Lär dig allt om gasolgrill, kolgrill och klotgrill i grillguiden online på granngården.se

Bästa grillen - så väljer du

Det finns inget bättre än att grilla! Det tycker i alla fall vi på Granngården. Därför vill vi ge dig tips på vad du ska tänka på när du köper grill, för att få en riktigt lyckad grillkväll med nära och kära. Men hur var det nu, gasol eller kol?

Huruvida du ska köpa gasolgrill eller kolgrill är något av den eviga frågan! Det finns många argument för såväl gasolgrill som kolgrill men det viktigaste att tänka på är kvaliteten på din grill.

Gasolgrillar är oftast större än kolgrillar och kan därför höja både standard och kvalitet på din matlagning, då du får större grillyta och kan reglera värmen. En gasolgrill blir varm snabbt och är smidig att arbeta med. Hos Granngården har vi små och stora gasolgrillar och utekök från Napoleon och Landmann. Ett brett sortiment utformat för att du ska hitta den bästa gasolgrillen för just ditt behov.

En traditionell kolgrill eller klotgrill ger tjusning i smak, doft och väntan på den rätta glöden som vi alla förknippar med en ljummen sommarkväll. Att grilla med kol är en uråldrig metod som är värd att förvaltas och utvecklas. I Granngårdens sortiment hittar du därför moderna kolgrillar, klotgrillar och grillvagnar från Landmann och Napoleon. 

Grill och grilltillbehör >

BBQ-grill vs. vanlig grill

Till skillnad från direkt grillning är BBQ en långsam tillagning i lägre temperatur, som även kallas för indirekt grillning. Maten tillagas på längre avstånd från glödbädden med hjälp av rökvärmen och ett stängt lock som ger maten sin smak och karaktär. Röksmaken varierar beroende på vilket träslag du väljer som bränsle. BBQ-grilla kan du göra både med gasolgrill, klotgrill och rökgrill med lock.  

Köp kolgrill, gasolgrill och grillkol i butik och online på granngården.se

Gasolgrill

Med en gasolgrill grillar du enkelt och smidigt. Gasolgrillen erbjuder inte bara snabb uppvärmning, du kan också reglera värmen och lägga till ett koltråg för en varierad smak.

Vill du grilla ofta och lätt är gasolgrillen det bästa valet för dig. Med en gasolgrill från Napoleon och Landmann kan du ha grönsakerna eller köttet på grillen på tio minuter från start. En bra gasolgrill med hög kvalitet håller länge och det enda som behöver bytas ut är gasoltuberna. Ett tips är att välja en större gasolgrill eller ett utekök för att få större grillyta och på så sätt förhöja smak och grillupplevelse.

Investerar du i en riktigt bra gasolgrill kan du dessutom köpa med ett koltråg så får du det bästa av två världar! Det fina med ett koltråg är också att du bara behöver ha lågan på under ett litet tag. Du kan lätt kontrollera temperaturen med gasolbrännaren och skippa tändvätskan, skönt och enkelt!

Gasolgrillar >

Landmann gasolgrillar    

Landmann har tillverkat ett stort utval av grillar i över 50 år. Gasolgrillar från Landmann kännetecknas av hög hållbarhet och kvalitet. De är idag den ledande tillverkaren av kol- och gasolgrillar i Europa.

Köp gasolgrill, kolgrill, klotgrill och utekök från Landmann online på Granngården.se

Kolgrill och klotgrill

Den traditionella kolgrillen är kanske den grill som vi allra mest förknippar med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag. Kolgrillen finns i flera olika storlekar och modeller men särskilt populär är den klassiska klotgrillen.

En kolgrill bjuder på genuin smak och doft samtidigt som den tillåter dig vara social med dina gäster framför glöden. Vare sig du har en stationär klotgrill hemma i trädgården eller en bärbar bordsgrill elller engångsgrill kvarstår charmen med kolen. Många inbitna grillfantaster menar på att klotgrillen är den bästa kolgrillen 

Ett gjutjärnsgaller gör att du älskar din klotgrill ännu mer. Du får ett fantastiskt resultat på din grillyta samtidigt som du berikar ditt kött med järn men även med smaker från gallret - på gott och ont. Det är därför viktigt att du sköter om ditt galler och att du ger det lite smak innan du använder det. Pensla det med skirat smör eller olja som du smaksätter med örter eller vitlök. Smakerna sätter sig i järnet och ger ett fantastiskt resultat. Med ett gjutjärnsgaller sparar du även energi eftersom det är en bättre värmekälla och fördelar värmen på ett bättre sätt.

I Granngårdens sortiment finns flera olika kolgrillar som klotgrill,grillvagn, bordsgrill, picknickgrill och engångsgrill. Välj en klotgrill från Landmannoch med garanterad bra kvalitet. I vårt sortiment finns dessutom keramiska grillar och rökgrillar. 

Kolgrill och klotgrill >

Grillkol eller kolbriketter?

Vad är egentligen skillnaden mellan grillkol och kolbriketter? Kort sagt tänder grillkolet snabbt och briketterna gör att du får längre glödtid. Om du grilla större köttbitar som oxfilé är det därför en fördel att använda briketter eftersom de glöder längre, jämnare och dammar mindre. Nackdelen är att de tar lite längre tid på sig att börja glöda till skillnad från grillkolen. Ett tips är är blanda kol och briketter för en riktigt jämn och fin glödbädd!

Svanenmärkt grillkol och grillbriketter! 

