Hästfoderguide

Vad är rätt för din häst?

En välbalanserad foderstat är A och O för din hästs välmående. För att ta bra beslut kring din hästs foderstat är det viktigt att förstå hur hästen fungerar och att se till din hästs specifika behov.

Hästen är av naturen ett flyktdjur och skapt för att äta samt fodersöka i 16-18 timmar per dygn medan den vandrar över stora slätter. Den stannar då och då till vid vattenhål där den dricker en stor mängd vatten. Hela hästens inre system är anpassat till att vara som bäst under de förutsättningarna. I vårt hästägande är det därför viktigt att förstå hästen som biologisk varelse – då tar vi allt bättre foderbeslut och anpassar våra utfodringsrutiner på ett för hästen bättre sätt.

En häst kan med mulen enkelt plocka och sortera ut födan oavsett om det är på betet eller i foderkrubban. När hästen sedan tuggar födan utsöndras saliv, ju mer grovfoder desto mer saliv. Det är viktigt att hästen ges tid att tugga och därmed får tillräckligt med saliv i födan så att konsistensen blir rätt. Hästar kan varken rapa eller kräkas. Därmed går allt hästen sväljer ner i magen och vidare till tarmarna. Magsäcken är i förhållande till hästens totala kroppsvolym liten och födan passerar relativt snabbt vidare till tunntarmen. Där tar hästen upp s.k. snabb energi som t ex enkla sockerarter. Grovtarmen är nästa anhalt och där sker den huvudsakliga energiutvinningen. Här stannar födan i 1–3 dygn. I grovtarmen finns mikroorganismer vars sammansättning behöver vara i balans för att hästen ska må bra. När grovtarmsmiljön rubbas av bl. a. felaktig utfodring, stress, snabba foderbyten med mera - kan det orsaka matsmältningsstörningar såsom t.ex. kolik eller löst träck. Hästens träck kan vara en hälsoindikator. Avföring från en ”frisk häst” är normalt fördelad på ett antal fasta bollar som går lätt att dela. Är träcket illaluktande och löst är det ofta ett varningstecken.

Grovfodret utgör den viktigaste och största delen av hästens foderstat tillsammans med hygieniskt vatten. En häst har olika krav på sin foderstat under olika faser i livet, vilket vi behöver kunna planera för och genom det bidra till hästens välbefinnande. En häst är grovfoderspjälkare och skall äta minst 1–1,5 kilo torrsubstans-grovfoder per 100 kg häst. Det är därför viktigt att analysera grovfodret för att förstå om det finns behov av att stötta med ett kompletteringsfoder för att erhålla en balanserad foderstat. En grovfoderanalys påverkar vidare hur du planerar utfodringsperioden på bästa sätt i stallet och med hänsyn till hästarnas bästa. För att underlätta för dig att hitta rätt har vi delat upp Granngårdens hästfoder i tre familjer, Blå, Grön och Röd och som kan kompletteras med Specialfoder samt mineralfoder och tillskottsfoder.

Hästfoderguide - köp hästfoder online på granngården.se

HÄSTFODERGUIDE - RÄTT FODER FÖR DIN HÄST


Våra rötter i det svenska lantbruket ger oss kunskap och erfarenheter som vi gärna delar med oss av. På Granngården tänker vi ett steg längre, vi vill att vårt foder, så långt det är möjligt, är framtaget och producerat i Sverige med omtanke om vår miljö. Därför arbetar vi aktivt med att ständigt förbättra våra produkter, t. ex. har vi valt bort soja i de flesta av våra foder och prioriterar svenska råvaror. Våra produkter är noga utvalda för att du ska känna dig trygg i ditt val och få lite mer för pengarna. Vi arbetar aktivt med att ständigt förbättra våra produkter. Genom att kontinuerligt utvärdera och testa vårt hästfoder kan vi hålla oss i framkant av utvecklingen och därmed anpassa fodret efter dagens svenska grovfoder och våra hästars behov.

Våra foderfamiljer

Granngårdens foderfamiljer blå, grön och röd är anpassade efter svensk hästhållning och grovfoderkvalitet. Indelningen av fodren är tänkt som en vägledning för dig som hästägare. Givetvis måste foderstaten anpassas efter just din hästs förutsättningar som temperament, hull, ålder och aktivitet.

