Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Gräsmatta. Så får du en grön gräsmatta - 8 tips
Guide Tips

Gräsmatta - 8 tips - Så får du grönaste gräsmattan

Dela

När våren och sommaren är på ingång är jakten på den grönaste gräsmattan åter igång! För att hjälpa dig på traven har vi samlat våra 8 bästa tips och råd på hur du sköter din gräsmatta.

Här hittar du alla alla tips och råd för att göra din gräsmatta till den grönaste i kvarteret! Läs de olika stegen i tur och ordning för att få den perfekta gräsmattan.

Vi går igenom allt från att kratta och räfsa en våryr matta till hur du vertikalskär, toppdressar och sår gräsfrön. Vi tipsar om att kalka och gödsla gräsmattan, hur du motverkar mossa och ogräs, optimerar gräsklippning med till exempel robotgräsklippare och avslutningsvis hur du vattnar på bästa sätt. Se hela vårt utbud inom Bevattning

Vill du ha snabbversionen?

Titta på videon för att få 8 snabba tips på hur du får en grön gräsmatta. Läs sedan all info och goda råd om de olika tipsen längre ned.

  • Kratta igång en våryr gräsmatta. Läs på granngården.se

    1. Kratta igång en våryr gräsmatta

    grasmatta-ikon-var-100px.png

    Efter hösten och vintern har gräset varit vilande ett längre tag i svenska trädgårdar. Ett mycket klokt första steg (tidig vår) är därför att städa genom att räfsa bort oönskat material som kvistar, sten, kottar, dött gräs och mossa.

    Notera att löv och annat organiskt material i lagom mängd är en slags naturlig gödning för gräsmattan. En rejäl krattning/räfsning medför då ett behov av näringstillskott på annan väg. Därav ett kan gräsgödsel behövas (läs mer om hur du gödslar längre ner).

    KRATTA OCH RÄFSA

  • Gräsmatta Granngården

    2. Vertikalskära och lufta gräsmattan

    Vår. Så tar du hand om gräsmattan. Läs mer på granngården.se

    Är gräsmattan ett par år gammal och har hunnit bli satt? Då kan den vara i behov av att vertikalskäras och luftas. Att vertikalskära innebär att göra små lufthål ett par centimeter (1-2 cm) ner i jorden och sära på eller skära lite i gräsrötterna.

    Syftet med vertikalskärning är att syresätta gräset och förbättra dräneringen. Bättre dränering innebär att vatten, luft och näring tränger ner till rötterna lättare. Samtidigt stimuleras gräsrötterna när de delas till att producera fler sidoskott. Resultatet blir en tätare gräsmatta när grästillväxten börjar ta sig i säsong.

    VERTIKALSKÄRARE

  • Hur vet jag om det finns behov av att vertikalskära och lufta gräsmattan?

    Klipper du med uppsamlare brukar det behövas vertikalskäras en gång per säsong. Ett annat bra tips är att syna gräset. Är du i din mening nöjd kan du låta bli att lufta.

  • När ska jag vertikalskära gräsmattan?

    Tidpunkten för att lufta gräset genom vertikalskärning är beroende på gräset i fråga och väder eller årstid. Vänta tills du behöver klippa gräset ett par gånger. Helst ska alltså gräset ha börjat vakna till liv och börjat växa lite för att inte ogräs ska få möjlighet att etablera sig till följd av vertikalskärningen. Tidig vår runt mars-april kan vara ett bra riktmärke om väderlek och din lokala årstid tillåter. Optimalt sett är det bra att vertikalskära innan du stödsår och toppdressar ditt gräs.

  • Hålpipluftare, vertikalskärare och mossrivare?

    De olika maskinerna och luftningsmetoderna liknar varandra. En vertikalskärare och mossrivare har oftast små knivar eller små metallpiggar/krokar som skär eller river i gräsmattan. Har du en väldigt kompakt och satt jord (tänk vältrampad jord-stig) i din gräsmatta, kan det vara bättre att hålpiplufta jorden lite djupare så att nytt gräs kan få en förutsättning att etablera sig. Det går att använda en grep för att manuellt komma ner och skapa hålpipor eller lufthål i kompakt jord. Perfekt att tillsätta lite dressjord, sand och gräsfrö ovanpå det!

