Lär dig allt om jord i jordguiden online på granngården.se

Konsten att välja jord

Valet av jord sätter tonen för din odling och förvandlar gröna skott till den mest grönskande lott. En riktigt bra jord är därför grunden för plantering och växtnäring i din trädgård. Men hur väljer du den bästa jorden för din odling?

Skillnaden på om växter och träd mår bra eller inte beror oftast på vilken jord de står i. Att satsa på en jord med hög kvalitet är därför A och O vid plantering och odling. Hos oss på Granngården finns flera olika jordsorter att välja mellan och det som skiljer dem åt är främst struktur, näringsinnehåll och pH-värde som anpassas efter olika växters behov. Vilken jord som är bäst för dig beror därför på just din växt eller odling och vart ska den ska gro och växa.

Så skapas en bra jord

All jord som säljs på säck baseras på torvmull och de flesta jordar består av blandningar av olika torvtyper tillsammans med tillsatser som bidrar med olika egenskaper. Hör Pelle berätta mer om vilka råvaror en kvalitetsjord innehåller och vad som skiljer olika jordar åt.

Köp planteringsjord, gräsmattejord och många andra jordar online på granngården.se

Varför är det viktigt med bra jord?

Det är jorden som ger växter och träd förutsättningar att kunna växa och må bra. När nedbrytningen och omsättningen i jorden fungerar kan växterna ta upp det de behöver av näring, vatten och syre och du får en vacker odling, plantering, trädgård eller gräsmatta. 

5 snabba om jord:

 • All jord på säck baseras på torvmull som är en inhemsk råvara 
 • Matjord är den jord som finns precis under jordytan där daggmaskar, markdjur och mikroorganismer trivs och bryter ned organiskt material som löv och kvistar
 • Sandjord är väldränerad och inte särskilt bra på att behålla vatten. Den känns grynig och är inte kompakt.
 • Lerjord består av minst 25 procent lera och består av små lerkorn. Den håller vatten bra och är näringsrik.
 • pH–värdet påverkar växternas möjlighet att ta upp näringsämnen. De flesta växter trivs med ett värde på 5,5-6,5 

Vad skiljer jorden åt?

Planteringsjord, U-jord, EKO-jord, trädgårdsjord…  det är inte lätt alltid att sortera mellan de olika jordarna! Vi hjälper dig reda ut begreppen så du kan köpa den bästa jorden för just din odling.

Köp planteringsjord och P-jord online på granngården.se

Planteringsjord

Planteringsjord är den bästa odlingsjorden för växter i kruka och rabatt. Planteringsjorden passar för både inom- och utomhusbruk. Jorden är luftig och näringsrik med bra vattenkapacitet. Planteringsjorden höjer näringsvärdet och tillför mull vid plantering.

Köp U-jord från Hasselfors online på granngården.se

U-jord

U t i U-jord från står för urna och används till urnor, amplar, pallkragar och balkonglådor utomhus. Jorden är kraftigt gödslad och näringsrik och innehåller järn. U-jorden klarar uttorkning och kan göra sig av med överskottsvatten på ett bra sätt.

Köp E-jord från Hasselfors online på granngården.se

Ekologisk jord

Granngården erbjuder ekologisk jord, även kallad E-jord, från Hasselfors. E-jorden är en KRAV-märkt torvbaserad jord framtagen för ekologisk plantodling av grönsaker och prydnadsväxter. E-jorden kan också användas som jordförbättring.

Köp dressjord och gräsmattejord online på granngården.se

Dressjord

Dressjord kallas även för gräsmattejord och hjälper dig få en tätare och grönare gräsmatta. Dressjorden skyddar mot mossa och ogräs. Den bästa tiden att så gräs och dressa gräsmattan är förstås på våren, när gräset kommer igång och växer.

Köp trädgårdsjord från Granngården online på granngården.se

Trädgårdsjord

För varje nya plantering eller säsong bör du tillföra ny jord och näring för att förbättra den som redan finns. Granngårdens Trädgårdsjord är en basjord för trädgården som dessutom passar perfekt som jordförbättring och för plantering av träd, buskar och rabattväxter utomhus.

Köp blomjord online på granngården.se

Blomjord

Blomjorden är myllig, mörk och full av näring. Precis som namnet avslöjar passar jorden bra när du ska plantera om dina krukväxter inomhus. Jorden passar de flesta krukväxterna och finns även som natugödslad blomjord och blomjord med leca.

