Stängselguide

Stängsel för alla djur

Hos oss får du den hjälp du behöver för att ditt stängsel ska bli funktionellt utifrån just dina behov - alltid till ett konkurrensmässigt pris

I Granngårdens sortiment av stängsel hittar du ett stort antal olika modeller av elstängselaggregat som har tre års åsk- och funktionsgaranti. Vårt stängselprogram innehåller en mängd anpassade tillbehör av rep, band och trådar.

Vi har också ett av marknadens bredaste sortiment av stolpar, från våra populära åttkantiga tryckimpregnerade trästolpar till ett antal olika modeller av trampstolpar för lite mer temporära lösningar. Du hittar dessutom ett stort antal praktiska tillbehör och hjälpmedel till ditt stängsel och arbetet med det. Granngårdens stängselsortiment finns självklart också i din lokala Granngården-butik. 

Till alla stängsel >

 

STÄNGSLETS OLIKA DELAR

Stängselguiden - lär dig som stängslets olika delar online på granngården.seEtt elstängsel består av ett antal olika komponenter. Illustrationen ger en uppskattning om vilka som kan vara aktuella:

1. Elstängselaggregat
2. Jordspett
3. Åskskydd
4. Matarledning
5. Stängselstolpar av trä eller plast
6. Omskiftare
7. Hörnisolator
8. Anslutningskabel
9. Band, rep eller tråd
10. Grindhandta
11. Trådspännare
12. Bandskarv
13. Plaststolpe
14. Isolatorer
15. Varningsskylt
16. Grindhandtagsisolator

 
 
 

STÄNGSELKALKYLATORN 

Använd Granngårdens stängselkalkylator och få hjälp med din stängselplanering. Välj steg för steg hur du ska stängsla och få förslag på en inköpslista med alla delar du behöver. Handla allt direkt här på granngården.se eller skriv ut listan och ta med till din Granngårdenbutik!

Stängselkalkylator >

Montera ditt elstängsel på rätt! Läs mer i stängselguiden online på granngården.se

Elstängselaggregat

Att sätta upp en stängselaggregat kräver god planering för att garantera ett säkert och funktionellt resultat för dig och dina djur

I granngårdens sortiment hittar du både nätanslutna och batteridrivna elstängselaggregat. Ett felplacerat stängselaggregat kan vid åska utgöra stor brandrisk. Det ska till exempel inte placeras på en oskyddad trävägg eller inne i en lada. Det mest optimala är att placera aggregatet i ett brandsäkert rum, utvändigt på en stenvägg eller på en fristående stolpe. Utomhus är det i vissa fall en god idé att skydda aggregatet från väta med ett litet tak. Ström ska tas från en strömkälla alldeles intill aggregatet och ledningarna får naturligtvis aldrig dras genom en brandfarlig miljö.

Av säkerhetsskäl så bör man montera in en jordfelsbrytare vid anslutningen till ett elstängselaggregat 230V. Vid åska kan man skydda sitt elaggregat genom att koppla ur stickproppen från vägg och även koppla ur anslutningen på stängslet. Vid behov av service/kontroll eller vid reparation så skall aggregatet returneras till närmaste återförsäljare eller till certifierad elektriker.

HÅLL DJUREN DJUREN PÅ RÄTT SIDA AV STÄNGSLET

Glöm inte bort att då och då gå igenom ditt stängsel för att se till att djuren håller sig på rätt sida.

Kontrollera att:

  • Stängselstolparna sitter stadigt
  • Tråden eller bandet inte hänger
  • Skarvarna är täta
  • Tråd, band eller rep är hela
  • Spänningen på staketet rätt inställd
  • Spänningen på jordspett är rätt inställd
  • Staket är fritt från sly och buskage
  • Det finns varningsskyltar vid allmän väg

 

 

Stängselstolpar och tillbehör

I vårt sortiment hittar du tryckimpregnerade trästolpar med 20 års röskyddsgaranti

Octostolpen är en naturprodukt med unika möjligheter. Stängselstolparna är av högsta kvalitet och produceras från ett urval av senvuxen Jämtländsk fura. Våra tryckta trästolpar finns i tre utföranden; cylindersvarvade, åttkantiga och åttkantig halv. I Granngårdens sortiment finns även stängselstolpar i plast.

TÄNK PÅ DETTA NÄR DU STÄNGSLAR

Vid permanenta hagar bör man använda trästolpar. Plaststolpar används med fördel om man vill göra tillfälliga avgränsningar eller liknande. Ett avstånd på fyra meter är lagom när du ska uppskatta hur många som går åt. Ju kraftigare stolpar desto mer kan du öka avståndet.

 

Brett sortiment av stängselstolpar och tillbehör online på granngården.se

 

 

Band, rep och tråd

När du ska välja stängseltråd för ditt stängsel så tänk på att det kan vara långsiktigt mer ekonomiskt att välja ett lite dyrare alternativ

Dyrare alternativ av band, rep och tråd är uppbyggda med en bättre kvalitet på sina ledare. Detta ger både en effektivare och tryggare driftsprestanda och är samtidigt tåligare för vädrets påverkan. Totalt sätt ger det dig en längre livslängd i jämförelse med ett billigare alternativ.