  • Hur många gånger per säsong?

    Ser man till antalet gånger, behöver många svenska gräsmattor inte luftas mer än en gång per år. Sprid ut luftningarna jämnt över sommarhalvåret om du behöver vertikalskära oftare.

  • Hur vertikalskär jag gräsmattan?

    Enklaste och överlägset bästa metoden att genomföra vertikalskärning är att lufta gräset med en maskin – en vertikalskärare. Då får du ett jämnt och bra resultat över hela mattan. Du kan köpa vertikalskärare i Granngårdens butiker och direkt online på granngården.se. Alternativt kan man lufta gräset manuellt med en kratta eller grep.

    • Vertikalskär och lufta under tidig vår (mars-april)

    • Gräset ska ha börjat vakna till liv efter vintern och gärna behöva ett par klippningar innan du luftar

    • Bra att göra efter krattning men före toppdress och stödsådd

    • Akta begränsningskabeln och guidekabeln i marken om du har robotgräsklippare!

  • Toppdressa gräsmattan. Läs mer på granngården.se

    3. Toppdressa gräsmattan

    arstid-cirkel-var-host-100px.png

    Din befintliga gräsmatta är nu krattad, luftad och rensad från onödigt innehåll. Det är dags att se över utsatta områden genom att tillföra näringsrik jord i form av dressjord.

    Att toppdressa en gräsmatta innebär att tillföra dressjord för att jordförbättra ditt gräs eller reparera håligheter, ojämnheter och andra utsatta områden. Genom att toppdressa ger du gräset en riktig spakur. Dressjord är bra för att gräs ska kunna behålla och suga åt sig vatten, näring och gödsel eller kalk - men också för att bli en stödbädd för nya gräsfrön som du sår.

    DRESSJORD

  • När och hur mycket ska jag toppdressa?

    Lämpligast utför du en toppdressning under våren eller hösten. Helst när gräsmattan är städad, klippt och luftad genom vertikalskärning. Sprid ut jämnt med toppdressjord över hela gräsmattan eller där det finns extra behov. 1-2 cm dressjord kan vara en lagom mängd att ta sikte på.

  • Hur ofta behöver jag toppdressa?

    Toppdress behöver inte göras varje år, utan syna och gör en bedömning över hur nöjd du är med gräset. Applicera därefter dressjord som du finner lämpligt.

  • Vilken jord toppdressar jag med?

    När du toppdressar är det en bra idé att använda jord avsedd för toppdress. En riktigt bra dressjord tillför kalk, mullämnen och sand (bra för dränering). Det medför bra förhållanden för gräset och minskar risken att mossa och ogräs ska trivas och växa sig starka. I vår jordguide hittar du massvis med information och tips om de flesta jordsorterna, inklusive bra toppdressjord.

    • Toppdressa på våren eller hösten
       
    • Utsatta gräsmattor eller områden kan efter behov toppdressas flera gånger per säsong
       
    • Sprid ut 4-5 liter per m2 eller 1-2 cm högt lager (räkna en påse med 40 liter toppdess för 8-10 m2)
       
    • Fördela ut dressjord med en borste, räfsa eller kratta
       
    • Låt gräset växa upp innan du toppdressar samma område igen
       
    • Toppdress ger snabbare etablering av stödsådda gräsfrön
       
    • Resulterar i jämnare yta och förbättrar klippmöjligheterna
       
    • Ökar tillväxten av gräset
  • Så gräsmatta. Läs mer på granngården.se

    4. Så gräsmattan

    arstid-cirkel-var-host-sommar-liggande-100px.png

    När du har krattat, luftat och toppdressat ligger en bra grund för den grönaste gräsmatta någonsin! Nu är ett ypperligt tillfälle att så, stödså eller efterså din gräsmatta.

    Kärt barn har många namn. Stödsådd eller eftersådd innebär att du strör ut och sår nya gräsfrön på ditt redan befintliga gräs för att stimulera nytt gräs och en tätare gräsmatta. Att så med en gräsfröblandning helt enkelt. Gräsfröförpackningar är ofta en blandning av olika gräsfrön.

