Hästfoderguide

Välj rätt foder för din häst

En välbalanserad foderstat är A och O för din hästs välmående. För att ta bra beslut kring din hästs foderstat är det viktigt att förstå hur hästen fungerar och att se till din hästs specifika behov.

Hästen är av naturen ett flyktdjur och skapt för att äta samt fodersöka i 16-18 timmar per dygn medan den vandrar över stora slätter. Den stannar då och då till vid vattenhål där den dricker en stor mängd vatten. Hela hästens inre system är anpassat till att vara som bäst under de förutsättningarna. I vårt hästägande är det därför viktigt att förstå hästen som biologisk varelse – då tar vi allt bättre foderbeslut och anpassar våra utfodringsrutiner på ett för hästen bättre sätt.

En häst kan med mulen enkelt plocka och sortera ut födan oavsett om det är på betet eller i foderkrubban. När hästen sedan tuggar födan utsöndras saliv, ju mer grovfoder desto mer saliv. Det är viktigt att hästen ges tid att tugga och därmed får tillräckligt med saliv i födan så att konsistensen blir rätt. Hästar kan varken rapa eller kräkas. Därmed går allt hästen sväljer ner i magen och vidare till tarmarna. Magsäcken är i förhållande till hästens totala kroppsvolym liten och födan passerar relativt snabbt vidare till tunntarmen. Där tar hästen upp s.k. snabb energi som t ex enkla sockerarter. Grovtarmen är nästa anhalt och där sker den huvudsakliga energiutvinningen. Här stannar födan i 1–3 dygn. I grovtarmen finns mikroorganismer vars sammansättning behöver vara i balans för att hästen ska må bra. När grovtarmsmiljön rubbas av bl. a. felaktig utfodring, stress, snabba foderbyten med mera - kan det orsaka matsmältningsstörningar såsom t.ex. kolik eller löst träck. Hästens träck kan vara en hälsoindikator. Avföring från en ”frisk häst” är normalt fördelad på ett antal fasta bollar som går lätt att dela. Är träcket illaluktande och löst är det ofta ett varningstecken.

Grovfodret utgör den viktigaste och största delen av hästens foderstat tillsammans med hygieniskt vatten. En häst har olika krav på sin foderstat under olika faser i livet, vilket vi behöver kunna planera för och genom det bidra till hästens välbefinnande. En häst är grovfoderspjälkare och skall äta minst 1–1,5 kilo torrsubstans-grovfoder per 100 kg häst. Det är därför viktigt att analysera grovfodret för att förstå om det finns behov av att stötta med ett kompletteringsfoder för att erhålla en balanserad foderstat. En grovfoderanalys påverkar vidare hur du planerar utfodringsperioden på bästa sätt i stallet och med hänsyn till hästarnas bästa. För att underlätta för dig att hitta rätt har vi delat upp Granngårdens hästfoder i tre familjer, Blå, Grön och Röd och som kan kompletteras med Specialfoder samt mineralfoder och tillskottsfoder.

Hästfoderguide - köp hästfoder online på granngården.se

Granngårdens hästfoder

Våra rötter i det svenska lantbruket ger oss kunskap och erfarenheter som vi gärna delar med oss av. En produkt från Granngården är noga utvald av oss för att du ska känna dig trygg i ditt val och få lite mer för pengarna. Vårt hästfoder tillverkas i Sverige av svenska råvaror så långt det är möjligt, utan tillsatser eller konserveringsmedel. Genom att kontinuerligt utvärdera och testa vårt foder kan vi hålla oss i framkant av utvecklingen och därmed anpassa det efter dagens svenska grovfoder och våra hästars behov. Till hästfoder >

Foderskola del 1 - Foderspjälkning

Granngårdens foderexpert Gabriella Bragée berättar vad du ska ha koll på för att hästens ska äta rätt och må bra!

Foderskola del 2 - Grovfoder

Vet du hur mycket näring ditt hö innehåller? Vår foderexpert ger råd om hur du säkerhetställer kvaliteten på ditt grodvoder.

Foderskola del 3 - Foderbyte

Varför är det viktigt att introducera ett nytt foder successivt? Gabriella går igenom vad du ska tänka på vid foderbyte.

