Gå till huvudinnehållet

Foderråvara Granngården Ärtor 25 kg

Ärtor är tillsammans med åkerbönor en av våra viktigaste inhemska proteinfodermedel och kan användas till samtliga djurslag. Odlade på svenska åkrar.
Miljömärke Bower

Egenskaper

Granngården Ärtor är odlade på svenska åkrar. Ärtväxten är en baljväxt. Kännetecknande för baljväxter är att de kan binda luftens kväve och på så vis bygga protein. Ärtor är tillsammans med åkerbönor en av våra viktigaste inhemska proteinfodermedel och kan användas till samtliga djurslag.

Ärtor har ett högt innehåll av protein och stärkelse och utgör därför både en energi- och en proteinkälla för djuren. Innehållet av aminosyran lysin är högt medan innehållet av de svavelhaltiga aminosyrorna metionin och cystein är lågt.

Ärtor ska inte malas för fint eftersom smakligheten då kan försämras. Kom ihåg att alltid komplettera foderstaten med mineralfoder till alla djur.

Häst

Ärtornas höga lysininnehåll kan göra dem intressanta för hästar. Ärtorna bör krossas innan utfodring.

Höns

Ärtor är ett utmärkt fodermedel till fjäderfä förutsatt att man är uppmärksam på aminosyrabalansen eftersom ärtor har ett lågt innehåll av aminosyran metionin.

Get och får

Ärtor är ett utmärkt fodermedel till såväl lamm som vuxna får. Till högproducerande djur kan ärtornas låga AAT-värde begränsa användningen. Krossas innan utfodring.

Vilt

Ärtor är ett av de populäraste fodermedlen för att utfodra vildsvin.

Nöt

Ärtor är ett utmärkt fodermedel till såväl kalvar som vuxna nötkreatur. Till högproducerande djur kan ärtornas låga AAT-värde begränsa användningen. Krossas eller males innan utfodring.

Gris

Ärtor är ett utmärkt fodermedel till grisar i alla ålder förutsatt att man är uppmärksam på aminosyrabalansen eftersom ärtor har ett lågt innehåll av aminosyran metionin. Krossas eller males före utfodring.

Näringsinnehåll, per kg*

Råprotein: 20 %

Råfett: 1,6 %

Växttråd: 5,0 %

Stärkelse: 40 %

Aska: 2,5 %

Vatten: 14 %

Mineraler

Kalcium: 1,1 g

Fosfor: 3,2 g

Magnesium: 1,2 g

Kalium: 8,6 g

Natrium: 0,1 g

*Angivet näringsinnehåll ska ses som vägledande. Råvaror kan variera i sitt näringsinnehåll. 

Spannmålet är inte livsmedelsklassat.

Vill du köpa Granngården Ärtor på pall?

En pall består av 24 säckar. Vid leverans av helpall av denna artikel krävs lossningshjälp med truck eller lastmaskin. Läs mer i våra köpvillkor.

  • Utfodring av olika djurslag
  • Odlad på svenska åkrar
  • Kompletterar spannmål

Granngården

Rejäla och hållbara tillbehör för både gården, lantbruket, lantdjuren och husdjuren. Granngårdens egna produkter är prisvärda och förnuftiga. Det som behövs helt enkelt!