  • När bör jag så gräsmattan med gräsfrö?

    Optimal tidpunkt för att så gräsfrö är under hösten, men det går bra att göra när som under växtsäsongen. På hösten är temperaturen varmare i marken än på våren, och därav går det lättare och snabbare för gräsfröna att etablera sig. Det är fortfarande varmt, men också fuktigt nog i både luften och marken (dagg) för en bra etablering. Dessutom har de nya gräsfröna mindre konkurrens av ogräs på hösten.

  • Går det att så gräsfrön på sommaren?

    Sommaren har starkare sol och är ofta torrare i både mark och luft. Därför blir det lite svårare att få fart på etableringen. Om du sår gräsfrön på sommaren kan det behövas mer och ekonomiskt kostsammare manuell bevattning (om vi tänker bort den vanligtvis kalla och regniga svenska sommaren ).

  • När kan jag så gräsfrön på våren?

    Sår du på våren är det bra om temperaturen når 10+ grader och att den nysådda, eftersådda eller stödsådda mattan får behålla fuktigheten. Därför är både vertikalskärning och toppdress en stor fördel och bra förberedelse när det kommer till att behålla fukt och vatten. Överbevattna inte så att gräsfröna flyter iväg och klumpar sig, utan håll gräset lagom fuktigt om det skulle uppstå vätskebehov. 

  • Vilken gräsfröblandning och hur sår jag?

    Välj en gräsfröblandning som har de egenskaper som du eftersöker och strö ut ett jämnt lager över hela ytan. Sprider du ut för hand, börja på längden och sedan på tvären. Det absolut bästa är dock att sprida ut gräsfrön med en spridarvagn eller stroller. Då blir fördelningen jämn och du kan enkelt täcka hela området med spridaren. Har du områden som är kala luckor eller i behov av mer gräs, kan du komplettera genom att sprida ut extra gräsfrön för hand.

    Ett riktigt kvalitativt och prisvärt gräsfrö är Granngårdens Slottspark. Då får du ett långsamtväxande, slittåligt och tätare gräs. Granngården Slottspark är en exklusiv blandning av gräsfrön som är bäst i test och passar dig som vill ha det där extra gröna gräset! Här hittar du alla våra prisvärda gräsfrön.

    • Optimalt sår du gräsfrön på hösten, men det går även bra under vår och hyfsat under sommar
       
    • Välj en gräsfröblandning med bra kvalité och de egenskaper du vill se i gräsmattan
       
    • Temperaturen bör vara över 10 grader för många gräsfrön (en del klarar ner till 5 grader)
       
    • Använd en spridarvagn eller stroller för jämn fördelning över hela ytan
       
    • Övervattna inte men håll gräset fuktigt
       
    • Tips: använd Granngården Slottspark gräsfrö
  • Gödsla och kalka gräsmattan. Läs mer på granngården.se

    5. Gödsla och kalka gräsmattan

    Vår, sommar, höst. Så tar du hand om gräsmattan. Läs på granngården.se

    Precis som att kosten är viktigt i livet och för hälsan är det samma princip som gäller för din gräsmatta. För att få ett riktigt grönt gräs måste också näring och gödsel tillföras i lagom mängd.

     Tidpunkt för att gödsla och kalka gräsmattan är tidig vår, försommar och höst inför vintern. Tips är att använda en spridarvagn eller stroller för att fördela ut gödsel och kalk jämnt över hela ytan.

    Gräsgödsel

    Kalk

  • Hur ofta ska jag gödsla?

    Vi rekommenderar att gödsla 2-3 gånger under säsong. Vänta 4-6 veckor mellan tillfällena vid snabbverkande gräsmattegödsel och 6-8 veckor vid långtidsverkande. Syna gräset och se när tillväxten eller näringen börjar klinga av. När den gröna lystern tryter är det lagom att tillföra en ny kur och gödsla.

  • Gräsgödsel under våren?

    Under våren ska gräsmattan ha torkat upp och gräset bör ha kommit igång med första tillväxten innan du tillför gräsmattegödsel. Välj ett långtidsverkande gödselmedel med mycket kväve som hjälper gräset att läka och återhämta sig efter vintersäsongen. Ett långtidsverkande gräsgödsel är lite dyrare men räcker längre. Algomin gräsgödsel är ett miljövänligt och bra val för långtidsverkande gräsgödsel med kväve och kalium.

