Gå till huvudinnehållet

Hästfoderguide

En välbalanserad foderstat är A och O för din hästs välmående. För att ta bra beslut kring din hästs foderstat är det viktigt att förstå hur hästen fungerar och att se till din hästs specifika behov.

hastfoderguide-granngarden-2.jpg

VÄLJ RÄTT FODER FÖR DIN HÄST

Hästen är av naturen ett flyktdjur och skapt för att äta samt fodersöka i 16-18 timmar per dygn medan den vandrar över stora slätter. Den stannar då och då till vid vattenhål där den dricker en stor mängd vatten. Hela hästens inre system är anpassat till att vara som bäst under de förutsättningarna. I vårt hästägande är det därför viktigt att förstå hästen som biologisk varelse – då tar vi allt bättre foderbeslut och anpassar våra utfodringsrutiner på ett för hästen bättre sätt.

En häst kan med mulen enkelt plocka och sortera ut födan oavsett om det är på betet eller i foderkrubban. När hästen sedan tuggar födan utsöndras saliv, ju mer grovfoder desto mer saliv. Det är viktigt att hästen ges tid att tugga och därmed får tillräckligt med saliv i födan så att konsistensen blir rätt. Hästar kan varken rapa eller kräkas. Därmed går allt hästen sväljer ner i magen och vidare till tarmarna. Magsäcken är i förhållande till hästens totala kroppsvolym liten och födan passerar relativt snabbt vidare till tunntarmen. Där tar hästen upp s.k. snabb energi som t ex enkla sockerarter. Grovtarmen är nästa anhalt och där sker den huvudsakliga energiutvinningen. Här stannar födan i 1–3 dygn. I grovtarmen finns mikroorganismer vars sammansättning behöver vara i balans för att hästen ska må bra. När grovtarmsmiljön rubbas av bl. a. felaktig utfodring, stress, snabba foderbyten med mera - kan det orsaka matsmältningsstörningar såsom t.ex. kolik eller löst träck. Hästens träck kan vara en hälsoindikator. Avföring från en ”frisk häst” är normalt fördelad på ett antal fasta bollar som går lätt att dela. Är träcket illaluktande och löst är det ofta ett varningstecken.

Grovfodret utgör den viktigaste och största delen av hästens foderstat tillsammans med hygieniskt vatten. En häst har olika krav på sin foderstat under olika faser i livet, vilket vi behöver kunna planera för och genom det bidra till hästens välbefinnande. En häst är grovfoderspjälkare och skall äta minst 1–1,5 kilo torrsubstans-grovfoder per 100 kg häst. Det är därför viktigt att analysera grovfodret för att förstå om det finns behov av att stötta med ett kompletteringsfoder för att erhålla en balanserad foderstat. En grovfoderanalys påverkar vidare hur du planerar utfodringsperioden på bästa sätt i stallet och med hänsyn till hästarnas bästa. För att underlätta för dig att hitta rätt har vi delat upp Granngårdens hästfoder i tre familjer, Blå, Grön och Röd och som kan kompletteras med Specialfoder samt mineralfoder och tillskottsfoder.

FODERSKOLA DEL 1 - FODERSPJÄLKNING

Granngårdens foderexpert Gabriella Bragée berättar vad du ska ha koll på för att hästens ska äta rätt och må bra!

FODERSKOLA DEL 2 - GROVFODER

Vet du hur mycket näring ditt hö innehåller? Vår foderexpert ger råd om hur du säkerhetställer kvaliteten på ditt grodvoder.

FODERSKOLA DEL 3 - FODERBYTE

Varför är det viktigt att introducera ett nytt foder successivt? Gabriella går igenom vad du ska tänka på vid foderbyte.

 • BLÅ FAMILJEN TILL DEN NORMALPRESTERANDE HÄSTEN

  Granngårdens ORIGINAL-serie är framtagen för fritidshästen som tränas lätt till medelhårt. Genom att kombinera olika produkter kan du enkelt anpassa foderstaten till hästarnas olika behov.

 • GRÖNA FAMILJEN TILL AVELS- OCH VÄXANDE HÄSTAR

  ranngårdens PROTEIN-serie är framtaget för föl, växande unghästar och dräktiga fölston. Passar även bra till vuxna hästar som vid muskelbyggnad behöver tillföras protein av bra kvalitet och viktiga byggstenar som mineraler, spårämnen och vitaminer.

