Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Två haflinger-hästar i hage. Läs om foder till seniorhästar på granngården.se
Tips

Foder till seniorhäst

Dela

Det är viktigt att den äldre hästen får i sig rätt foder. Viktigt är också att tänka på att det finns flera olika faktorer som avgör när hästen blir senior. Vi ger dig 6 enkla tips till rätt utfodring av den seniora hästen.

Tandhälsa, förmåga att äta och dricka och aptit är viktigt för att tillgodogöra sig näring. När hästen blir äldre försämras dessa områden, vilket gör att hästens utnyttjandegrad av fodret kan minska med upp till cirka 20 procent. Foder till en gammal häst behöver därför innehålla näring som är lätt att ta upp. Framför allt påverkas hästens förmåga att utnyttja växttråd och protein. Vid för liten mängd kvalitativt protein i foderstaten försvåras förmågan dessutom förmågan att hålla muskelmassa vilket snabbt gör sig synligt.

Foder till gamla hästar - 6 tips

  • Hästfoder från granngården. Läs vår hästfoderguide på granngården.se

    Proteinkvalitet i hästfodret

    Hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret kan minska med upp till 20 procent med åldern, framför allt förmågan att utnyttja proteinet. Den äldre hästen kan behöva ett kvalitativt hästfoder med mycket protein för att inte påverkas av minskad muskelmassa, särskilt under pälssättning och fällning. Även värmebehandlade eller ångkokta kompletteringsfoder och kraftfoder till hästen möjliggör skonsammare och högre foderutnyttjande.

  • Häst & ryttare som är nära. Läs vår hästfoderguide på granngården.se

    Se över hästens tänder

    Undersök regelbundet hästens tänder eftersom det vid tjugo års ålder är normalt att en del av tuggytan slits ner. Den äldre hästens tandhälsa kan också påverkas av tandlossning och därmed försvåra tuggning. Låt veterinären undersöka vid behov för att säkerställa att hästen får i sig maten på ett bra sätt.

  • Mash och betfor för häst. Läs vår hästfoderguide på granngården.se

    Ge hästen Mash eller betfor

    Blötläggningsfoder som till exempel Betfiber Mash eller Betfor är ett bra sätt att tillföra extra vätska och värdefulla fibrer. Det finns många skonsamma blötfoder med högt fiberinnehåll och samtidigt låga andelar stärkelse. Blötläggningen kan dessutom underlätta för en äldre häst med tandproblem.

  • Häst som springer i paddock. Läs vår hästfoderguide på granngården.se

    Tillför extra energi i fodret

    Olja är ett skonsamt tillskott som tillför energi hos den friska äldre hästen. Oljor finns i olika former som rapsolja, majsolja och linfröolja som har olika egenskaper. Hästen kan behöva extra energi under kalla perioder då hullet ska ökas eller tänderna kräver ett skonsamt alternativ.  När det gäller just olja till hästar som energitillskott så är rekommendationen max 1 dl/utfodring och max 2–3 dl/dag för en stor häst.

  • Häst som äter hö. Läs vår hästfoderguide på granngården.se

    Grovfoder, vätska & salt

    Den seniora hästen kan behöva grovfodret i kortare strå än vad som finns i vanligt hö och hösilage. Det finns många alternativ som kort strå, hackade grovfoder eller grovfoder i kuber eller pellets för blötläggning. För den äldre hästen är vätska viktigt för att minska risken för förstoppningskolik. Se till att hästen har fri tillgång till vatten, gärna i lättdruckna och rena vattenkar, baljor och hinkar. Det är särskilt viktigt att under vintern säkerställa drickbar temperatur på vattnet, till exempel med hjälp av elektriska vattenkoppar. Glöm inte heller bort att hästen alltid behöver ha fri tillgång till saltsten.

  • Tillför viktiga fodertillskott. Läs mer i hästfoderguiden på granngården.se

    Tillför viktiga fodertillskott

    Äldre hästar kan behöva stöd av fodertillskott, vitaminer och mineraler som kombineras med hästens kraftoder. Gällande vitaminer för häst är en balanserad multivitamin är att rekommendera. Utöver det kan B-vitamin bidra till stöd för bättre foderutnyttjande. Pro- och prebiotika används ibland för att stödja mag- och tarmhälsan. Äldre hästars ledhälsa kan gynnas av tillskott som innehåller bland annat glukosamin. Se över de mineraler din häst får i sig så den har rätt förutsättningar att prestera.