  • Bra gräsmattegödsel under försommaren?

    Ge en extra dos gräsmattegödsel under försommaren då gräsets tillväxt är som störst. Då behöver gräset lite skjuts på vägen för att behålla sin gröna färg och fortsätta tillväxten och konkurrera ut ogräs. Det är viktigt att gödsel och kalk sköljs ner av vatten för att inte solen ska bränna i gräset. Granngårdens gräsgödsel Grön Effekt är ett snabbverkande och lättlösligt gödsel som täcker gräsets näringsbehov inför sommaren och inte bränner på gräset om du vattnar direkt i anslutning efter utspridning. Köp Granngårdens gräsgödsel i butik eller direkt online.

  • Mindre kväve i gödsel för gräsmattan på hösten?

    Under hösten är det optimalt att använda gödsel med liten mängd kväve och mycket fosfor och kalium som blir en god dos näring till rötterna och stärker cellväggarna inför vintern. Prova Granngårdens höstgödsel för gräs med NPK 4-1-14. Då preppar du för den grönaste gräsmattan i kvarteret även nästa säsong!

    • Vår och försommar: använd långtidsverkande gödsel med mycket kväve
       
    • På hösten: Använd gödsel med lite kväve och mycket fosfor och kalium
       
    • Använd en spridarvagn eller stroller när du sprider ut gräsgödsel
       
    • Se till att vattna efter du gödslat eller planera in regn så att inte solen bränner gödslet i gräset.
  • Motverka mossa i trädgården. Läs mer på granngården.se

    6. Motverka ogräs och mossa i gräsmattan

    arstid-cirkel-var-host-sommar-liggande-100px.png

    Den gröna gräsmattan kommer tyvärr inte helt utan ansträngning. En jämn och grön gräsmatta är egentligen ett onaturligt ekologiskt system. Det krävs kontinuerlig passning och underhåll för att premiera gräset över mossa, ogräs och andra inkräktare i gräset.

    Du läste rätt. Långsiktigt är din bästa strategi för att motverka ogräs och mossa i gräsmattan att inte bekämpa, utan istället underlätta och stötta gräset så att det kan växa sig starkare och dominera i din trädgård.

    OGRÄS- OCH MOSSMEDEL

  • När trivs mossan i gräsmattan?

    Mossan finns naturligt i gräsmarker och dess sporer kommer alltid finnas. Mossan trivs bäst när det är kallt och fuktigt, varför den växer som bäst och gärna tar över när gräset slutar växa framåt hösten när temperaturen når under 10 grader.

  • Hur blir jag av med mossan snabbt?

    Har du mycket mossa i gräsmattan beror det till stor del på grund av näringsbrist. Ett snabb-knep är att använda mossmedel som motverkar mossan. Exempelvis mossbekämpning med hög järnhalt eller järnsulfat motverkar mossa. Detta är tillfälligt effektiva medel som är kortsiktigt dugligt. Mossan kommer komma tillbaka och dessutom blir gräset svagt i skuggiga lägen av mossmedel. Om du använder mossmedel, välj en kombination utav mossmotverkande medel blandat med näring som stimulerar gräsets tillväxt.

  • Vilket medel mot mossa ska jag välja?

    En bra produkt som också har organiskt baserat och långtidsverkande gräsgödsel med järnsulfat är Granngårdens Gräsgödsel Mossa. Då får du ett kvalitativt gräsmattegödsel som ger gräset den näring den behöver och motverkar mossa på samma gång. Järnsulfatet gör gräset grönare vid upptag. Kan med fördel användas på våren för att ge gräset en bra start och hjälpa konkurrera ut mossan.

  • Hur håller jag mossan borta från gräsmattan hela året?

    Den långsiktiga lösningen för en mossfri och grön gräsmatta stavas väldränerad jord, gödsel och att klippa ofta. Den väldränerade mattan medför att den torkar upp snabbare efter nederbörd och gör att mossan inte trivs. Se till att tillföra gräsgödsel som har nödvändig näring och premierar gräsets tillväxt (läs mer i steg 5 om gödsel och kalk ovan).