Därför är de framtagna så att de går att kombinera. Tips på olika sätt att kombinera finner du nedan.

Normalpresterande hästar - hästfoderguide Granngården.se

BLÅ FAMILJEN

TILL DEN NORMALPRESTERANDE HÄSTEN

Granngårdens ORIGINAL-serie är framtagen för fritidshästen som tränas lätt till medelhårt. Genom att kombinera olika produkter kan du enkelt anpassa foderstaten till hästarnas olika behov.

Avels och växande hästar - hästfoderguide Granngården.se

GRÖNA FAMILJEN

TILL AVELS- OCH VÄXANDE HÄSTAR

Granngårdens PROTEIN-serie är framtaget för föl, växande unghästar och dräktiga fölston. Passar även bra till vuxna hästar som vid muskelbyggnad behöver tillföras protein av bra kvalitet och viktiga byggstenar som mineraler, spårämnen och vitaminer.

Elit och högpresterande hästar - hästfoderguide Granngården.se

RÖDA FAMILJEN

TILL DEN HÖGPRESTERANDE HÄSTEN

Granngårdens AKTIV och ELIT-serie är anpassade för tävlingshästens vardag. Genom att kombinera de olika fodren kan man finjustera energinivån och fodra rätt för träning som tävling. Serien passar även bra till hästar som behöver bättra på hullet.

Specialfoder - hästfoderguide Granngården.se

SPECIALFODER


Under vissa förhållanden som tävling och transporter kan Granngårdens specialfoder hjälpa till att hålla rätt vätskebalans. De kan även användas till hästar som behöver lägga på sig mer hull.

 
Mineral och tillskottsfoder - hästfoderguide granngården.se

MINERALER OCH TILLSKOTT


För hästar som utfodras med havre eller hästar som får stora grovfodermängder och inte behöver annat kraftfoder. Salt är livsviktigt för hästens vätskebalans och ska finnas tillgängligt för alla hästar.

Hästfoderexpert PG Åhäll - Hästfoderguide Granngården

Foderexpert PG Åhäll


Hej, jag heter PG Åhäll och har arbetat med framställning av hästfoder i snart trettio år. Sedan 2010 har jag drivit arbetet med att ta fram Granngårdens eget hästfoder, en samling produkter som kombinerat täcker näringsbehovet hos nästan alla typer av hästar.

Blå familjen hästfoder

Satsningen på ett prisvärt kvalitetsfoder med svenska råvaror har gjort Granngården Original till ett av Sveriges populäraste foder, berättar Granngårdens foderexpert Per Gunnar ”PG” Åhäll.

Sedan lanseringen av Granngårdens foderserie Original, framtagen i samarbete med foderexperten PG Åhäll, har den blivit en etablerad del av häst-Sverige.

– Många ser fördelen i ett prisvärt kvalitetsfoder för normalhästen, säger han. Original är tänkt för vuxna hästar upp till normalt arbete och finns som två pelletsvarianter och müsli. Pelletsen har högre fiberhalt och müslin är havrefri.

– Rent fysikaliskt är de likvärdiga produkter. Pelletsen säkerställer att hästen inte plockar ut saker, utan får i sig allt du vill att den ska få i sig. – De extra fibrerna gör den också lite nyttigare än müslin. Müslin uppskattas i gengäld för att man ser de ångkokta ingredienserna och att den inte upplevs dammig, vilket kan vara bra vid känsliga luftvägar, fortsätter han.

Original Fiber har låg energihalt, mycket fibrer samt dubblat mineralinnehåll. Fodret är bra till lättfödda hästar som ponny, islandshästar och de som är högt i hull eller som får sitt energibehov tillgodosett med grovfoder.

– Dagens grovfoder till häst skördas relativt tidigt och plastas in. Det täcker energibehovet hos många lättfödda hästar som inte arbetar så hårt. Då är Original Fiber bra eftersom det redan vid låg giva tillgodoser alla behov av vitaminer, mineraler och proteiner utan att tillföra energi.

– Mängden protein och fiber hjälper till att hålla magen igång samt få en bra muskelansättning.