Köp såjord online på granngården.se

Såjord

Såjord, även kallad S-jord, ger fröer och sticklingar av alla slags växter en bra start. Såjorden är en milt gödslad och finsiktad jord för sådd och annan förökning. Jorden är lätt att fylla i krukor, pluggar och sålådor inomhus. 

Köp rosjord och specialjord online på granngården.se

Rosjord och specialjord

Många växter har speciella krav gällande jord. Rhododendron och andra surjordsväxter kräver till exempelt ett lägre pH-värde för att utvecklas och blomma ordentligt. Hos Granngårdens hittar du specialblandade jordar som Rosjord, Citrusjord, Orkidéjord och Örtjord.

Jord för växter inomhus

En bra jord är extra viktigt för de växter som ska planteras inomhus, då deras närings- och vattenresev begränsas efter storleken på krukan. Därför krävs en jord med lite högre krav som möjliggör för växten och odlingen att spira och rota sig.

I vårt sortiment hittar du mörk och myllig blomjord från Hasselfors som passar för plantering och omplantering av växter och småplantor inomhus.  För dig som har växter som inte planteras om varje år passar blomjord med leca fint, då jorden håller strukturen på ett bra sätt. 

Såjord från Hasselfors är en annan jord som lämpar dig för känsliga växter, frön och sticklingar men också omplantering av kaktusar, fetbladsväxter och andra långsamt växande krukväxter.Den är dessutom godkänd för ekologisk odling!

Jord för trädgård, balkonglåda och rabatt

När du ska köpa planteringsjord för växter och odlingar utomhus behöver du ta hänsyn till var växterna ska planteras. Ska de stå i balkonglåda eller i kruka utomhus? Eller ska du kanske anlägga en pallkrage eller rabatt?

Granngårdens planteringsjord är är perfekt för växter med lite större krav och ger exempelvis tomater och sallad en bra start vid plantering. Även buskar och träd mår bra av att planteras i planteringsjord eller P-jord för att tillgodogöra sig näring, mineraler och gödsel. Ska du plantera i kruka, urna eller balkonglåda är U-jord från Hasselfors ett bra val då jorden är perfekt anpassad för växter och odling som planteras på begränsad yta. Då dessa planteringar inte får grena ut som i en pallkrage eller rabatt hjälper U-jorden till att hålla rötterna nöjda i krukan.

I Granngårdens sortiment hittar du även rosjord, Rhododendronjord och andra specialjordar. Glöm inteheller bort att du kan köpa planteringsjord, P-jord och U-jord på pall! Beställ hem jorden fraktfritt direkt till dörren, smidigt och enkelt.

Gräsmattejord och gräsgödsel

Ska du anlägga gräsmatta eller vill ge den du har en extra skjuts? Då är det viktigt att du väljer rätt jord till gräsmattan i kombination med bra jordförbättring och gödsel. Med ny jord kan du få din gräsmatta precis sådär grön som du vill ha den utan inslag av mossa och ogräs.

Hasselfors Dressjord tillför kalk, mullämnen och sand till din gräsmatta som gynnar gräset och skapar en otrevlig miljö för mossa och ogräs att visas i. För att jordförbättra din gräsmatta kan du använda Granngården Trädgårdsjord som lämpar dig perfekt utomhus och till egna jordblandningar. 

Sist men inte minst behöver du gödsla din gräsmatta med gräsmattegödsel ett par gånger om året för att få den tät, grön och fin. Hos Granngården hittar du gräsmattegödsel för gränare gräs men också mot mossa och ogräs.

 

Köp torv online på granngården.se

Torv

En kvalitetsjord är uppbyggd på torv som är en svensk råvara. Rötterna älskar torv som ger dem både vatten och syre genom porerna som torven bildar.

Blandningen av näring och olika torvtyper specialanpassas för att ge jorden de bästa egenskaperna. Hos Granngården finns såväl gödslad torv som naturtorv, sanitetstorv och torvbriketter att använda som jordförbättring och till plantering.

Till all torv >
Köp täckbark online på granngården.se

Täckbark

Täckbark skyddar mot ogräs, avdunstning och tjäle. Ett lager på 5-10 cm täckbark hindrar dessutom ogräset från att gro.