  • Klippa för att motverka mossa och ogräs?

    Använder du en vanlig gräsklippare gör uppsamlaren att du besparar gräsmattan från tjocka fukthållande lager av gräsklipp som mossan trivs med. För att motverka mossa och ogräs behöver du klippa ofta. Helst en eller två gånger i veckan under säsong. En självgående robotgräsklippare klipper lite och ofta - optimalt mot mossa.

  • Hur blir jag av med ogräs i gräsmattan?

    Ogräs sprids via fröer och kan finnas i jorden en längre tid. Att vertikalskära sent på våren eller sensommar när ogräsfröerna är som vanligast kan gynna ogräset – undvik det. Det finns medel att motverka ogräs, men det är precis som med mossmedel en kortsiktigt effektiv och temporär lösning. Underhåll, näring och klippning som främjar gräset till att konkurrera ut ogräs och mossa är den långsiktigt hållbara vägen till den grönaste gräsmattan i kvarteret.

      • En gräsmatta fri från mossa och ogräs skapas genom väldränerad jord, lagom näring och regelbunden gräsklippning 
         
      • Mossmedel med hög järnhalt och ogräsmedel är en kortsiktigt effektiv lösning
         
      • Om du använder mossmedel eller ogräsmedel – välj ett som också har näring för gräset
         
      • Underhåll och hjälp gräset konkurrera ut mossa och ogräs
    • Många har problem med klöver i gräset. Det enda sättet att bli av med klöver är att använda sig av ogräsmedel.
       
  • Klippa gräsmattan med robotgräsklippare. Läs mer på¨granngården.se

    7. Klippa gräsmattan

    arstid-cirkel-var-host-sommar-liggande-100px.png

    En av de viktigaste delarna i jakten på en grön gräsmattan är såklart skötseln. När grunden är lagd med krattning, luftning, toppdress, sådda gräsfrön och gödsel och kalkning är gjord - återstår att klippa gräsmattan och vattna. Gräsklippning kan vara det moment som lyfter ditt gräs från grön till grönast!

    För dig som är intresserad av att automatisera både klippning och bevattning finns automatiska system till hjälp. Gardenas populära Smart System sköter både bevattning och gräsklippning åt dig. Styr både robotgräsklippare och vattenspridare via app i mobilen!

    Gräsklippare

  • Hur ofta ska jag klippa?

    Gräset vill växa högt för att kunna sprida sina frön. När du klipper gräset kontinuerligt stimuleras sidoskott i gräsplantorna och gräsmattan blir både jämnare och tätare. Gräset gillar faktiskt att bli klippt, men det är viktigt att klippa lite och ofta - speciellt under säsong (sommar). Klipp gärna en gång i veckan under säsong. Detta motverkar samtidigt mossa och ogräs från att få fäste i din gräsmatta.

  • Hur mycket eller högt/lågt ska jag klippa gräset?

    Nysådd, stödsådd och eftersådd med gräsfrön som vuxit upp ska helst inte klippas förrän gräset blivit 6-8 cm högt. Klipp bara topparna på 1-2 cm första gången. Viktigt att notera vidare är att klippa maximalt en tredjedel av gräset åt gången.

  • Klippa med uppsamlare eller mulcher?

    Det finns fördelar och nackdelar med olika gräsklippare och tekniker. Att klippa med en vanlig bensingräsklippare eller batteridriven gräsklippare funkar bra. Med en uppsamlare får du en städad och ren gräsmatta hela sommaren. Dock går gräset miste om klippet som i lagom mängd är en organisk och naturlig typ av gödning. Med en gräsklippare som maler ner klippet till naturlig kompostgödning (mulchermetoden) behåller och tillgodogör ditt gräs sig lite näring i det överblivna gräsklippet.

  • Vilken gräsklippare är bra att välja?

    En allt vanligare och allt mer populär trend är att skaffa en självgående gräsklippare som gör jobbet själv. En robotgräsklippare går slumpmässigt över gräsmattan och klipper ner gräset med små tunna knivblad. Det överblivna klippet stannar alltså i gräsmattorna och går i kretslopp med lite organisk näring. I vår Köpguide - välj rätt robotgräsklippare kan du läsa mer om robotgräsklippare och hitta bra information inför ditt köp.