För att beräkna hur många meter band som kommer gå åt kan du ta hagens omkrets gånger antalet trådar du behöver på höjden.

OLIKA SORTERS STÄNGSELTRÅD FÖR OLIKA ÄNDAMÅL

Järntråd: kreatur
Rep: häst, tillfälliga hagar
Band: häst
Tråd: tillfälliga hagar
Nät: får, höns

Stängslets höjd

Rekommenderad höjd för band, rep och tråd för ditt elstängsel baseras på vilket djur som ska inhägnas. Följ vår illustration för att hitta rätt höjd!

Allt om band, rep och tråd  i stängselguiden online på granngården.se

 

 

ISOLATORER OCH HANDTAG

I Granngårdens sortiment finns flera olika typer av isolatorer och handtag för att passa just ditt ändamål


Isolator till järntråd
Använder du järntråd i ditt stängsel rekommenderar vi en Ringisolator som inte innehåller en stabiliserande stålkärna. Då minskar du risken för kortslutning när isolatorn slits. Kom dock ihåg att de inte är lika stabila och det därför kan gå åt några fler vid uppsättningen.

Ringisolator med borrspets
En Ringisolator med borrspets sliter inte på isolatorn lika hårt vid montering. Den underlättar och effektiviserar även monteringen, främst på hårdare stolpar. Effektivt och skonsamt!

Kombinera bandisolatorer
Använder du band i din hage så kan du växla mellan låsbara bandisolatorer och de med frigång. De låsbara håller bandet sträckt men det är ekonomiskt lite överdrivet att låsa vid varje stolpe.

 

 

Paddock och hage

Kompletta paddockpaket - en naturprodukt med unika möjligheter 

I vårt sortiment hittar du ett komplett paket av stolpar och slanor från Octowood,  för att hägna in en paddock med måttet 20 x 48 m. I paketet ingår även två stycken  grindar på gångjärn, grindstolpar, rostfri och syrafast skruv för montering, samt laskade slanor för enklare montering.

Paddock och grind levereras impregnerat i träskyddsklass A enligt NTR (Nordiska Trädskyddsrådet). Det är underhållsfritt och röt beständigt för många års användning. Stolpen är av rakvuxen furu, fräst i åttkantig form ur senvuxet norrländskt kärnvirke. Paddocken och grinden har därmed utmärkta egenskaper för lång och problemfri användning.

 

 

Viltstängsel

Behovet av viltstängsel för lantbruk och andra områden ökar år för år. Granngårdens sortiment erbjuder en lösning med hög kvalitet som räcker många år

Vårt sortiment av viltstängsel består av två åttkantiga stolpmodeller från Octowood. Dessa kan kombineras med två stängselnätsmodeller från Gunnebo, vilket är ett av Sveriges mest etablerade varumärken gällande detta produktsegment. Vårt djurstängsel är starkt och kan motstå mekanisk åverkan från djur, belastning av snö och annan yttre påverkan. Vårt sortiment innehåller också viltskydd och skyddsnät mot rådjur.

Vildsvinstängsel

Ett bra stängsel är ofta den bästa metoden för att hålla vildsvinen borta. I vårt sortiment hittar du alla produkter för ett komplett vildsvinsstängsel. 

Vildsvinsstängsel >
Köp viltstängsel online på granngården.se eller i någon av våra butiker

 

 

Checklista

1. Vilken typ av stolpe?
Vid permanenta hagar, använd trästolpar.
 

2. Hur många stolpar behövs?
Permanent hage med trästolpar, välj avstånd 3–6 meter:
Hagens omkrets i meter/avstånd 3 till 6 = antalet stolpar.
 

3. Vilken sorts stängselband?
Kreatur - järntråd
Häst - band
Tillfälliga hagar - rep/tråd
Får/höns - nät
 

4. Hur många meter band kommer att gå åt?
Ta hagens omkrets gånger antalet trådar du behöver på höjden.
2 trådar passar hund och  nötkreatur. 3 trådar passar kanin, vildsvin, katt, får, gris & häst.


 

5. Kommer du ha goda möjligheter att röja för påväxt?
Ja – då kan du välja ett svagare aggregat
Nej – välj ett starkare aggregat som kan bränna bort några grässtrån.
 

6. Aggregatets styrka
Avgörs av hur många meter stängsel som skall elsättas och vilken tråd du valt. Ju mer tråd, desto starkare aggregat krävs.
 

7. Jordning 
I regel behöver du ett jordningsspett per joule. Tumregeln kan man säga är att hellre ett jordspett för mycket än ett för lite.Jorda med fördel åskskyddet med separat jordning. Det är förbjudet att jorda i hushållets vatten system och hushållets elnät.
 

8. Placering av aggregatet
Det krävs noga planering för att sätta upp ett aggregat. För att garantera säkerhet är det optimalt att placera aggregatet i en ett brandsäkert rum, utvändigt på en stenvägg eller på en fristående stolpe.