 • RÖDA FAMILJEN TILL DEN HÖGPRESTERANDE HÄSTEN

  Granngårdens ELIT-serie är anpassade för tävlingshästens vardag. Genom att kombinera de olika fodren kan man finjustera energinivån och fodra rätt för träning som tävling. Serien passar även bra till hästar som behöver bättra på hullet.

 • SPECIALFODER

  Under vissa förhållanden som tävling och transporter kan Granngårdens specialfoder hjälpa till att hålla rätt vätskebalans. De kan även användas till hästar som behöver lägga på sig mer hull.

 • FODERTILLSKOTT

  Beroende på vad din häst behöver stärker olika typer av fodertillskott hästens immunförsvar och kroppsfunktioner. Det hjälper dig ge din häst de bästa förutsättnigarna genom livets alla faser.

 • VITAMINER & MINERALER

  För hästar som utfodras med havre eller hästar som får stora grovfodermängder och inte behöver annat kraftfoder. Salt är till exempel en mineral som är livsviktigt för hästens vätskebalans och ska finnas tillgängligt för alla hästar.

SPECIALFODER

Långa transporter till tävlingar, stress och dålig vätskebalans kan peta ner det bästa ekipaget från resultatet som man kämpat så hårt för. Blötläggningsfoder, eller s.k. mash, kan dock hjälpa.

Vår nya generation blötläggnings- eller mashfoder är anpassat efter bl. a. sockernivåerna i dagens grovfoder. De nya blötläggningsfodren som vi på Granngården har tagit fram har lägre nivå av stärkelse och socker, samtidigt som vi har tillsatt högre mängd nyttiga fibrer, fett och protein.

I våra betfiber-produkter är delar av innehållet ersatt med fiberrika råvaror som havre-, vetekli och lusern. Tillskott av linfröprodukter ger högre fetthalt samt bättre dietiska egenskaper. Den höga fibermängden gör att fodret kan ta till sig mer vätska. Det gör det extra lämpligt att använda efter träning, stress eller transporter då hästen behöver bättra på sin vätskebalans.

Betfiber Mash passar den normalpresterande hästen och kan även fodras till nöt, får och vilt. Betfiber Elit har högre halter av energi och fett, vilket passar tävlingshästar och hästar med dåligt hull. Våra betfiber-produkter innehåller ingen havre och används ovanpå vilken foderstat som helst. Används de ihop med endast havre behöver du komplettera med mineralfoder. En annan bra sak är våra Betfiber-produkter passar de hästar som uppvisar diabetes-symptom, då produkterna har så låg sockerhalt. har så låg sockerhalt.

MINERAL- OCH TILLSKOTTSFODER

Rätt salt- och mineralnivåer är livsviktiga för att hästen ska må bra och ha rätt vätskebalans. Granngården har en rad tillskott som hjälper dig.

För beteshästar och hästar som enbart fodras med grovfoder är det viktigt att tillföra mineraler i foderstaten med eller utan kompletterande spannmål, för att hästen ska må bra. Mineraler kan även behöva tillföras i de fall den rekommenderade kraftfodergivan minskas, exempelvis till ”heta” hästar, överviktiga och konvalescenter. ORIGINAL Mineral passar tillsammans med havre samt grovfoder med lågt kalciuminnehåll medan AVEL Mineral passar till foderstater med stora grovfodermängder samt under betesgång.

Mineralbaljan tillför alla nödvändiga spårämnen och mineraler. Kom bara ihåg att tillföra salt, exempelvis genom att även ställa en saltsten på betet.

De torkade morötterna är ett bra alternativ när vanliga fodermorötter inte håller tillräckligt bra kvalitet t. ex. under sommarmånaderna. Blötlägg flagorna med 3–4 delar vatten och en timme senare har du skivor av morötter att bjuda på. En belöning som uppskattas av många.

Hela linfrö och linfrökaka är naturliga produkter som ger hästen en blank och fin hårrem samt har god dietisk verkan. De hela linfröna bör blötas upp i hett vatten för att bilda ”slemmet” medan kakan kan ges som den är.