, hud och päls kan därför vara tecken på ett allmänt stressat system.

NAF ProFeet är ett fodertillskott som är speciellt lämpligt för hästar med nedsatt hovkvalitet, dålig utväxttakt, återkommande tappskor och där stora sprickbildningar ses. Tillskottet är även lämpligt till hästar som utsätts för stora påfrestningar samt vid hereditet av nedsatt hovhälsa. NAF ProFeet tillför viktiga byggstenar för huden och hovarna, samt kraftfulla antioxidanter som tar hand om överskott av fria radikaler och ger stöd för leverns utrensande funktion. Eftersom hovarna växer långsamt bör tillskott ges under ett par månader innan man utvärderar effekten.

När rekommenderas NAF ProFeet?

  • Vid nedsatt hovkvalitet eller dålig utväxttakt
  • Till sköra eller spruckna hovar
  • Vid återkommande tappskor
  • Vid tunn, ömtålig hud som lätt får skav