Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Häst och föl som springer i hagen
Tips Kunskap

Dräktigt sto – utfodringsguide

Dela

Har du ett sto som är dräktigt? Då har du en spännande tid framför dig! Vi guidar dig till en korrekt utfodring för att hjälpa dräktiga och digivande ston.

När det väntas tillökning i stallet finns det förstås mycket att tänka på. Inte minst behöver dräktiga ston extra omvårdad och tillsyn. En väl avvägd foderstat är A och O för att stoet ska må bra under hela dräktigheten och digivningen, men också för att fölet ska få en god start i livet och utvecklas till en frisk häst. 

Ur utfodringssynpunkt kan man dela upp dräktigheten i två perioder; den första perioden som innefattar de inledande åtta månaderna och den andra som innefattar högdräktigheten – de tre sista månaderna. Under den första perioden är fostrets tillväxt tämligen liten och du behöver inte öka mängden foder. Under högdräktigheten, som omfattar de tre sista månaderna av dräktigheten, ökar däremot näringsbehovet avsevärt då fostrets tillväxt ökar dramatiskt. 

Utfodra ett dräktigt sto

Under de första åtta dräktighetsmånaderna är stoets näringsbehov detsamma som när hon inte är dräktig. Fostrets tillväxt är relativt liten och du kan ge en normal foderstat utan att öka mängden. Det är först under de 3–4 sista dräktighetsmånaderna som fostertillväxten och stoets näringsbehov ökar avsevärt. Det högdräktiga stoet kan då behöva upp till 30% mer foder än vanligt, samt tillskott av vitaminer och mineraler som förser det ofödda fölet med alla viktiga näringsämnen i förväg. Ett mineralfoder med selenjäst är fördelaktigt för det dräktiga/digivande stoet för bästa överföring av selen till fölet.

Högdräktigt sto


Under högdräktigheten ökar fostrets tillväxt med upp till 12 kg per månad och det ökade behovet av bland annat protein, kalcium och fosfor kommer av både stoet och fölet som behöver sina behov täckta. För att täcka behovet av energi och protein är det viktigt att ge ett näringsrikt och högkvalitativt hästfoder för dräktiga och digivande ston. Stopellets Pavo Podo Lac innehåller alla viktiga näringsämnen det ofödda fölet behöver och utfodras från de tre sista månaderna av dräktigheten och under di-perioden. För att täcka det ökade behovet av protein är det viktigt att säkerställa proteinnivån i grovfoder och komplettera med exempelvis Granngården Protein Koncentrat.  

Visste du att en stor andel mineraler och spårämnen passerar genom moderkakan till det ofödda fölet – som i sin tur lagrar mineraler och spårämnen i levern? I levern sparas reserver som kan användas senare i livet; exempelvis under de första veckorna av di-perioden då stomjölken inte innehåller tillräckligt med mineraler och spårämnen. I stoets mjölk finns mycket kalcium men inte några större mängder koppar och mikromineraler. Det ofödda fölet behöver därför lagra koppar och mikromineraler i levern för att klara sig fram tills dess att det börjar äta fast föda. 

Näring under digivning

För en balanserad tillväxt är det viktigt att man ger rätt typ av näring även efter födseln, då fölets dagliga tillväxt normalt ligger på cirka 750 – 1000 gram. Behovet av energi och protein ökar explosionsartat efter födseln då stoet bokstavligen måste äta för två. Ett sto med föl behöver dubbelt så mycket protein och energi som ett sto utan föl. Utfodringen bör därför ökas med exempelvis extra Stopellets Pavo Podo Lac, som fungerar utmärkt för att bibehålla ett friskt sto och föl. För att höja proteinnivån i foderstaten är även Granngården Protein Koncentrat och Granngården Protein Pellets 150 ett bra val.  

Det är viktigt att det nyfödda fölet får i sig mjölk från stoet så snabbt som möjligt då de inte har några större energireserver. Men det finns möjliga problem som kan uppstå. Unga ston, som får sitt första föl, tillåter inte alltid sina föl att dricka och sparkar efter fölet som försöker dricka. Det kan bero på att juvret är mycket ömt och känsligt. Lösningen kan vara att mjölka stoet lite med handen för att ta bort det första trycket. Var dock uppmärksam på att fölet får den första viktiga råmjölken. Råmjölk (colostrum) innehåller viktiga antikroppar som stärker fölets immunförsvar. Om fölet inte ges möjlighet att dricka är det mycket viktigt att ge fölet råmjölk från annat ställe. Pavo S.O.S. KIT innehåller allt fölet behöver för det första dygnet.

Mjölkproduktionen genererar ett stort behov av energi och protein, men också mineraler och spårämnen. Om du har ett tidigt fött föl (januari-februari) finns det oftast inte tillräckligt med gräs för stoet efter 2–3 månader, för att stödja den höga mjölkproduktionen. De har ofta för tillfället endast hö som grovfoder. För att bibehålla ett friskt sto och föl bör du därför öka utfodringen.

Förbered inför fölningen

Efter elva månaders dräktighet är den långa väntan snart över – och det har blivit dags för fölning! Och oavsett om man är en rutinerad uppfödare eller väntar föl för första gången är det en spännande tid man har framför sig.

Tiden och signalerna kan skilja sig mellan olika ston, men det finns några symptom som indikerar att fölet snart är på väg. Håll ett extra öga när det beräknade datumet närmar sig och var observant på de signaler hon ger. När fölning närmar sig blir juvret stort och spänt; det sitter ”vaxproppar” på juvren och vissa ston droppar även lite mjölk. Bakpartiet sänker sig en smula och i vissa fall slutar stoet att äta.

Om symptomen ännu inte är synliga är det ändå viktigt att hålla ett öga på stoet. Var väl förberedd och se till att allt är klart inför fölning. Försäkra dig om att det finns tillräckligt med ljus i stallet och förbered en stor och rengjord stallbox med avskildhet från andra hästar. Det ska inte finnas någon direktkontakt med andra hästar under fölningen. En tjock bädd av halm förhindrar stoet och fölet från att glida på golvet och stoet ska ha på sin grimma då det ibland är tvunget att hålla stoet vid fölning.

Tänk på!

Tänk på att ha telefonnummer till din veterinär nära till hands. Du kan även be bekanta med erfarenhet om att vara redo om extra hjälp skulle bli nödvändigt.

Bra saker att ha tillhands

Under fölning finns det förstås ett gäng saker som är bra att ha nära tillhands. Förbered så att det finns en steril sax, rena kompresser, nappflaska för föl och råmjölk. Ifall att stoet skulle svettas mycket är det bra att ha ett ulltäcke. Rep, om man eventuellt ska hjälpa fölet ut (det får inte vara för tunt i risk att skära in i fölets hud). Något desinficerande (jod) för fölets navelsträng och en spann med rent vatten, såpa och rena handdukar.

Vidare läsning