    Roboten klipper ofta och därmed lämnar den ytterst små, om ens några, spår efter sig. Du ser alltså inte gräsklippet i gräset och kan njuta av en ständigt välklippt gräsmatta. Ett stort plus med robotgräsklippare är att du slipper göra jobbet själv och kan njuta av sommaren i trädgården. Se mer om våra populära självgående robotgräsklippare.

    • Gräsklippning är otroligt viktigt för gräsets välmående - gräset gillar att bli klippt!
       
    • Klipp minst en gång i veckan under säsong – klipp lite och ofta
       
    • Börja klippa på högsta nivån och sänk succesivt därifrån
       
    • Klipp maximalt en tredjedel av gräset åt gången
  • Vattna gräsmattan. Läs mer på granngården.se

    8. Vattna gräsmattan

    Vanligtvis görs detta jobbet åt dig en vanlig svensk sommar (dock ej rekordvarma sommaren 2018). Annars är det bra att vattna gräsmattan när regn uteblir för att behålla ett grönt gräs. Ett bra tips är att samla vatten i en regnvattentunna.

  • Hur ofta bör jag vattna?

    Den etablerade gräsmattan tål att torka upp bättre än en nyanlagd eller nysådd. Du behöver inte vattna den etablerade så ofta men mer rikligt när du väl vattnar. Du ser på gräset när det behöver vattnas - låt behovet styra.

  • Hur vattnar jag en nysådd?

    Nysådd kräver motsatt bevattning jämfört med en etablerad. Det innebär att du behöver vattna lite men oftare. För mycket vatten kan göra att fröna rinner iväg och klumpar sig. Vattna mindre för att hålla den nysådda gräsmattan lagom fuktig oftare.

  • När på dagen ska jag vattna?

    Tänk på att sommarvärmen är som starkast mitt på dagen - undvik att vattna då. Optimal tidpunkt på dygnet är tidig morgon, men även kvällen fungerar bra att vattna. Då kommer vattnet ner i jorden utan av avdunsta i den varma solen.

  • Hur mycket ska jag vattna?

    Använd en vattenspridare för att få en jämn bevattning. Det är lagom om jorden blir fuktig upp till 15 cm ner i gräsmattan. Ett tips är att ställa en regnmätare eller behållare intill och sedan flytta spridaren till ett nytt område vid ungefär 25 mm ansamlat vatten. Alternativt kan du göra ett snitt och se hur långt ner jorden har blivit blöt.

  • Har du gula fläckar i gräsmattan?

    Det kan antingen vara dött gräs som torkat av värme eller torka (t.ex. sommaren 2018 då hela Sveriges gräsmattor blev bruna/gula). Därför är det viktigt att vattna ditt gräs regelbundet. Men om skadan redan skett, kan du behöva dressa med jord och så med gräsfrö för att "laga" gräsmattan.  

    Gula eller bruna fläckar i gräset kan också vara angrepp av trädgårdsborre eller pingborre. De lägger larver i gräsets rötter som sedan blir till bruna fläckar (stora som en hinkbotten).

    Det finns olika metoder som är olika akuta, där att hälla nematoder över angreppen är ett mer kortsiktigt. Nematoderna angriper larverna under fläckarna i gräset. Detta motverkar redan befintliga angrepp, men återigen är den långsiktiga lösningen att ta hand om gräset en vinnare. Du ska alltså se till att din gräsmatta mår bra. Dvs gödsla minst 3 gånger per säsong, toppdressa, efterså och vattna lagom mycket. Då ratar trädgårdborre och pingborre ditt välmående gräs till "förmån" för grannens 

    • Vattna en etablerad sällan men rikligt
       
    • En nysådd ska vattnas tvärtom – lite och oftare
       
    • Vattna morgon eller kväll under säsong
       
    • Använd vattenspridare för jämn bevattning
       
    • Bra om jorden får vatten ner till 15 cm ner i gräsmattan
       
    • Tips: sätt en regnmätare intill spridaren tills du vattnat 25 mm och flytta sedan spridaren