Våra foderfamiljer

Granngårdens foderfamiljer blå, grön och röd är anpassade efter svensk hästhållning och grovfoderkvalitet. Indelningen av fodren är tänkt som en vägledning för dig som hästägare. Givetvis måste foderstaten anpassas efter just din hästs förutsättningar som temperament, hull, ålder och aktivitet. Därför är de framtagna så att de går att kombinera.


Normalpresterande hästar - hästfoderguide Granngården.se

BLÅ FAMILJEN

TILL DEN NORMALPRESTERANDE HÄSTEN

Granngårdens ORIGINAL-serie är framtagen för fritidshästen som tränas lätt till medelhårt. Genom att kombinera olika produkter kan du enkelt anpassa foderstaten till hästarnas olika behov.

Avels och växande hästar - hästfoderguide Granngården.se

GRÖNA FAMILJEN

TILL AVELS- OCH VÄXANDE HÄSTAR

Granngårdens PROTEIN-serie är framtaget för föl, växande unghästar och dräktiga fölston. Passar även bra till vuxna hästar som vid muskelbyggnad behöver tillföras protein av bra kvalitet och viktiga byggstenar som mineraler, spårämnen och vitaminer.

Elit för högpresterande hästar - hästfoderguide Granngården.se

RÖDA FAMILJEN

TILL DEN HÖGPRESTERANDE HÄSTEN

Granngårdens ELIT-serie är anpassade för tävlingshästens vardag. Genom att kombinera de olika fodren kan man finjustera energinivån och fodra rätt för träning som tävling. Serien passar även bra till hästar som behöver bättra på hullet.

Specialfoder - hästfoderguide Granngården.se

SPECIALFODER


Under vissa förhållanden som tävling och transporter kan Granngårdens specialfoder hjälpa till att hålla rätt vätskebalans. De kan även användas till hästar som behöver lägga på sig mer hull.

 
Fodertillskott till din häst - hästfoderguide granngården.se

FODERTILLSKOTT


Beroende på vad din häst behöver stärker olika typer av fodertillskott hästens immunförsvar och kroppsfunktioner. Det hjälper dig ge din häst de bästa förutsättnigarna genom livets alla faser.

Köp mineraler och vitaminer för din hästs välmående online på granngården.se

VITAMINER & MINERALER 


För hästar som utfodras med havre eller hästar som får stora grovfodermängder och inte behöver annat kraftfoder. Salt är till exempel en mineral som är livsviktigt för hästens vätskebalans och ska finnas tillgängligt för alla hästar.

Blå familjen hästfoder

För den normalpresterande hästen

För dig med en fritidshäst i normalt arbete är den blåa familjen Granngården ORIGINAL ett bra val. Den kan även fungera för tävlingshästar som inte tränas så hårt. Under året kan energibehovet variera i takt med hur mycket hästen rör på sig och på hur grovfodrets kvalitet skiftar. Granngårdens foderserier är gjorda så att du då enkelt kan komplettera eller förändra din foderstat periodvis. För hästar som inte behöver så mycket energi via kraftfodret finns även Original Fiber som redan vid låg giva gott och väl täcker behovet av övriga näringsämnen. Den höga proteinhalten gör den även till ett bra alternativ för dåligt musklade hästar.

Normalpresterande hästar - hästfoderguide Granngården.se

 

 

Gröna familjen hästfoder

För avels- och växande hästar

För dig som tycker det en självklarhet att ge det bästa till fölston och unghästar är den gröna familjen Granngården PROTEIN ett bra val. Familjen är specialutvecklad med tanke på att ge de bästa förutsättningarna för att bygga upp muskulatur och skelett. Men den är även ett utmärkt komplement till dåligt musklade hästar som behöver bygga muskler och normalt står på ett blått eller rött foder.

Avels och växande hästar - hästfoderguide Granngården.se

 

Röda familjen hästfoder

För högpresterande hästar

För dig med en högpresterande tävlingshäst är den röda familjen, Granngården ELIT ett bra val. Högpresterande hästar har ett stort näringsbehov, såväl av energi och protein som vitaminer och mineraler. Du som ryttare vill vara säker på att fodret håller högsta kvalitet och dessutom kunna finjustera foderstaten beroende på träning och tävling. Näringsbehovet kan variera kraftigt efter intensitet och prestation. Så även hästars individuella förmåga att ta upp näringsämnen och omvandla dem till energi. Tävlingshästar reser ofta mycket och blir utsatta för fler miljöombyten, vilket ställer högre krav på att fodrets komponenter håller högsta kvalitet.