Svenska råvaror, det består samtliga Granngårdens foder av.
– För oss är det viktigt att veta hur råvarorna odlas och stödja svenskt jordbruk. I Original-serien finns exempelvis inga sojaprodukter, avslutar PG Åhäll.

Normalpresterande hästar - hästfoderguide Granngården.se

NORMALPRESTERANDE HÄSTAR


För dig med en fritidshäst i normalt arbete är den blåa familjen Granngården ORIGINAL ett bra val. Den kan även fungera för tävlingshästar som inte tränas så hårt. Under året kan energibehovet variera i takt med hur mycket hästen rör på sig och på hur grovfodrets kvalitet skiftar. Granngårdens foderserier är gjorda så att du då enkelt kan komplettera eller förändra din foderstat periodvis. För hästar som inte behöver så mycket energi via kraftfodret finns även Original Fiber som redan vid låg giva gott och väl täcker behovet av övriga näringsämnen. Den höga proteinhalten gör den även till ett bra alternativ för dåligt musklade hästar.

 

 

Gröna familjen hästfoder

Tänk avel och muskeluppbyggnad så har du en bra sammanfattning av Granngårdens Protein-produkter. De fungerar både som helfoder och som komplement när man vill höja proteinnivån i foderstaten.

Inom uppfödning har man traditionellt sett tänkt på extra protein, D-vitamin, aminosyror och näringsämnen. Protein Pellets och Müsli innehåller alla näringsämnen ett fölsto eller växande hästar behöver.

– Dagens stora grovfodergivor gör dock foderfamiljen aktuell för fler, säger foderexperten PG Åhäll. Förr stod grovfodret för 60–70% av energiintaget medan dagens grovfoder ofta täcker 80–90% av energibehovet. I takt med att allt fler hästar får en större del av sitt energiintag från grovfodret ökar också fallen med dåligt musklade hästar.

– Med minskade givor av kraftfoder krävs det mer koncentrerade foder som kan balansera proteinbehovet även vid lägre givor, berättar PG vidare.

Protein Koncentrat innehåller tredubbla mängden protein, mineraler och vitaminer mot vanliga foder.

– Därför passar Protein Koncentrat inte bara bra till unghästar och fölston utan även som enda kraftfoder till vuxna normalpresterande hästar som får stor andel grovfoder. Man täcker behoven av mineraler, spårämnen och vitaminer med låg giva kraftfoder och får samtidigt ett tillskott av protein, fett och fibrer.

Protein Special som innehåller marknadens mest högkvalitativa protein läggs ovanpå en vanlig foderstat utan att störa mineralbalansen. Det innehåller även koppar och E-vitamin.

– Fodret är särskilt bra till muskelömma hästar där du inte vill öka energimängden utan bara tillföra protein, avslutar PG Åhäll.

Avels och växande hästar - hästfoderguide Granngården.se

AVELS- OCH VÄXANDE HÄSTAR


För dig som tycker det en självklarhet att ge det bästa till fölston och unghästar är den gröna familjen Granngården PROTEIN ett bra val. Familjen är specialutvecklad med tanke på att ge de bästa förutsättningarna för att bygga upp muskulatur och skelett. Men den är även ett utmärkt komplement till dåligt musklade hästar som behöver bygga muskler och normalt står på ett blått eller rött foder.

 

 

Röda familjen hästfoder

Granngården har två fodersystem inom den röda serien. Aktiv som är ett färdigfodersystem där man enkelt kan gasa och bromsa. Elit är ett nyutvecklat fodersystem anpassat till dagens grovfoder och foderstater med stor andel grovfoder.

Gasa med Aktiv Pellets eller Müsli som ger snabb energi och är anpassat till den hårt tränande hästen. Det passar även andra vuxna hästar som är i dåligt hull eller där extra energi och näringsämnen behövs i foderstaten.

Bromsa med Aktiv Fiber som har hög fett och fiberhalt vilket är bra under träning. Det ger lugn energi, uthållighet, bra hull och päls och passar bra till heta hästar.