Vi på Granngården är stolta över att vara ensamma på marknaden med att erbjuda Svanenmärkt grillkol och briketter från vårt egna varumärke. Köper du vår Svanenmärkta grillkol kan du vara säker på att kolen inte produceras av illegal skogsavverkning i tropiska regioner med dåliga arbetsförhållanden som följd. Genom att välja en Svanen-märkt produkt bidrar du till mindre klimatpåverkan, färre hälsofarliga ämnen i vardagsprodukter och ett rikare växt- och djurliv. 

Köp svanenmärkt grillkol och briketter online på granngården.se    Köp grillkol och briketter online på granngården.se

Rökgrillar och röktillbehör

Att röka mat är en av våra äldsta matlagningsmetoder och ger oändligt många möjligheter och karaktärsdrag till maten. Med en rökgrill kan du variera både doft, smak och färg. Våga experimentera, blanda smaksättare och hitta din egen, unika smak.

I Granngårdens sortiment kan du köpa rökgrill och grillspån, perfekt utformade för att skapa den bästa rökiga smaken. Det går dessutom alldeles utmärkt att röka i en vanlig klotgrill om du har grilltillbehör som röklåda, rökspån och en köttermometer. 

Allra vanligast är att röka kött men det går även att röka fisk, fågel och grönsaker. Smaken kan du förhöja med grillspån och rökflis. Ett tips är att ge dig ut i trädgården och skapa ditt eget spån med kombinationer från dina egna träd!  

Rökgrill och rökspån >

Lär dig allt om rökgrillar och rökning i grillguiden på granngården.se

Grillredskap och grilltillbehör

Bra tillbehör är A och O för ett lyckat grillresultat! Ett tips är att använda långa verktyg så att du inte bränner händerna. Glöm inte heller borstarna för enklare rengöring och en extra arbetsyta, kanske ett praktiskt hopfällbart bord. 

I vårt sortiment hittar du en mängd olika tillbehör som grilltändare, grilltermometer, grilltång, grillskydd, gasol till grillen, grillöverdrag och alla olika typer av grillredskap.

Grillredskap >

Tips! Använd grillkolständare till kolen

En grillkolständare, även kallad skorstenständare, är det smidigaste grilltillbehöret man kan använda för att få en perfekt glöd. Det är snabbt och enkelt, och du slipper tändvätska. Du kan lägga tillskrynklat tidningspapper på grillens bottengaller, men det funkar ännu bättre med tändpåsar eller tändbriketter. Fyll därefter behållaren med kol och ställ på pappret och tänd på. Vänta ca 10 minuter och du har en vacker glöd som du enkelt kan sprida ut där du vill ha den!

Braspanna Espergard

Njut av känslan kring en sprakande varm braspanna eller stämningsfullt gasolbord året runt. På Granngården kan du köpa den popuära braspannan från Espegard med tillbehör i gjutjärn.

Vira en filt omkring dig på kvällen och titta in i de den vackra glöden som en braspanna skapar. Med en braspanna från Espegard kan du dessutom tillaga mat eller koka kaffe över öppen eld. Braspanna och kan användas året om, kyliga sommarkvällar så väl som friska vinterdagar. 

Köp braspanna online på granngården.se

8 tips för att bli en riktig grillmästare

1. Välj rätt grill!

Gasolgrill eller kolgrill? Välj rätt grill efter storlek på grillyta och komfort. Enklare grill blir det med gasol medan kol ger en mer genuin känsla. 

2. Glöm inte tillbehören

Bra grilltillbehör är A och O för en lyckad grillning. Långa verktyg håller dig på säkert avstånd från grillen medan en digital termometer hjälper dig få den perfekta köttbiten.

3. Få en bra glöd

För att få en bra grillglöd med kol behöver det glöda minst 20 minuter tills ett vitt lager av aska täcker kolen. Använder du istället briketter ska du tänka på att inte inte ösa på för många, 20 stycken räcker till ungefär 6-8 kotletter. Temperaturen på din glöd är perfekt när du kan hålla handen i fem sekunder ovanför glöden utan att bränna dig. Ett tips är att köpa Granngårdens Svanenmärkta grillkol och briketter.

4. Planera din grillning

När kommer gästerna och vad står på menyn? Starta i god tid för att hinna med alla moment. Ett tips är att lägga fram alla redskap du behöver tillsammans med kryddor och en vattenflaska. Den är bra att ha nära till hands och släcka lågor med om glöden blossar upp till eld.

5. Låt locket ligga på

If you’re looking – it’s not cooking! Om du använder dig av indirekt grillning och öppnar locket släpper du ut värmen och röken. Då går också den naturliga smaksättningen i röken förlorad och det tar längre tid att bli klar. Så behåll locket på!

6. BBQ-grilltips

Ska du BBQ-grilla eller grilla indirekt är det bra att placera briketterna på ena sidan av grillen så att du får en yta att lägga undan kött för eftervärme utan glöd. Kom ihåg att låta briketterna bli helt grå innan du börjar grilla.

7. Tänk på säkerheten!

Du har säkert hört det förut men det tål att påminnas: häll aldrig på tändvätska när du väl tänkt på! Det är så flest grillolyckor sker.

8. Ta hand om din grill

Din grill håller i många år och ger bäst resultat om du sköter den regelbundet. Rengör gallret ordentligt med en bra borste och skydda grillen från väder, vind och damm med ett grillöverdrag.