Köp hästfoder för högpresterande hästar - Granngårdens röda ELIT-serie. Läs med online på granngården.se

 

Specialfoder

Långa transporter till tävlingar, stress och dålig vätskebalans kan peta ner det bästa ekipaget från resultatet som man kämpat så hårt för. Blötläggningsfoder, eller s.k. mash, kan dock hjälpa.

Vår nya generation blötläggnings- eller mashfoder är anpassat efter bl. a. sockernivåerna i dagens grovfoder. De nya blötläggningsfodren som vi på Granngården har tagit fram har lägre nivå av stärkelse och socker, samtidigt som vi har tillsatt högre mängd nyttiga fibrer, fett och protein.

I våra betfiber-produkter är delar av innehållet ersatt med fiberrika råvaror som havre-, vetekli och lusern. Tillskott av linfröprodukter ger högre fetthalt samt bättre dietiska egenskaper. Den höga fibermängden gör att fodret kan ta till sig mer vätska. Det gör det extra lämpligt att använda efter träning, stress eller transporter då hästen behöver bättra på sin vätskebalans.

Betfiber Mash passar den normalpresterande hästen och kan även fodras till nöt, får och vilt. Betfiber Elit har högre halter av energi och fett, vilket passar tävlingshästar och hästar med dåligt hull. Våra betfiber-produkter innehåller ingen havre och används ovanpå vilken foderstat som helst. Används de ihop med endast havre behöver du komplettera med mineralfoder. En annan bra sak är våra Betfiber-produkter passar de hästar som uppvisar diabetes-symptom, då produkterna har så låg sockerhalt. har så låg sockerhalt.Specialfoder - hästfoderguide Granngården.se.

Tips! Betfiber för vätska och balans

Tävling och transport får en häst att göra av med mer vätska än normalt. Ett bra tips är därför att använda sig av BETFIBER MASH timmarna innan tävling. Betfiber Mix är ett blötläggningsfoder och ger hästen både vätska och ett litet energitillskott, utan att bli däst av en för tung middag.

Läs mer >

 

Mineral- och tillskottsfoder

Rätt salt- och mineralnivåer är livsviktiga för att hästen ska må bra och ha rätt vätskebalans. Granngården har en rad tillskott som hjälper dig.

För beteshästar och hästar som enbart fodras med grovfoder är det viktigt att tillföra mineraler i foderstaten med eller utan kompletterande spannmål, för att hästen ska må bra. Mineraler kan även behöva tillföras i de fall den rekommenderade kraftfodergivan minskas, exempelvis till ”heta” hästar, överviktiga och konvalescenter. ORIGINAL Mineral passar tillsammans med havre samt grovfoder med lågt kalciuminnehåll medan AVEL Mineral passar till foderstater med stora grovfodermängder samt under betesgång.

Mineralbaljan tillför alla nödvändiga spårämnen och mineraler. Kom bara ihåg att tillföra salt, exempelvis genom att även ställa en saltsten på betet.

De torkade morötterna är ett bra alternativ när vanliga fodermorötter inte håller tillräckligt bra kvalitet t. ex. under sommarmånaderna. Blötlägg flagorna med 3–4 delar vatten och en timme senare har du skivor av morötter att bjuda på. En belöning som uppskattas av många.

Hela linfrö och linfrökaka är naturliga produkter som ger hästen en blank och fin hårrem samt har god dietisk verkan. De hela linfröna bör blötas upp i hett vatten för att bilda ”slemmet” medan kakan kan ges som den är.

Mineral och tillskottsfoder - hästfoderguide granngården.se

 

 

 

 

Köp hästfoder online med hemleverans

Du vet väl om att du kan köpa Granngårdens hästoder på pall och säck med hemleverans? 

Beroende på vad som passar dig kan du välja att få säckar eller helpall hästfoder levererat direkt till stallet. Smidigare blir det inte! Dessutom erbjuder vi extra förmånliga pallpriser.
Köp hästfoder på pall online på granngården.se