Balansen mellan Aktiv Fiber och Aktiv Pellets/Müsli anpassas enkelt till hästars olika temperament, hull och träningsstatus. Aktiv Fiber är även bra till tävlande ponnyer, islandshästar eller seniorhästen som även på liten giva får i sig fullgott med näringsämnen. Under tävlingsperioden tillsätts Aktiv Pellets eller Müsli som ger pigga hästar och snabb återhämtning. Vill du tillföra mer protein i foderstaten använder du produkter ur vår gröna serie, Protein.

Elit-serien har utvecklats och finslipats tillsammans med några av landets ledande stallar, där har vi sett till både trav- och ridhästars behov, säger PG. Elit-fodersystemet är anpassat till tävlingshästar som får stor andel grovfoder av hög kvalitet och anpassas individuellt med hjälp av Elit koncentrat, blötläggningsfodret Betfiber Elit och havre.

– Tack vare att den totala mängden kraftfoder minskar skonar det förutom hästen även vår miljö, berättar PG. Vill du tillföra mer protein i foderstaten används produkter ur vår gröna serie Protein Pellets eller Müsli samt Protein Koncentrat.

Elit och högpresterande hästar - hästfoderguide Granngården.se

HÖGPRESTERANDE HÄSTAR


För dig med en högpresterande tävlingshäst är den röda familjen, Granngården AKTIV/ELIT ett bra val. Högpresterande hästar har ett stort näringsbehov, såväl av energi och protein som vitaminer och mineraler. Du som ryttare vill vara säker på att fodret håller högsta kvalitet och dessutom kunna finjustera foderstaten beroende på träning och tävling. Näringsbehovet kan variera kraftigt efter intensitet och prestation. Så även hästars individuella förmåga att ta upp näringsämnen och omvandla dem till energi. Tävlingshästar reser ofta mycket och blir utsatta för fler miljöombyten, vilket ställer högre krav på att fodrets komponenter håller högsta kvalitet.

Hästfoderguide - elit hästfoder från Granngården - Stig H Johansson

TILL TÄVLINGSHÄSTAR MED STOR ANDEL GROVFODER


För dig med en högpresterande tävlingshäst som fodras med stor mängd grovfoder är den röda familjen Granngården ELIT ett bra val. Fodra för att träna – med fokus på tävling och ge det bästa fodret till hästarna när de tränas och späd sedan ut med havre när det börjar närma sig tävlingssäsong. Fodret är utvecklat efter de senaste rönen när det gäller träningslära och anpassat för högpresterande tävlingshästar inom både rid- och travsport. Det nya fodersystemet har ekonomiska fördelar sett till de lägre givorna men ger framförallt bättre förberedda starthästar via satsningen på det bästa fodret under uppträningen.

ELIT – fodra med fokus på tävling

Granngården har tillsammans med Stig H Johansson utvecklat ett nytt fodersystem med utgångspunkt i prestation, både på rid- och travbanan. Grundtanken med fodersystemet är att effektivare balansera fodret mellan träning- och tävlingsperioderna. Fodersystemet Elit kan nu även komma din häst tillgodo.

Elit-fodersystemet är anpassat till tävlingshästar som får stor andel grovfoder av hög kvalitet och anpassas individuellt med hjälp av Elit koncentrat, blötläggningsfodret Betfiber Elit och havre. För dig med en högpresterande tävlingshäst som fodras med stor mängd grovfoder är den röda familjen Granngården ELIT ett bra val.

Fodersystemet Elit fokuserar på att ge det bästa fodret till hästarna när de tränas, och komplettera/variera med havremängden när man närmar sig tävlingssäsong. Fodret är utvecklat efter de senaste rönen när det gäller träningslära och anpassat för högpresterande tävlingshästar inom både rid och travsport. Det nya fodersystemet har ekonomiska fördelar sett till de lägre givorna men ger framförallt bättre förberedda starthästar via satsningen på det bästa fodret under uppträningen.

Nya Elit Koncentrat täcker tillsammans med grovfodret näringsbehovet väl under uppträningen och havre och eller blötläggningsfodret Betfiber Elit adderas utifrån hästens tävlingsstatus. I Stig H Johanssons gård Stora Alby finns både rid- och travhästar på hög nivå och fodersystemet används med framgång till alla hästar.

 

 

Specialfoder

Långa transporter till tävlingar, stress och dålig vätskebalans kan peta ner det bästa ekipaget från resultatet som man kämpat så hårt för. Blötläggningsfoder, eller s.k. mash, kan dock hjälpa.