Täckbark gör också att du inte behöver vattna lika ofta. Hos Granngården hittar du täckbark på helpall med grov siktning och helt utan tillsatser. I vårt sortiment  finns också furubark, pinjebark och täckbark i flis.

Till all täckbark >

Gödsel och jordförbättring

Oavsett hur bra jord du har märks det när de viktigaste näringsämnena sinar. Då växer dina odlingar långsammare, du får färre blommor och bladen bleknar. Du kan undvika att detta händer genom att tillföra näring.

Näring kan du tillföra i form av gödsel och olika typer av jordförbättring. Granngården har ett brett sortiment av gödsel som maskgödsel, gräsmattegödsel och trädgårdsgödsel. Som jordförbättring kan du använda all typ av organiskt material eller en färdig blandning som till exempel Granngårdens Trädgårdsjord. Planteringsjord och specialjord som rosjord kan också användas som jordförbättring beroende på vad du har för typ av odling.

Till alla gödsel >

Tips!

Titta på säckarnas innehållsdeklaration! Där står det vad jorden innehåller och hur mycket gödsel som är tillsatt. Jordens ledningsförmåga ger en signal om hur mycket lättillgänglig näring som finns i jorden.

Glöm inte heller bort att börja tidigt. Under våren är behovet av jordförbättring som störst och redan innan träden slagit ut pågår full aktivitet bland rötterna.

Jord på pall med fraktfri hemleverans

För dig som är företagare eller har ett större behov av täcka erbjuder Granngården fraktfri hemkörning på pall. Välj mellan jord, täckbark, sand, stenmjöl och dekorsten få din pall levererad direkt till dörren! 

Checklista - välj rätt jord

Vilken jord var det nu som gick till vad? Använd checklistan för att hitta rätt jord till rätt växtetyp och odling. Lycka till med din plantering!

 

Så-/sticklingar

 • S-jord
 • Naturgödslad såjord
 • E-jord
 • U-jord KRAV

Plantuppdragning

 • Granngårdens planteringsjord
 • P-jord
 • E-jord/U-jord KRAV
 • Grönsaksjord
 • Örtjord
 • Naturgödslad plantjord

Sommarblommor

 • Granngårdens planteringsjord
 • U-jord
 • E-jord/U-jord KRAV
 • Naturgödslad plantjord

Perennrabatt

 • Granngårdens planteringsjord
 • P-jord
 • Rosjord
 • E-jord 
 • Barkmylla
 • Granngården Naturgödsel
 • R-Dress
 • Kogödsel

Rosor/Klematis

 • Rosjord
 • Barkmylla
 • Granngården Naturgödsel
 • R-Dress
 • Kogödsel

Kalkskyende/Lågt pH

 • Rhododendronjord
 • Solmull naturtorv

Fruktträd/Bärbuskar

 • Granngårdens planteringsjord
 • P-jord
 • Naturgödslad plantjord
 • Barkmylla
 • R-Dress
 • Kogödsel

Växthus

 • Granngårdens planteringsjord
 • P-jord
 • U-jord
 • Eko-jord/U-jord KRAV
 • Grönsaksjord
 • Örtjord
 • Naturgödslad plantjord
 • Solmull gödslad och kalkad

Grönsaksland/odlingsbänk

 • Granngårdens planteringsjord
 • Eko-jord/U-jord KRAV
 • Solmull gödslad och kalkad
 • Grönsaksjord och örtjord
 • Barkmylla
 • Dressjord
 • Kogödsel

 

Kryddodlingar

 • P-jord
 • E-jord/U-jord KRAV
 • Grönsaksjord
 • Örtjord

Träd och buskar

 • Planteringsjord/P-jord
 • Naturgödslad plantjord
 • Granngården Trädgårdsjord
 • Solmull 
 • Barkmylla
 • R-Dress
 • Kogödsel

Häck

 • Granngårdens planteringsjord
 • P-jord
 • Naturgödslad plantjord
 • Barkmylla
 • R-Dress
 • Kogödsel

 

 

Gräsmatta

 • Dressjord
 • Granngården Trädgårdsjord
 • Gräsmattegödsel

Egen jordblandning

 • Granngården Trädgårdsjord
 • Solmull gödslad och kalkad
 • Solmull naturtorv