Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Person som städar stallboxen inför installning
Tips

Installning — så städar du stallboxen

Dela

Hösten är snart här och det börjar bli dags att tänka på installning av din häst! Men innan dess är det bra att städa och förbereda stallet inför vintersäsongen. Läs våra tips om hur du städar stallboxen på bästa sätt, vilka redskap som är bra att ha och annat du kan tänka på innan du stallar in hästen.

Inför installningen är det viktigt att du städar stall och stallbox noga för att undvika att sjukdomar sprids. Ett rent och fint stall är trevligare för både dig och hästen. Tänk bara på att låta stallet ”vila” i ungefär två timmar efter att du städat. Hästarnas slemhinnor är känsliga och kan nämligen reagera på partiklarna som finns kvar i luften.

Städa stallboxen - 4 steg

  • Ös ut gamla bädden

    Börja med att ösa ut allt gammalt strömedel och halm. När du stallar in din häst ska stallboxen kännas ny och fräsch! Till detta behöver du en stallgrep, en skottkärra och en rejäl kvast.

  • Dags att städa stallboxen

    När kutterspån, halm och annat strömedel är ute är det dags att städa stallboxen. Skura med skurlevang eller spola med högtryckstvätt. Glöm inte att också rengöra krubbor, vattenhinkar och vattenkoppar samt torka av i fönster. Passa på att även städa ur och rensa i sadel- och foderkammaren.

  • Fräscha upp stallet

    När stallboxen är ren har du chans att fräscha upp stallboxen ordentligt med stallfärg! Då håller dessutom färgen bättre. Det är också nu du kan lägga in stallmatta. En bra stallmatta i boxen har många fördelar för hästen. Bland annat minskar det belastningen på leder och hovar, gör det skönare för hästen att ligga ner och vila, minimerar risken för skavsår och isolerar också från kyla och fukt underifrån.

  • Ny ströbädd

    Sist men inte minst är det dags att lägga en ny ströbädd. Ströet har den viktiga funktionen att suga upp fukt från vätska och urin så att denna inte kommer i kontakt med luften. På så sätt undviker du att ammoniak och andra gödselgaser bildas inne i stallet. Dessa gaser är nämligen inte är bra för hästens slemhinnor. Ju varmare det är, desto lättare bildas gaserna. Dessutom gör strömedlet det mjukt och skönt att stå på för hästen. Tänk på att fylla på med nytt strömedel varje dag.

Välj rätt strömedel

Strömedel finns i olika varianter med något olika funktioner. Här går vi igenom de olika sorterna.

Halmpellets

Hos Granngården hittar du halmpellets som är malet och pelleterat. Det innebär att det har extra bra uppsugningsförmåga och dessutom blir lättare för dig att hantera i stallet. 

Kutterspån

Kutterspån är från början en restprodukt som blev över efter att sågverk hyvlat trävara. Idag produceras det även enbart som strömedel. Kutterspån är lätthanterligt jämfört med exempelvis halm. Det ser också fräscht ut i stallet och har bra uppsugningsförmåga. 

Stallströ

Ett annat alternativ på strömedel är stallströ. Lättströ Hampa är ett strömedel som i princip är fritt från damm. Ett bra val till allergiska djur.

Stallpellets

Stallpellets är ett prisvärt alternativ om man har många hästar och behöver ha ett strömedel som tar lite plats. Det är bra på att binda fukt och är därmed mindre dammigt än vissa andra strömedel. Stallpellets är alltså ett bra alternativ om man har djur som är känsliga för damm.

Torvströ

Granngårdens torvströ är en siktad torv av hög kvalitet. Ströet består av endast svensk torv som bryts med de modernaste metoderna. Ett enkelt strömedel att arbeta med, som även främjar hästens hälsa.

Stalosan

För en ännu bättre hygien i stallet kan du dessutom lägga Stalosan i botten under strömedlet. Det minskar ytterligare på tillväxten av svamp, bakterier, virus, coccidier och eliminerar spolmaskägg och fluglarver. Stalosan binder också ammoniak- och svavelgas på ett effektivt sätt så att både du och din häst får en hälsosam miljö i stallet.

  • Häst i stallbox

    Bra att ha i stallboxen

    Vattenkopp

    Kanske är det dags att passa på att byta till en ny vattenkopp eller elvattenkopp?

    Foderkrubba

    Är den gamla foderkrubban sliten? Då kan det vara läge att byta innan installning.

    Gummistövlar

    Glöm inte att du som ryttare också behöver ett par ordentliga gummistövlar när du städar stallboxen.

    Lycka till med att städa din stallbox!