Vår nya generation blötläggnings- eller mashfoder är anpassat efter bl. a. sockernivåerna i dagens grovfoder. – De nya blötläggningsfodren som vi har tagit fram har lägre nivå av stärkelse och socker, samtidigt som vi har tillsatt högre mängd nyttiga fibrer, fett och protein, säger Granngårdens foderexpert PG Åhäll.

I våra betfiber-produkter är delar av innehållet ersatt med fiberrika råvaror som havre-, vetekli och lusern. Tillskott av linfröprodukter ger högre fetthalt samt bättre dietiska egenskaper.

Den höga fibermängden gör att fodret kan ta till sig mer vätska. Det gör det extra lämpligt att använda efter träning, stress eller transporter då hästen behöver bättra på sin vätskebalans.

Betfiber Mix passar den normalpresterande hästen och kan även fodras till nöt, får och vilt. Betfiber Elit har högre halter av energi och fett, vilket passar tävlingshästar och hästar med dåligt hull.

Våra betfiber-produkter innehåller ingen havre och används ovanpå vilken foderstat som helst. Används de ihop med endast havre behöver du komplettera med mineralfoder.

Det rapporteras om allt fler hästar idag som har för stora sockermängder i blodet och uppvisar diabetessymtom.

– Där passar våra betfiber-produkter bra eftersom de har låg sockerhalt. De innehåller endast svenska råvaror, avslutar PG Åhäll.

Specialfoder - hästfoderguide Granngården.se

Tips! Betfiber för vätska och balans

Tävling och transport får en häst att göra av med mer vätska än normalt. Ett bra tips är därför att använda sig av BETFIBER MIX timmarna innan tävling. Betfiber Mix är ett blötläggningsfoder liksom Betfor och Mash och ger hästen både vätska och ett litet energitillskott, utan att bli däst av en för tung middag.

Mer om blötläggningsfoder >

 

 

Mineral- och tillskottsfoder

Rätt salt- och mineralnivåer är livsviktiga för att hästen ska må bra och ha rätt vätskebalans. Granngården har en rad tillskott som hjälper dig.

För beteshästar och hästar som enbart fodras med grovfoder är det viktigt att tillföra mineraler i foderstaten med eller utan kompletterande spannmål, för att hästen ska må bra. Mineraler kan även behöva tillföras i de fall den rekommenderade kraftfodergivan minskas, exempelvis till ”heta” hästar, överviktiga och konvalescenter. ORIGINAL Mineral passar tillsammans med havre samt grovfoder med lågt kalciuminnehåll medan AVEL Mineral passar till foderstater med stora grovfodermängder samt under betesgång.

Mineralbaljan tillför alla nödvändiga spårämnen och mineraler. Kom bara ihåg att tillföra salt, exempelvis genom att även ställa en saltsten på betet.

De torkade morötterna är ett bra alternativ när vanliga fodermorötter inte håller tillräckligt bra kvalitet t. ex. under sommarmånaderna. Blötlägg flagorna med 3–4 delar vatten och en timme senare har du skivor av morötter att bjuda på. En belöning som uppskattas av många.

Hela linfrö och linfrökaka är naturliga produkter som ger hästen en blank och fin hårrem samt har god dietisk verkan. De hela linfröna bör blötas upp i hett vatten för att bilda ”slemmet” medan kakan kan ges som den är.

Mineral och tillskottsfoder - hästfoderguide granngården.se

 

 

 

 

VÅRT FODER

Våra rötter i det svenska lantbruket ger oss kunskap och erfarenheter som vi gärna delar med oss av. En produkt från Granngården är noga utvald av oss för att du ska känna dig trygg i ditt val och få lite mer för pengarna. Vårt hästfoder tillverkas i Sverige av svenska råvaror så långt det är möjligt, utan tillsatser eller konserveringsmedel. Genom att kontinuerligt utvärdera och testa vårt foder kan vi hålla oss i framkant av utvecklingen och därmed anpassa det efter dagens svenska grovfoder och våra hästars behov.

Hästfoderguide - Välj bland olika hästfoderprodukter och köp online på granngården.se